jak wyżej, tylko ci co czytali ksiazki/opowiadania lub grali w gry polapia sie o co chodzi w fabule, poniewaz ta jest opowiedzania zbyt chaotycznie i szybko, ekspozycje sa fatalne i to wlasnie zarzucaja krytycy- SLUSZNIE. fani zachwyceni nie zauwazaja minusow produkcji, a tych jest niestety wiele. Oczywiscie serial jest dobry, nawet bardzo, ale ku... ludzie co to za onanizm? bo ktos w koncu zrobil film o waszej ulubionej postaci z ksiazek/gier i fajnie to wyglada? oceniajcie na chlodno... 6+/10
Też to zauważyłem, akcja skacze w czasie z odcinka na odcinek a nie jest to dobrze przedstawione. W gry grałem i tylko dlatego domyślałem się co się dzieje w jakim czasie. Mogli użyć zwykłego myku, jak choćby krótki napis "20 lat wcześniej".
Żonie, która oglądała ze mną a nie miała styczności z książką ani grą, musiałem ciągle tłumaczyć kto jest kim i kiedy się akcja odbywa, a sam miałem z tym czasami problem. Pomimo tej wady serial mnie wciągnął i na razie po 4 odcinkach oceniam go bardzo dobrze. Chwilowo odepchnął mnie 1 odcinek, na którym przysnąłem dwa razy i trochę wynudził 4. Trzeci do tej pory i walka ze Strzygą najlepszy. Podobają mi się pojedyncze historie Geralda i Jaska oderwane od głównej osi fabularnej.... 7/10
Dawanie serialowi oceny poniżej 7 to jest zwykłe chamstwo, niesprawiedliwość i zdania nie zmienię. Dobrze że na zachodzie serial jest lepiej odbierany niż w Polsce, ale tego się spodziewałem już przed premierą.
Nie bronię serialu, ale też nie do końca mogę się zgodzić.
Owszem, masz rację co do tego, że widz nie mający styczności z twórczością Sapkowskiego, będzie miał ciężko połapać się w serialu. Niemniej jednak, jako fan Sapka, muszę powiedzieć, że też się nie odnalazłem w świecie przedstawionym w serialu.
Nie czepiam się drobnych różnic, który mają charakter kosmetyczny i powinny ułatwić odbiór serialu. Niektóre postacie są zaprezentowane w sposób na tyle odmienny, że wydają się zupełnie obce.