PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=756887}

Wiem, kim jesteś

Sé quién eres
2017 -
7,2 518  ocen
7,2 10 1 518
7,0 2 krytyków
Wiem, kim jesteś
powrót do forum serialu Wiem, kim jesteś

Bardzo dobry

ocenił(a) serial na 8

Po pierwszych dwóch odcinkach uważam że bardzo dobry! Mam nadzieję, że nie zepsują do końca, czyli do 16tego odcinka. Emisja serialu w Hiszpanii jest w trakcie, chyba 13 odcinek leciał ostatnio, finał przewidziany na połowę maja.

Moje podejrzenia co do fabuły (niepoparte żadnym spojlerowaniem!) - amnezja głównego bohatera lub jej brak jest według mnie nieistotna, ważniejsze jest czy dziewczyna żyje czy nie oraz kto ją ewentualnie zabił lub ewentualnie przetrzymuje lub gdzie się ona sama ukryła? No i jakie były tego wszystkiego powody - nie ważne czy powody zabójstwa, celowego przetrzymywania, czy ucieczki? Zagadka jest, podejrzani są, przeskoki w czasie są - jest wszystko co potrzebne do intrygującego serialu kryminalno-thrillerowo-obyczajowego. No i znamienny tytuł "Wiem kim jesteś" - czyli w domyśle kim? Kimś podłym, bezwzględnym, przebiegłym, wyrachowanym? Ale czy ten tekst tyczy się tylko głównego bohatera...?

ocenił(a) serial na 8
Blackie2000

Uwaga - spojlery dotyczące odcinków 3 i 4!
No i po kolejnych dwóch odcinkach premierowych na ale kino+ mamy trochę podpowiedzi ale też i dołożone nowe zagadki. Najpierw podpowiedzi - wiele wskazuje na to że jednak główny bohater ma na prawdę amnezję, pojawiają się też przesłanki że Ana Saura żyje ale nie wiadomo czy jest więziona czy sama się ukrywa. Wiemy też że wypadek Eliasa był spowodowany narkotykowym oszołomieniem zaserwowanym mu przez Marca - pasierba jego szwagra. Nowe zagadki to ojcostwo dziecka Any Saury (dziwna rozmowa żony Eliasa z przyjaciółką Any), zaś sama Ana Saura okazuje się nie być niewiniątkiem (podrywanie Eliasa w męskiej łazience oraz seks z przyrodnim bratem, wprawdzie bez pokrewieństwa krwi ale wychowywali się jako brat i siostra). Na dodatek w sprawę Any Saury jest zamieszana jej najlepsza przyjaciółka (prawdopodobnie zadurzona w niej platonicznie lesbijka) oraz żona Eliasa (ich ostatnia rozmowa z 4 odcinka).
Moje odczucie jest takie - odrzucona przez Eliasa Ana decyduje się wrobić go w coś paskudnego, najlepiej własne morderstwo a w najlepszym razie porwanie, tym samym niszcząc mu karierę i odbierając szansę na stanowisko rektora uczelni, przy okazji promując automatycznie na to stanowisko swojego ojca, który w roli umęczonego zniknięciem córki człowieka może liczyć na powszechne współczucie więc jego merytoryczna wartość lub jej brak zejdzie na plan dalszy. Ale co wtedy ma z tą "zemstą" wspólnego żona Eliasa? Chęć odegrania się na nim za romans z młodą prawniczką i inne kochanki? Całkiem możliwe... Nie ufam też wspólnikowi Eliasa z jego kancelarii, czasami rzuca dziwne spojrzenia...
Aha! A na deser otrzymujemy też umoralniającą gadkę żony Eliasa do młodej prawniczki i jego dawnej kochanki - rozmowa w stylu "wiem kim jesteś - jesteś bezwstydnicą która chciała odebrać żonie męża i ojca dzieciom", czyli trochę trafiłam ze zgadywaniem co oznacza tytuł serii :) Ciekawe kto jeszcze usłyszy takie komentarze o sobie.. pewnie wszyscy po kolei...

Blackie2000

J analazłam już wszystkie odcinki...czyli 16.Gorzej,bo szukam gdziekolwiek tekstu i z tym jest problem.Obojętne w jakim języku...byle pasowały do kopii odcinka.Może Ty wiesz...gdzie szukać? Pozdrawiam :-)

Blackie2000

http://www.divxtotal2.net/series/se-quien-eres-temporada/ tu masz wszystkie odcinki :-)