Amazon ma tutaj przewagę, wyda pół miliona na 2 sezony. Może, więc bez problemu kręcić w Nowej Zelandii i budować co chce. Który z seriali wygra bitwę o popularność, to się okaże.
*pół miliarda (oczywiście dolarów)
WYBACZCIE Z BŁĄD, A GDYBY KTOŚ PYTAŁ O ŹRÓDŁO, PONIŻEJ ZAMIESZCZAM LINK.
https://naekranie.pl/aktualnosci/serial-wladca-pierscieni-ma-rekordowy-budzet-wi ekszy-niz-kinowe-filmy-3023890
Wg mnie nie ma co porównywać . Wiedźmiń jest dark fantasy(niewykorzystany w filmach czy serialach poza grą o tron ) a Władca pierścieni taka typowa bajka zło dobro a wiedźmin to odcienie szarości itd.........
Władca Pierścieni skupia się na wojennym fantasy wzorowanym na wojnie światowej, w której autor brał udział, oceniam tutaj książkowo. Wiedźmin też czasem przedstawia wojnę, lecz bardziej skupia się na postaciach, relacjach i mrocznej naturze, także oceniam książkowo. Uwielbiam oba tytuły, ale rozumiem, że można mieć inny gust. :)
Czytałem obie sagi i uważam , że robienie serialu władcy pierścieni jest już odcinaniem kuponów . Złączyć całość trylogii z wersji reżyserskiej i by śmiało wyszedł jeden sezon serialu . Władca pierścienie nie przedstawia okrucieństwa wojny jak wiedźmin czy gra o tron , którą teraz czytam właśnie i jestem ciekawe jak netflix zrobi wiedźmina .
Wiedźmin nie jest o wojnie, pokazuje brutalność, bez względu na to, czy jest wojna, czy nie. Wiedźmin czerpie z kryminałów i jest bardziej realistyczny w scenach, jak zresztą spora część dark fantasy np.gra o tron, choć według mnie jest brutalniejszy od niej. Tak, zgadzam się co do brutalności i okrucieństw. Jednak nie o brutalność mi chodziło, ale o wartość literacką. Poza tym świat Śródziemia to nie tylko Władca Pierścieni, jest mocniej rozbudowany od w Wiedźmina jeśli chodzi o świat przedstawiony, natomiast Wiedźmin jest bardziej rozbudowany jeśli chodzi o bohaterów, relacje postaci, ich poczynania i jak pisałeś odcieniu szarości w tym świecie, wręcz tutaj to odgrywa rolę.