PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196628
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Zastanawiam się czy za każdym razem jak zatrudnią gdzieś czarnych aktorów, to Polacy będą płakać, że olaboga znowu ta"poprawność polityczna". W ogóle co to za gadki, że elfy nie mogą być czarne, a niby czemu nie mogą? Ci co maja jakieś problemy z kolorami skóry obsady chyba niezbyt uważnie czytali prozę A. Sapkowskiego, która ma wyraźnie antyrasistowski charakter. Tylko, że tam rasami są Elfy i ludzie, ale to na jedno wychodzi. Saga to nie jest historia o Słowianach, a jedynie czerpie z tradycji słowiańskiej, tak samo jak czerpie z innych tradycji i legend. Czy w Polsce były elfy i krasnoludy? Takie samo głupie pytanie, jak czemu czarne elfy. Dla mnie to nawet wiedźmin mógłby być czarny, albo żółty byle by miał białe włosy, odpowiednią gębę i zachowanie. Dla mnie np. Henry Cavill wydawał się trochę za ładny na wiedźmina, bo w książce jest wyraźnie napisane, że miał zakazaną gębę, chociaż kobietom się podobał. Jednak mimika, całe zachowanie i postura Heńka bardzo mi pasuje. Do tego stopnia, że już inaczej wiedźmina sobie nie wyobrażam. A czarne leśne elfy z dreadami to już w ogóle na luziku mi przypasowały.

ocenił(a) serial na 3
BlackPiterback

Jezu, facet, musisz ostrzegać, jak coś takiego wrzucasz - linki.

ocenił(a) serial na 7
marekskiba

Pisałam to już wcześniej, ale komuś innemu więc się powtórzę. Widzisz różnicę między postaciami historycznymi,a fantasy? Niewolnictwo nie było wymyślone, było faktem dlatego porównujesz rzeczy nieporównywalne.

ocenił(a) serial na 3
frigid

Wygoogluj sobie pojęcie: realizm świata przedstawionego. Żeby ci ułatwić, podałem też inne przykłady, ale jak ktoś się uprze....

ocenił(a) serial na 5
frigid

Wiele powiedziano już w tej dyskusji, do czego strona stojąca bardziej po stronie 'netlifixowego' podejścia w niewielkim stopniu się odniosła...

Cóż mogę powiedzieć od siebie. Jest najnormalniejszą sprawą, że odstępstwa od materiału bazowego, które niczemu nie służą będą krytykowane. Po prostu tak było, jest i będzie. I na co tu się oburzać?

Kompletnie nie wiem skąd bierze się założenie, że jeśli bierzemy się za dzieło z innego kręgu kulturowego, to musimy(!) przerabiać je na swoją modłę. Owszem tak często się dzieje, ale to nie żadna ustalona reguła, że tak musi być i koniec.

ocenił(a) serial na 4
frigid

> Ludzie którym serial się nie podoba: wymieniają 150 argumentów na to dlaczego serial jest zły i gdzieś na końcu dorzucają czarne elfy, które nie pasują do kanonu
> Ludzie którym serial się podoba: A więc oceniacie go nisko tylko dlatego, że postacie nie mają takiego koloru skóry jakiego oczekiwaliście? Hurr durr rasizm, polactwo cebulactwo, nacjonalizm, zaściankowość, biała supremacja.

Serio ludzie ogarnijcie się, bo manipulacja na tak niskim poziomie nie przeszłaby nawet w dyskusji z 10-latkiem.

Beton_z_Szyszkami

Nie warto dyskutować jak na ich poziomie, bo pomyślunek to mają jak jakieś ćpuny na ostrej fazie. Serial oceniany tak wysoko tylko i wyłącznie ze względu na hype, jak zrobiono z uniwersum GW? Największy + tego przeciętnego serialu to tylko i wyłącznie wzrost sprzedaży książek i ponowne zainteresowanie się grą. A kto wie dzięki temu przyspieszą pracę nad 4 częścią albo innym projektem w tym uniwersum.

ocenił(a) serial na 4
BlackPiterback

Nie wiem, ja tam się dobrze bawię widząc, jak próbują odpowiadać na konkretne argumenty.

Beton_z_Szyszkami

Skoro się dobrze bawisz to w porządku :D

frigid

Promowanie czarnych, gejów, pedałów i innych w filmach/serial gdzie coś takiego być nie powinno jest robione specjalnie przez ludzi, którzy na tym coś zyskują, im więcej tego tym więcej złych ludzi czerpie na tym korzyści a ludzie głupio wierzą, że to dobre jest.

ocenił(a) serial na 6
lolexX123

Jacy to źli ludzie czerpią korzyści?

ocenił(a) serial na 3
lolexX123

Weź leki lub odstaw.