PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196831
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Po prostu dobry

ocenił(a) serial na 4

Po obejrzeniu całego sezonu myślę, że wyrażę opinię, która nie jest zbyt popularna w zalewie tych skrajnych.
Netfliksowski "Wiedźmin" jest po prostu dobrym serialem. Nie żałosnym, nie wybitnym i doskonałym. Solidnym i nic więcej. Nową "Grą o tron" raczej nie będzie.
Nie ma świeżości pierwszych sezonów "Gry o tron" ani budżetu ostatnich. W żonglowaniu wątkami i płaszczyznami czasowymi brak mu wirtuozerii pierwszego sezonu "Westworld". Wykonanie jest też mocno nierówne - z jednej strony k a p i t a l n e pojedynki na miecze, z drugiej kartonowa momentami scenografia. Martwiłem się, że feministyczna i lewicująca wymowa książkowych pierwowzorów może zostać przez twórców w obawie przed oskarżeniami o "poprawność polityczną" zatarta, ale wydaje się, że amerykańska widownia nie ma z takimi wątkami problemów. Podobnie kwestią naszej narodowej dumy pozostaje rzekoma słowiańskość wiedźmina.
Koniec końców wyłania się serial zwyczajnie dobry. Niestety, obawiam się, że to może być zbyt mało. W ciągu każdego roku wychodzi conajmniej kilka seriali fenomenalnych. Mi brakuje czasu, żeby je wszystkie obejrzeć, a co dopiero do morza (!) dobrych, które corocznie nawiedzają telewizje i serwisy streamingowe. Na razie "Wiedźmin" jest u szczytu popularności, lecz czy utrzyma się to w następnych sezonach? Zobaczymy! Mam cichą nadzieję, że Geralt przetrze szlaki polskiej, notabene kapitalnej moim zdaniem, polskiej fantastyce na zachodzie :)

Michau31

"obawiam się, że to może być zbyt mało."

I tak i nie, trudno porównywać deser lodowy do śląskiej rolady, ale jeśli wziąć pierwsze z brzegu seriale zaliczające się do najlepszych w swoich kategoriach, np. Fleabag (komedia), Bosch (kryminał), Expanse (sci-fi) to te 3 świetne a już nienowe seriale ŁĄCZNIE oceniło na imdb jakieś 165 tyś. ludzi na przestrzeni ok 4 lat, Witchera oceniło prawie 150 tyś. ludzi w zaledwie 2 tygodnie i wszystkie 4 wymienione seriale są oceniane na wysokie 8,4 - 8,7.

Kto czytał opowiadania i/albo jest psychofanem gry ten może słusznie dopatrzyć się tu profanacji na książce i/lub stylizacjach - a jednak ten serial za granicą się ogromnie podoba milionom ludzi. Więc jak najbardziej ma szanse przebić sukces GoT - argument przeciw upatruję głownie w fakcie udostępnienia "całość" na strzał, co bardzo niweluje rozciągnięty na miesiące medialny szum...