PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196831
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Nie da się uciec od porównania do Gry o Tron.
Wiedźmin niestety wypada słabo, oszczędzali na dekoracjach i ilości statystów. Wiarygodność postaci też pozostawia wiele do życzenia. Mam też taką teorię że im więcej mgły w scenach, tym niższy budżet filmu, a w Wiedźminie mgły jest wiele.
Nie wiem ile kosztowało nakręcenie jednego odcinka w porównaniu z Grą o Tron, zgaduję że połowę lub nawet 1/4, to niestety widać i słychać.
Film mógł przebić Grę o Tron ale pewnie od początku założono klasę B.

szyperski_2

Porównujesz do całości, czy sezon do sezonu ?
Przypomnę, że Gra o Tron w pierwszym sezonie też nie była wybitnym dziełem, lecz z czasem zaczęto ją udoskonalać, i ten sam proces czeka Wiedźmina, który ma kilka problemów, a jednym z nich jest ilość odcinków, która spokojnie mogłaby się wydłużyć do 13, dzięki czemu nie byłby tak odczuwalny pośpiech wydarzeń, przez co sam już tutaj w postach zauważyłem, że wątek z Calanthe jest kiepski, i wysunąłem nawet takie twierdzenie, że to wina aktorki, ale przemyślałem to, i raczej to wina czasu. Jednak na ten moment, Gra o Tron może czyści buty Wiedźminowi, jeżeli chodzi o scenografię walk, gdyż to najmocniejszy aspekt produkcji Netflixa.

ocenił(a) serial na 7
PvPM4gister

"Gra o Tron" w pierwszych sezonach miała bardzo wiele szczęścia w przypadku obsady oraz ekipy.
Serial nie miał wielkiego budżetu ALE twórcy postarali się zmaksymalizować jego użycie poprzez minimalizację w scenach. Większość akcji to rozmowy w komnatach, ogrodach, na ulicach miast. Bitew prawie nie ma, a jak już się pojawią to dominuje w nich mrok oraz zbliżenia na zwarte szeregi statystów.
Nie było tam rozmachów lecz fajne ujęcia, świetna muzyka i doskonała gra aktorska połączona ze znakomitymi kwestiami plus montażem.

A ekipa Wiedźmina z bardzo kameralnych opowiadań (w niektórych pojawiały się jedynie trzy postacie!!!) postanowiła zrobić "Epyckom Psygodem"... więc mamy paskudnie wyglądające bitwy, a główne starcie wygląda niczym wyrwane z serialu "Hercules"...

Co do scenografii walki... aż tak bym wiedźmina nie faworyzował. Pojedynek w Blaviken i ze strzygom wyglądały fajnie... ale już ten w trakcie misji ze smokiem nie był tak dobrze przemyślany.

ocenił(a) serial na 7
Martin von Carstein

Dlatego wspomniałem, że sam serial powinien być według mnie wydłużony, do chociaż tych 10 odcinków, bo wówczas mamy czas na rozwinięcie wątków, a także kilku bardzo istotnych postaci, co na pewno polepszyłoby odbiór całości. Walki i ich choreografia to akurat tak jak już wspomniałem najmocniejszy atut, widać to w starciach Geralta, jak dobrze zauważyłeś z strzygą, tam naprawdę czuć rękę kogoś, kto w życiu trochę klingą się namachał, ale i w mniejszych pojedynkach to widać, chociażby Cahir i Vilge, ich sekwencja pod tym względem jest zrobiona dobrze. Na razie sam dałem siódemkę, bo rzeź Cintry wypadła dobrze, krótki wątek z Renfri jest dobry, wyprawa w celu ubicia smoka też nie najgorsza, chodź sam smok nie jest zrobiony jakoś dobrze, i tu przyznaję, że z rębaczami to trochę kulała bitka, ale da się to przebrnąć. Zrobiono mały przesyt materiałem, jak na czas antenowy, i to w sumie największy problem, lecz zgadzam się z dużą ilością osób, że pieniążki na pewno popłyną, a wówczas drugi sezon może będzie lepszy, i na to liczę, bo jeżeli dobrze myślę, to teraz Geralt uda się do Kaer Morhen z Ciri, a po drodze jest kilka fajnych wątków i postaci.