Dobrnąłem do połowy drugiego sezonu i tutaj podziękuję, wysiadam i nie chcę mieć z tym czymś nic więcej wspólnego. Ja uznaję, że to "dzieło" nigdy nie powstało. Pozostaje mi liczyć, że globalny odbiór będzie (zasłużenie) tak fatalny, że już kolejnego sezonu się nie doczekmy. A za 5-10 lat ktoś poważniejszy niż Nflix podejmie próbę stworzenia tego świata na nowo.
Sezon pierwszy był średniawy, ale z nadzieją na "naukę na błędach", większy budżet i know-how podszedłem do drugiego. Pierwszy odcinek to jeszcze jakieś tam 6/10 i ostatki nadziei, że to wszystko jednak będzie miało jakiś sens. Ale potem już równia pochyła. Dramat. Serio, mam wrażenie, że choćby bardzo się starać to ciężko byłoby komukolwiek nakręcić aż tak słabą i nieciekawą historię. Zabić coś co powinno być samojgrajem i wystarczyłoby nie popełnić wszystkich możliwych błędów żeby coś z tego wyszło.
Fabuła sama w sobie jest nudna i niezrozumiała. Motywacje dlaczego dana postać jest i robi konkretną rzecz niewiadome. Nic to się nie klei. Randomowe, pozbawione sensu sceny. Dialogi są fatalnie pompatyczne. Żarty nieśmieszne. Bohaterowie nudni i bez wyrazu. Casting okropny.
Miałem nadzieję na ciekawy rozwój Ciri. A ta z "niezłej" w cztery odcinki dała radę stać się okropnie bylejaka i irytująca.
Miałem nadzieję, na dobrego Vesimira i tutaj o tyle o ile casting wydaje się dobry, tak sama postać to znowu nuda, brak wyrazu i autentyczności.
Jarałem się, że będzie więcej wiedźminów - każden jeden jest pionkiem bez jaj, charyzmy i kszty dobrze napisanego dialogu. Lamber to żart, o Eskelu nie wspomnę.
I nawet ten biedy Cavil... serio wydawało mi się, że charyzmy tego gościa nie da się zabić. Widać że robi co może żeby w pojedynkę jakoś to ciągnąć. Ale nawet on dostał do zagrania tak beznadziejną papkę że na etapie 4 odcinka stał się już meczący i nudny. Co przy charyźmie, talencie i zaangażowaniu samego aktora wydawało sie serio niemożliwe.
Długo by tak jeszcze można. Czarodzieje to żart. Elfy to żart. Tak bardzo się jaram wiedźmakiem, a sprawiali, że nie chce mieć z tym serialem nic wspólnego. Brzydzę się ludźmi, którzy stoją za tą produkcją. Ocena z 7 na 2 i oby to zostało jak najszybciej zaorane. Bo zasłużyło jak nic dawno.