PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=871816}
7,6 97 tys. ocen
7,6 10 1 96699
7,3 52 krytyków
Wielka woda
powrót do forum serialu Wielka woda

Naprawdę nie wiem co sadzić o tym serialu i mam mieszane uczucia co do niego. No bo trochę "napaliłem " się na oglądanie tego serialu, bo bardzo lubię tzw "filmy na faktach autentycznych" [sic] Obejrzałem te serial i czuję totalny niedosyt. No bo niby był ukazany ten żywioł i walka z nim, ale brakowało mi autentycznych postaci tamtych dni. Bohaterów, którzy walczyli i antybohaterów którzy zawiedli. Tymczasem dostaliśmy zmyślone postacie zbudowane z wieloźródłowych wątków, które bardziej załatwiały swoje prywatne sprawy niż brały udział w głównym wątku filmu. No i brakuje mi jeszcze jednego odcinka tego filmu, takiego pt "25 lat później". Czyli jak potoczyły się losy tych autentycznych bohaterów, czyli polityków, dziennikarzy, ludzi z ze służb, ludzi z wałów. Co ustaliła ta komisja? Czy ci ludzie z filmowych Kęt (autentycznych Łanów) mieli racje ratując te wały???
Także moim zdaniem był to bardziej film obyczajowy, niż relacjonujący tamte dni. A taki film mogli;i nakręcić z innymi wymyślonymi wydarzeniami a nie marnować potencjał na nakręcenie fajnego serialu dokumentacyjnego, chociażby na miarę HBO-wskiego "Czarnobyla"