PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 180 tys. ocen
8,4 10 1 179634
7,0 26 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Prawdziwy Ragnar.

ocenił(a) serial na 8

Przypadkiem dosłownie znalazłem coś takiego o średniowiecznych torturach:
http://ryuuk.salon24.pl/392564,krwawy-orzel-i-wikinskie-tortury

już na początku się zdziwiłem wzmianką o Ragnarze ;)
"W 865 Ragnar Lodbrok (Włochate Portki), wiking który zabił tysiąc wojowników i zgwałcił osiemset kobiet (reklama:), uderzył na Anglię. Został jednak schwytany przez króla Aellę i skazany na śmierć – wrzucono go do dołu ze żmijami. Na chwilę przed śmiercią zdążył zakrzyknąć: „Gdyby warchlaczki wiedziały, jak umiera stary dzik!”. Słowa te dotarły do synów Lodbroka, Sigurda Wężowe Oko, Bjorna Żelaznobokiego i Ivara Bez Kości. To oni, chcąc pomścić ojca, w 866 roku uderzyli na wschodnią Anglię. Aella został schwytany i rzekomo wykonano na nim tzw. „krwawego orła” – od strony pleców wyłamano mu żebra i wywleczono na zewnątrz płuca, co sprawiało wrażenie jakby umęczony dostał skrzydeł."

hue hue hue :D Jednak Ragnar na lewizne chodził hehe ;D

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

Bardzo ciekawe informacje :D zobaczymy czy twórcy serialu to wykorzystają. jesli tak to Ragnar będzie miał jeszcze kilku synów i skoro taki był gwałciciel to możliwe że z innymi kobietami.
Ale jak narazie to kreaują go na prawego i szlachetnego. :)

Lunasol

Ragnar miał jeszcze drugą żonę później. A Ivar nie był Bez Kości ,tylko Beznogi (kolejny błąd w tłumaczeniu się utrwala),prawdopodobnie cierpiał na gigantyzm a w czasie walki został sparaliżowany i był noszony na tarczy ,a walczył łukiem.

Lunasol

Już widać po pierwszych odcinkach, że serial nie ma nic wspólnego z rzeczywistośc i historią :-)

ocenił(a) serial na 7
Lunasol

Zwłaszcza w ostatnim odcinku :P
Koniec z wizerunkiem.

Lunasol

W pierwszym sezonie król Aella pokazał swoim ludzi dół w którym były węże. Jest prawdopodobieństwo, że w którymś zobaczymy śmierć Ragnara.

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

scena śmierci ze żmijami mogłaby być efektowna;p

Lunasol

Scena śmierci króla jeszcze lepsza :p

ocenił(a) serial na 6
m_m1902

Kiedyś to się ludzie nie patyczkowali....

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

Mnie się to podoba ;D Nie ma patyczkowania się, co z tego że król?! Olać majestat, żadne honorowe ścięcie głowy - wywlec dziada za fraki, połamać żebra, wypruć flaki i tyle :D

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

Prawdziwy Niedźwiedź j-drapiezny i wypruwanie flaków mu sie marzy ;p:)
I to jeszcze polarny do tego :P
Myslę że w Vikings nie bedzie podziału na dobre i złe strony konfliktu. Kazda bedzie miala swoje interesy.

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

xD
W sagach nie było podziału na dobrych i złych jak np w biblii, także będzie jak piszesz ;)

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

a czytałeś Sage o Ludziach Lodu :>

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

Nie ;p ale kumpel wziął sobie całą ową sagę na prace maturalną, bo tak się chciał zemścić na nauczycielach/egzaminatorach :D

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

Całą Sage o Ludziah Lodu na mature wziął????? wszytkie 47 tomów :-) ?
Ale hardkor z niego :P a zemsta na nauczycielach konkretna chcialabym zobaczyc ich miny hahaha :)

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

Całą sage :D "Niech czytają k...y!" powiedział i tyle :D Dostał ponad 90%, a jak sam mówił - do tematu się nie przygotował prawie w ogóle, jedynie przeczytał owe książki ;)

Pavvlak

Ale to jak - pracę napisał na ten temat czy jak? (sorry, nie orientuję się w nowej maturze..)

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

No temat sobie wybrał jakiś z zagadnienia podchodzącego pod fantasy, a jako literature wziął sage ludzi lodu.;)

Pavvlak

Szacunek. Osobiście nie znam ani jednego faceta, który to przeczytał :D

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

Heike!!

Qwertyna71

Excuse YOU - Ulvhedin i Mar :P
No i oczywiście Tengel :)
Chociaż moją najulubieńszą książką są Martwe Wrzosy :)

emo_waitress

A moją Grzech śmiertelny. I nigdy nie polubiłam Ellen i Nataniela...

gunia5

Nataniel cierpi na pewną przypadłość, bardzo charakterystyczną u wielu bohaterów płci męskiej zarówno w książkach jak i w filmach i serialach, a mianowicie: baba. Ileż to fajnych gości jest rujnowanych przez głupawe romanse albo miłość, która zamiast dodawać im sił i czynić z nich prawdziwych mężczyzn, czyni z nich idiotów i z normalnie fajnych i ogarniętych gości robi pajaców.
To się właśnie przydarzyło moim zdaniem Natanielowi. Nie mam nic przeciwko dobrze opisanej miłości, ale osobiście nie cierpię jakichś Strasznych Przeżyć i Uzewnętrzniania Uczuć. O ileż piękniejsza pod względem była miłość Mara i Shiry? I żadne nie straciło własnej inteligencji kosztem uczucia :)
Ale ogólnie ja też nie lubiłam Ellen, a Nataniela lubiłam, kiedy nie była obecna.

Grzech śmiertelny był fajny.

Chociaż moim zdaniem i tak nikt nie przebije Villemo w kwestii najgorszej postaci Sagi. Tak samo nigdy nie przekonałam się do Vingi i Tovy.

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Daliście radę to przeczytać? Dociągnęłam do 20 tomu i już nie mogę.. Może i pomysły dobre, i bohaterowie ciekawi, ale książka napisana jest tak szmirowatym językiem, że nie wiem czy dam radę dobrnąć do końca..
Norweski generalnie nie jest zbyt kwiecistym językiem, więc w sumie się nie dziwię, no ale mimo wszystko..

Lunasol

Mieli wyobraźnię, umieli zabic człowieka tak że przez 2 dni wiedział, że umiera. Najwięcej fantazji mieli chyba Chińczycy, poczytajcie jak zabijało się człowieka sadzonką bambusa:D

m_m1902

"Scena śmierci króla jeszcze lepsza :p"

A dlaczego? Przeciez król jest tu ofiarą, on sie tylko broni... Ten serial pokazuje jak łatwo manipulowac tłumem. ;) Wystarczy pokazac wydarzenie ze strony najezdzcy i juz jestesmy po stronie owego najezdzcy.

sever

A czy ja rozpatruje kto jest jest ofiarą a kto katem? Chodziło mi o wrażenia wizualne, nie dokładaj głębszych przemyśleń do krótkich,żartobliwych wypowiedzi. Ten serial to nie Spartacus że mi żal niewolników i trzymam ich stronę. Nie opowiadam się po żadnej ze stron,po prostu oglądam serial ukazujący +/- życie pewnego plemienia Wikingów we wczesnym średniowieczu. Matko...

Pavvlak

raczej serialowy Ragnar nijak będzie miał do pierwowzoru :-) ale na serio 800 kobiet?? miał chłopak zdrowie

ana_lucia_cortez

Czyngis-chana nie przebił ;)

ocenił(a) serial na 6
pixi222

a ile Czyngis-chan zgwałcił kobiet ?

Lunasol

rosyjscy naukowcy szacuja, ze w tym momencie na swiecie mamy okolo 16 milionow potomkow Dzyngisa... Ragnarowi daleko do Temudżyna:D licze, ze kiedys powstanie jakis dobry wysokobudzetowy serial o najwiekszym ze zdobywcow. Kilka filmow zrobili, ale zwykle koncentruja sie na jego dziecinstwie, a nie na podbojach niestety...
http://news.nationalgeographic.com/news/2003/02/0214_030214_genghis.html

ocenił(a) serial na 8
guytzoo

Obejrzyj Czyngis-chan/Mongoł (2007), arcydzieło to to nie jest ale film naprawdę przyjemny, sporo mocnych txt. i trochę niezłej rozwałki.

LordNeo

widzialem, jeden z dwoch kazaskich filmow jakie mi sie zdarzylo zobaczyc :) podobal mi sie nawet.. widzialem tez chinsko-mongolska wersje i ze dwa filmy zachodnie (tu akurat porazka)... ale i kazaski i chinski czyngis koncza sie w momencie jak dochodzi do wladzy :( a mogliby pokazac podboj chorezmu, wyprawe na Rus czy jakies inne fragmenty jego pozniejszych dokonan.. najlepiej w serialu bo materialu ogrom :)

ocenił(a) serial na 8
guytzoo

W serialu to nie bardzo według mnie by to wyszło, za mały budżet. Ciężko mnie sobie wyobrazić ogrom armii Chingis-chana + odzwierciedlenie plenerów czy podbijanych miast. Wyszło by coś pokroju Spartakusa zamiast 100 tyś armii niewolniczej, miałbyś grupkę koksów, przekładając na armie mongolską zamiast 100 tyś jazdy miałbyś grupkę pajaców na kucykach o niewiadomej orientacji seksualnej.
Zdecydowanie musi być to produkcja pełnometrażowa, aby uzyskać rozmach potrzebny do odzwierciedlenia potęgi mongołów.
Tak naprawdę potrzebna jest tylko kasa i chęci ekipy z Mongoła aby zrobić Mongoła 2 i sprawa będzie załatwiona.
A drugi kazaski to Nomad, zgadłem?

LordNeo

ano duzo prawdy w tym co piszesz, ale seriale sa coraz lepsze i coraz drozsze, moze za pare lat da sie to zrobic.. a drugi kazaski film to Tulpan... obyczajowka o bylym marynarzu szukajacym żony,jak nie przepadam za tym gatunkiem to ten sie milo ogladalo... dobrze zes mi Nomada przypomnial, kiedys sie juz do niego przymierzalem, ale jakos zapomnialem o tej produkcji, trzeba bedzie rzucic okiem

ocenił(a) serial na 8
guytzoo

Nomad dużo słabszy, więc jak masz co innego na celowniku to sobie daruj. A z tym serialem może faktycznie kiedyś się da zrobić to z godnością i odpowiednim rozmachem. Poczekamy zobaczymy.

ocenił(a) serial na 6
guytzoo

Ciekawe, dzięki :)

pixi222

że też nie nabawił się jakiejś kontuzji i jeszcze znalazł czas na inne rzeczy :-)

ocenił(a) serial na 8
ana_lucia_cortez

A kto by je wszystkie zliczył?;P

Garita

Sam pewnie zapomniał, jeśli kiedykolwiek liczył :P

pixi222

o ile w ogóle umiał liczyć ;-)

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

sądząc po odcinku szóstym , rozszyfrowałes serial.
dół ze żmijami sie juz pojawił :P

Lunasol

Ciekawe tylko czy Ragnar w nim zagości. Na razie angielski król wypada blado, nie wyobrażam sobie sytuacji, w której to Ragnar okazałby się tym głupszym i dałby się złapac.

ocenił(a) serial na 6
alien_2

Na razie wypada blado, ale może ma coś w zanadrzu. Zobaczymy.

Lunasol

wg tego co napisales Ragnar umarl w 865 roku, pod koneic 6 odcinka mama 794 rok , watpie aby przezyl jeszcze 70 lat wiec albo tworcy zrobili wielki blad albo chca dac do zrozumienia, ze serial jedynie luzno czerpie z postaci Ragnara, narazie poza imieniem wiele wspolnego nie maja

ocenił(a) serial na 8
Nazarioxx

Dokładnie jak piszesz - twórcy luźno czerpią z postaci Ragnara i myślę, że jego synowie (Bjorn już jest) czymś się wykażą. Akcja dzieje się w VIII wieku, bo pierwszy odnotowany napad wikingów miał miejsce w 793 roku na wybrzeżach Anglii (Lindisfarne), dzisiejsze hrabstwo Northumberland - wg wikipedii. Dodano w fabule jakoby Ragnar to zapoczątkował.

ocenił(a) serial na 8
Nazarioxx

Według angielskiej wikipedii, najprawdopodobniej umarł w 840. Przyjęło się 865, bo niewiarygodne jest aby jego synowie czekali z zemstą 25 lat. Jak dla mnie to "WTF", bo mogło tak być. A Ragnar tutaj ma 20-25 lat, więc śmierć przed 70 jest już możliwa.

tomciog18

25 to raczej nie ma , jego syn ma chyba 13 lat to musialby sie szybko o niego postarac;p blizej 30 albo i wiecej i w 865 roku dochodzilby pod 80tke , tak samo zreszta Bjorn , ktory musial sie urodzic w okolo 780 roku a zemscil sie za tatusia w wieku 85 lat;p( zreszta ten krol Northrumbri wydaje sie starszy od Ragnara wiec musialby pewnie pod 100 podchodzic zanim by go uwiezil;p)

oczywiscie moze to byc niedopatrzenie tworcow czy calkiem inny powod ale narazie sporo rozbieznosci jest (chociazby fakt, ze nie byl zadnym wielkim wladca, nie byl wielkim gwalcicielem no i wg legend wczesniej najechal Francje ) wiec niekoniecznie musza sie wzorowac na fabule tamtych sag

ocenił(a) serial na 8
Nazarioxx

No to chyba nie ulega wątpliwościom, że np. 12 letnie dzieci były obowiązkowo wżeniane za sojusz itp. Gdzieś tak w wieku 15 lat mógł bardzo spokojnie mieć syna (co już teraz ponownie nie jest takie dziwne :P, niedługo Bjorn powinien mieć, pewnie jak wróci teraz z wyprawy to mu żonę znajdzie, już w końcu miał inicjację na mężczyznę).

tomciog18

no pozatym ze jest roznica pomiedzy 15 latek a 11 latkiem ( zakladajac ze Ragnar ma 25 a Bjorn 13 to musial juz dzialac w wieku 11 lat dlatego mysle ze blizej mu do 30tki) co i tak nie zmienia faktu, ze wiekszosc z tego co napisalem budzi watpliwosci , malo kto pewnie wtedy 50tki dozywal a tu tyle osob kolo 80tki i to jeszcze zdolnych do walki