PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 180 tys. ocen
8,4 10 1 179634
7,0 26 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Prawdziwy Ragnar.

ocenił(a) serial na 8

Przypadkiem dosłownie znalazłem coś takiego o średniowiecznych torturach:
http://ryuuk.salon24.pl/392564,krwawy-orzel-i-wikinskie-tortury

już na początku się zdziwiłem wzmianką o Ragnarze ;)
"W 865 Ragnar Lodbrok (Włochate Portki), wiking który zabił tysiąc wojowników i zgwałcił osiemset kobiet (reklama:), uderzył na Anglię. Został jednak schwytany przez króla Aellę i skazany na śmierć – wrzucono go do dołu ze żmijami. Na chwilę przed śmiercią zdążył zakrzyknąć: „Gdyby warchlaczki wiedziały, jak umiera stary dzik!”. Słowa te dotarły do synów Lodbroka, Sigurda Wężowe Oko, Bjorna Żelaznobokiego i Ivara Bez Kości. To oni, chcąc pomścić ojca, w 866 roku uderzyli na wschodnią Anglię. Aella został schwytany i rzekomo wykonano na nim tzw. „krwawego orła” – od strony pleców wyłamano mu żebra i wywleczono na zewnątrz płuca, co sprawiało wrażenie jakby umęczony dostał skrzydeł."

hue hue hue :D Jednak Ragnar na lewizne chodził hehe ;D

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

Właśnie przed chwila na głupiej wikipedii przeczytałem, że istnieje możliwość iż Ragnar został zabity w okolicznościach obrad z władcą Wchodniej Anglii królem Edmundem. A co jeśli Rollo go zabił ;>? :D

ocenił(a) serial na 8
alien_2

Według zapisów z różnych sag Ragnar rozbije statek o brzegi Anglii podczas sztormu i tak wpadnie w ręce Aeli. W ogóle to on nie był taki byle jarl - pół Szwecji w łapie trzymał i tytułował się królem Danii ;) Herosem był, ale czy w istocie tak wielkim i czy w ogóle istniał - kto wie ;)

Pavvlak

To fajnie, mam nadzieję że będzie podbijał resztę Szwecji, a nie tylko te podróże do Anglii.

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

Teraz się zastanawiam czy trafi tam Ragnar po rozbiciu statkiem, czy może jego brat. No w każdym razie Bjorn zapowiada się niezłym siepaczem, i do wujka się wdał z temperamentem ;D Bedzie zemsta i bedzie git ;p

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

Narazie mamy czasy świetności Ragnara :-)
Może Rganar zginie i Rollo przejmie wladze dopóki jego synowie nie dorosna?

Lunasol

To już wolałabym żeby władzę przejął Floki:)

ocenił(a) serial na 6
alien_2

hahaha to by było niezłe 10/10

ocenił(a) serial na 10
alien_2

hahaha ja też :P

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

Rollo swoją drogą obrazuje ciekawą sytuację. Przyjęcie chrześcijaństwa w 7 odcinku ukazuje do czego zdolny jest człowiek żądny władzy, a nadjordańska religia doskonale się przy tym sprawdza. Niezachwiana hierarchia i ta cała gadka o władzy danej przez boga, usprawiedliwianie wiarą swoich przekrętów itd ;)

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

Toś mi zaspoilerował a ja jeszcze siódmego nie widziałam :P

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

haha, sorry ;D

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

Już po ;-)
Niezły odcinek, Lagretha wymiata w roli rządzącej :P

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

W innym temacie Lagertha wybudziła sporo kontrowersji ;p

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

w którym ?:>

ocenił(a) serial na 8
Lunasol

http://www.filmweb.pl/serial/Vikings-2013-659055/discussion/odcinek+7+SPOILER,21 82348#post_9746029 tutaj. zaczęło się od mojego komentarza ;p

Lunasol

Apropos tego odcinka ,Rollo mówi tam "ich miecze są mocniejsze od naszych" (czy tam ,że z lepszej stali ,czy jakoś tak) co jest kompletną bzdurą. Wikingowie produkowali miecze które są cenione przez znawców dużo bardziej niż japońskie katany ,które poza ostrością nie posiadają ,żadnych innych walorów w walce. Najlepsze z nich takie stradivariusy broni białej to były miecze nazywane Ulfberht ,tworzone z nieznanego do dzisiaj stopu metali ,niezwykle lekkie ,ostre i giętkie ,po prostu broń idealna. W ogóle miecze w tamtych czasach były bardzo drogie i większość wikingów używała toporów, serial jest pod tym względem znośny.

ocenił(a) serial na 8
Ottiss14

A co z mieczami tzw karolińskimi? Faktycznie Skandynawia obfitowała w rudy metali, ale jak sam piszesz nie każdego było stać na miecz. Ponad to zważ na to, iż ci wikingowie od Ragnara nie reprezentowali sobą jakiegoś szczególnego rozwoju, czy zamiłowania do bogactw, stąd gwardziści króla Aeli (mniemam, że byli gwardzistami, bo wszyscy odznaczali się tym samym wdziankiem i uzbrojeniem) mogli mieć broń lepszą. No i rycerze brata króla to też nie byle ciury i pachołki z grabiami ;) Podsumowując - różnie bywało.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
Ottiss14

Te miecze produkowali nie tylko Wikingowie, ale i pół Europy...już od czasów Celtów (prawdopodobnie) , a na pewno w okresie Cesarstwa Rzymskiego produkowano często miecze techniką damastu skuwanego czyli dziwerowania.
Miecze Ulfberht były wykonywane prawdopodobnie w Nadrenii...w ogóle większość mieczy , którymi posługiwali się Wikingowie (zgadzam się , że topór był dużo częściej spotykany -był po prostu mniej kosztowny) miała pochodzenie frankijskie. Karol Wielki, (choć nie jestem pewny czy nie był to jego następca- Ludwik Pobożny) zabronił kupcom frankijskim sprzedawać miecze Normanom. Kupcy obchodzili ten zakaz sprzedając osobno same klingi mieczy, do których dorabiano później głownie. Drużyny królewskie angielskiej heptarchii mogły swym uzbrojeniem dorównywać Wikingom, reszta anglo-saskich wojowników z Fyrdu, mogła pomarzyć o uzbrojeniu jakim dysponowali Normanowie.

Gryzio_2

Dzięki za ciekawostki! Rzeczywiście pod tym względem akurat serial trzyma się realiów - Wikingowie walczą głównie toporami.

Ottiss14

Wikingowie nie mieli swoich mieczy - a wszystkie opowieści na ich temat, to czysta fantazja - ich miecz to frankońska "spata" produkowana w północnej frankonii (w szczególności w warsztatach fryzyjskich)i w znacznym stopniu eksportowana do Skandynawii...

ocenił(a) serial na 10
Lunasol

Liczę, że jednak tak się nie stanie. Nie wiem dlaczego, ale w roli wikinga Travis Fimmel jest wręcz magnetyczny. Osobiście uważam, że świetnie wpadł w rolę i zaczynając od jego wyglądu, a na grze aktorskiej kończąc, serial bez niego dużo by stracił.

ocenił(a) serial na 7
Lunasol

nie chcę spojlerować ale Rollo to niezły skur... Już knuje za plecami Ragnara i Horika

ocenił(a) serial na 9
Pavvlak

Skandynawska Saga o synach Ragnara wspomina, że Ella został pojmany a następnie rytualnie zamordowany – wrzucony do rowu pełnego węży[4]. Miała to być zemsta za to, że Ella zabił ojca braci Ragnarssonów, Ragnara Lodbroka...Tak oto piszą w wiki.

ocenił(a) serial na 9
Polski_Charlie

Niebardzo, Król Ella (jak przyrzekł w serialu) ostatecznie wrzucił do żmijowego dołu Ragnara (głęboko szukając znajdziemy legendę o magicznej koszuli Aslaug chroniącej przed ukąszeniami....), konający Ragnar krzyknie słynne słowa w stronę synów, którzy zrobią wszystko aby po latach walk dorwać Ellę i wyciąć mu orzełka na pleckach,....bo cała reszta z odpreparowanymi żebrami i skrzydłami z płuc (medyczny nonsens) to prawdopodobnie owoc chorej wyobraźni katolickich mnichów straszących rogatymi poganami...

ocenił(a) serial na 8
Pavvlak

O dalszych losach synów Lothbroka można poczytać w cyklu Bernarda Cornwella "Wojny wikingów". Wprawdzie tylko w pierwszym tomie, bo wszyscy w końcu giną, niemniej cały cykl czyta się jednym tchem.

ocenił(a) serial na 8
chamileon

Dzięki za info, postaram się to ogarnąc w wolnym czasie.

ocenił(a) serial na 6
Pavvlak

Bardzo lubię ten serial, ale akurat Ragnar działa mi na nerwy. Może czułabym więcej sympatii gdyby zagrał go inny aktor. Nigdy nie przypuszczałabym, że to autentyczna postać historyczna.xD

ocenił(a) serial na 8
czarna_maggie

Jestem właśnie w trakcie oglądania i wydaje mi się, że aktor dobrany świetnie - ma jakieś szaleństwo w oczach, które pasuje do postaci

ocenił(a) serial na 10
aga1122

też wydaje mi się właściwym na włąsciwym miejscu, ale ostatnie dwa odcinki był jakiś inny, ten wzrok z przenikającego zmianił się w taki hmm tępy :P

i myślałam, że on idzie do końskiej twarzy żeby ją rozpruć tym nożem, szkoda że tak nie było :P

Pavvlak

na forach usa jest przeciek jakoby ragnar umarł definitywnie w 4 sezonie w wężowym dole z rąk króla Elli. Będzie podobno przeskok czasowy w którym synowie osiągną obecny wiek Bjorna . Wcześniej umrze jarl kalf z synem horika (syn umrze przy próbie własnej kampanii i napaści na króla ....) , uknują spisek przeciwko ragnarowi i bjornowi nie małą rolę odegra także Floki ale tutaj pozytywną tym razem. Kalf będzie teraz rozbudowaną postacią ale zginie szybko w połowie sezonu, natomiast sam ragnar wyzionie ducha w ostatnim odcinku 4 sezonu. O tyle potwierdzone info, że postać Ragnara czyli Travis Fimmel zagrał w Warcraft początek oraz w kolejnej produkcji która niweluje jego udział w dalszej części sagi. Tron obejmie Bjorn a jego wataha tj. bracia będą postrachem okolic. Wkrótce po kampanii łupieżczej swoich braci Lagerta urodzi dziecko kalfa i umrze przy porodzie.

Pavvlak

mam nadzieję, że tego nie łyknęliście XD - prawda jest taka, że reżyser postanowił odrobinę odejść od Historii ale niestety będzie się trzymać z grubsza, Ragnar umrze to pewne i nie koniecznie w wężowym dole bo według Historyków jest to w sferze domysłów.
Pozostaje czekać i obserwować

ocenił(a) serial na 7
AtomBoy

I miałeś chuja nie rację zginą jak opisane wyżej hehehehheh