PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196831
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Słabi aktorzy. Nie wiem czy to wina castingu czy scenariusza. Dialogi dramatycznie sztuczne, czasami żałośnie pompatyczne. Żadna postać nie jest ciekawa. Ani jedna. Niby miała być Yen ale wypada dosyć kiepsko. Scenografia bardzo przeciętna, kostiumy lipa. Wyglada to jak fantasy Korona Królów. Gortat wychodząc przed premierą zaoszczędził sobie tortur przy oglądaniu. Nie przyczepiam się do tego, że troche to pogmatwane bo to adaptacja. Noty na imdb mnie rozwalają. Ocena serialu na poziomie najlepszych seriali ostatnich lat jak Peaky Blinders czy Narcos to jakieś nieporozumienie.

ocenił(a) serial na 3
pabloszyderca

Myślę, że fani gry byli już na długo przed premierą tak podjarani, że sukces Wiedźmina był przesądzony. Nikt nie patrzy jaki to gniot, tylko z automatu plusuje. W Polsce, gdzie głosują również osoby, które Wiedźmina czytały, a nie tylko w niego grały, oceny są już odpowiednio niższe, chociaż nadal nie rozumiem, czemu wykraczają poza 5,8-6.
Nie rozumiem, jak można być tak zaślepionym, żeby, odsuwając na bok samą fabułę i jej wierność książce oraz to, czy ktoś się w ogóle jara fantasy, nie dostrzegać oczywistych, obiektywnych słabości tego filmu, jak: kiepski scenariusz, dialogi, aktorstwo, a nawet takie sprawy, które wydawałoby się w erze post GOT nie do pomyślenia, jak: słabe efekty specjalne, źle dobrane i przyoszczędzone plenery, monotonne zdjęcia na jedno kopyto, kiepska muzyka. I to wszystko przy budżecie wyższym niż miały pierwsze sezony GOT.