Wiedźmin
powrót do forum 3 sezonu

Dlaczego Jaskier, nagle, jest biseksualny?

ocenił(a) serial na 2
arine

Bo "america fk yea!"

arine

Bo tak chciała Lauren

ocenił(a) serial na 1
arine

...bo "plot anal". tfu, miało być "plot armor". XD

arine

W tym sezonie to bardziej narkoman pedofil XDD

użytkownik usunięty
arine

Nie przeszkadzają mi takie postaci oraz wątki o ile są przemyślane. Gołym okiem widać, że w tym serialu jest to wklejanie na siłę reprezentacji, bo ten wątek wyskoczył bardzo... zdupnie. Nawet mniej by mnie raziło gdyby Jaskier był od początku tak kreowany (napisałem "mniej", bo nie cierpię zmian względem oryginału), i gdyby od początku serialu uczestniczył w podobnych sytuacjach, a nie robiony nagle w trzecim sezonie, bo Pan Netflix zauważył, że brakuje jednej postaci o innej orientacji.

Wiem, że to kiepske porównanie gatunkowe, ale twórcy/scenarzyści powinni brać przykład chociażby z Brooklyn 9-9 i postaci Holta. Ani przez sekundę nie czułem, że jest to na siłę, ani że nie nie jest to supermoc i jedyna zaleta tej postaci. Wątki z Holtem i jego mężem były naprawdę spoko, były śmieszne, i orientacja była cechą, która nie była brana na tapet w każdej scenie czy odcinku.

ocenił(a) serial na 1

w książkach postać jaskra miała swoje fabularne uzasadnienie. jaskier był również okolicznością do wielu ciekawych dialogów z geraltem... w tym serialu??? jest, bo jest w książkach. od pierwszego sezonu jest nie wiadomo właściwie po co (tzn teraz wiadomo). sami scenarzyści to jakaś "śmietanka". od pierwszego sezonu, w myśl zasady "show, don't tell" nie opowiedzieli nam nic o "naglącym libido" jaskra... tylko po to by teraz, jak śniętą rybą, trzasnąć nas w twarz werbalnymi ekspozycjami... w trzecim sezonie. subtelność pięciolatka.
tak naprawdę, powód dlaczego jaskier jest nagle biseksualny jest chyba aż nader oczywisty. książkowy jaskier był z pewności dla tej ekipy zbyt seksistowski i patriarchalnie mizoginistyczny, jak na "pozytywną" postać. nie mogli tego pokazać bo tiktokerom i sjw infuencerom by żyłka pękła.....

użytkownik usunięty
kgibas666

W sumie tak, mam wrażenie, że jest to postać wielce niewykorzystana. Nie czytałem wszystkich książek lecz buszując w Internecie wiem co i jak, i wydaje mi się, że tego Jaskra było więcej. Póki co seans S3 skończyłem na odcinku z balem gdzie nakręcają intrygę i mocną bombę w odcinku (tak to odczuwam), ale nie jest to zrobione subtelnie i przeszarżowali z formułą. Przeszarżowali z wieloma rzeczami, serial oglądam już (prawie) dla beki i tylko po to, abym mógł go skrytykować w razie potrzeby.