PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 198 tys. ocen
7,0 10 1 197862
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Ja już po! Serial odzwierciedla książkę. Sama fabuła książki była zawsze dla mnie słaba... ale ekranizacja jest wobec niej poprawna. BOHATEROWIE - Odtwórca Geralta jest wypisz wymaluj Geraltem (ja nie narzekam, że zbyt przystojny :P). Jaskier w końcu jest wysoki i śpiewa (ah Zbigniew...), Ciri odpowiada rysopisowi... co do reszty.... nie tak to sobie zobrazowałam po lekturze, no ale może elfy muszą być czarne w Netflix... SCENERIA - Miejscami nie pasowała mi sceneria. Miałam wyobrażenie, że akacja toczy się w borach, mokradłach i "Bieszczadach", natomiast w serialu mamy do czynienia z florą Makaronezji (kanaryjską), czyli wzgórza sosnowe, kamienne, pustynne. Jakoś Geralt na Płotce mi tam nie pasował. W końcu to nie assassin creed. TO CO MI BRAKOWALO - jak juz wspomniałam, nie jestem fanem fabuły Sapkowskiego. Przyznam się, że zmęczyłam całą sagę, ale dotrwałam. Dlatego szczerze liczyła, że serial będzie bardziej "wiedźmiński". Tzn. dużo wiedźmina, eliksiry, walki z potworami, gwint, czyli wszystko co kocham. Niestety, takich akcji jest mało. MUZYKA - podobna do tej z gry, tak więc jest fajnie.
Ogólnie serial, jako odzwierciedlenie książki jest naprawdę bardzo dobry! Bardzo nie lubię ocen subiektywnych, bo w gruncie rzeczy skoro książka mi się nie podobała powinnam ocenić serial tak samo... zawsze staram się oceniać nie przez pryzmat gustu, ale wiadomo - on tam gdzieś zawsze wtrąca swoje trzy grosze.

ocenił(a) serial na 1
ulamey

Serial nie odzwierciedla książki vide Diaboł. Gdzie jest uuk i że dupcył będzie?