Jaką kategorię wiekową powinien mieć serial? Czy Wiedźmin z PG-13 dałby radę?
Ja obawiam się, że PG-13 popsułby dużo tego co znałem z Wiedźmina, nic innego jak zrobienie z tego widowiska dla mas, w tym nastolaków. Oczywiście twórcą obierając taki kierunek mogłoby chodzić o większą ilość widzów, a nie o jakiś tam czytelników, bo ich jest mniej. Jestem ciekaw waszych obaw?
Według mnie nie powinien mieć zadnej i najlepiej jakby go skasowali w tej chwili.
Po tej niedopasowanej obsadzie i Geralcie bez blizn to mnie się wydaje, że Wiedźmin jest tylko jeden w książce i grach. Reszta mnie nie kupi.
Nie. Wiedźmin nie jest historią napisaną dla młodzieży szkolnej lecz dojrzałego widza. Nie tylko chodzi mi o sceny seksu, przemocy i brutalność świata. Dużo dylematów moralnych, filozofowania, analizowania postaw ludzkich i systemu społeczno-politycznego w jakim żyją bohaterowie. Tego nie da się dobrze oddać gdy ocenzurujemy tą ciężką fantastykę.
Jak można nawet myśleć o PG 13 w kontekście takiej rzezi w Blaviken?
obaw nie ma żadnych bo to nie jest film, który będzie w kinach tylko serial na platformie Netflixa, tutaj nie "zmiękcza" się produkcji, wystarczy spojrzeć na główne seriale Netflixa, które ociekają wulgarnością i brutalnością. Z resztą showrunnerka też już się na ten temat wypowiadała stwierdzając, że nie ma zamiaru w żaden sposób łagodzić scen, chce oddać na ekranie historię tak jak została przez Sapkowskiego napisana.