PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 198 tys. ocen
7,0 10 1 197822
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Z początku muszę powiedzieć, że ten film ma jeden wielki atut: potężny ból dupska Polaków, bo śmieli śmieć obsadzić "niepolsko" wygladających aktorów.

ocenił(a) serial na 3
ArtificialCyst

nie poplacz sie razem z tym swoim ojkofobicznym wysrywem :D

ocenił(a) serial na 8
sah

Gdzie tu ojkofobia, typie. Nie uzywaj slow, ktorych znaczenia nie znasz.

ocenił(a) serial na 3
ArtificialCyst

to, ze tego nie dostrzegasz swiadczy wylacznie o tobie, typie :D

ocenił(a) serial na 8
sah

Dowody.

ocenił(a) serial na 6
ArtificialCyst

Nie umiem pływac.

ocenił(a) serial na 8
Smort

A ja nie mam gaci do pływania, podajmy sobie ręce

ocenił(a) serial na 6
ArtificialCyst

Witam, Szymon jestem.

ArtificialCyst

No racial, ale dziwnie to wygląda jak ukazujemy ludność jakiejś wiochy jako multikulturową, gdzie tak naprawdę powinno to wyglądać dość homogenicznie. Co innego ukazywać to w dużych miastach, szczególnie portowych gdzie ściągają ludzie z różnych miejsc. Zwykła estetyka i tyle.

PS

Polacy mają swojego reprezentanta, pięknego pazia Macieja :D Krótko ale zawsze.

ocenił(a) serial na 5
ArtificialCyst

Atut? Niszczenie Polskiego dobra narodowego w imię poprawności politycznej to jest atut? Brzmi to bardzo antypolsko

ocenił(a) serial na 10
Cyptownia

"Niszczenie Polskiego dobra narodowego" Co?

ocenił(a) serial na 8
michaldyl

Prawicowcy uwielbiaja podcierac sie pojeciami, ktore nie maja de facto zadnego znaczenia, bo w ten sposob latwo manipulowac dyskusja.

No Wiedzmin to wg polskiej prawicy dobro narodowe, ktore przedstawia sredniowieczna homogenna slowianska kulture - totalnie przy tym olewają to, co obrazuje ta ksiazka, co mowi o niej autor i jak bardzo lewicowe przeslanie za soba niesie. Dalej beda oburzac sie, ze elf jest czarny - bo jak to, w sredniowieczu czarnych elfow nie bylo.

ocenił(a) serial na 5
ArtificialCyst

Lubisz pluć na prawicowców, mimo że to że film się nie podoba między innymi z powodu obsadzenia aktorów niepasujących wyglądem do granych nie świadczy o poglądach prawicowych. Co do samego dzieła Sapkowskiego można tam znaleźć lewicowe przesłanie, bo jest między innymi o prześladowaniach i pokazuje silne znaczące kobiety oraz lesbijską miłość. W ekranizacji jaką widzę nie podoba mi się to ze zupełnie zmienili charakter Calanthe, poskracali i spłycili opowiadania sapkowskiego na rzecz wątków z Yennefer i Ciri (z jej wątkami szczególnie wieje nudą). Pokazanie bitew a szczególnie o Sodden to według mnie porażka. Dla mnie jako kogoś kto czytał wiedźmina, niekiedy odcinki wyglądają jak dobrze zrobiona parodia książki.

ocenił(a) serial na 5
ArtificialCyst

Przejedź się za granicę i popytaj młodych ludzi z czym się kojarzy Polska. Bardzo często usłyszysz, że wiedźmin. Część moich znajomych przeczytała sagę właśnie dlatego, że za granicą usłyszeli o tym od obcokrajowców.
Wiedźmin to wyjątkowo znane i lubiane uniwersum na całym świecie. Saga i gry o wiedźminie to jest Polskie dobro narodowe

ocenił(a) serial na 9
ArtificialCyst

lubię tęczowych wieśmaków, zawsze wypływa z nich nienawiść do swego pochodzenia jak GWno z dupska

ocenił(a) serial na 8
inquisitores

Tak jak sie spodziewalem, ten post jest pieknym lepem na muchy. Czekam na dalsze bezpodstawne nienawistne oskarzenia. Lubie Polske (a bardziej moj region jako lokalny patriota) i nie czytam GW, bo to szmatlawiec, kochasiu.

ocenił(a) serial na 8
ArtificialCyst

W ogole, skad sie wziela ta fiksacja analna prawicowcow?

ocenił(a) serial na 3
ArtificialCyst

Jeśli to jest w ogóle atut, to chyba jedyny.

ArtificialCyst

przecież tu nie chodzi o aktorów tylko o postaci!!! chodzi o zgodność z pierwowzorem, jego mitologię, realizm i ogólny SENS fabuły! jeśli tego nie pojmujesz to lepiej wstrzymaj się z dalszą oceną....