PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179359
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Z tamtych czasów (IX w. n.e.) nie zachowało się chyba dużo materiałów źródłowych(szczególnie
pisanych), ale jednak coś tam wiadomo... Dla mnie jak twórcy porywają się, żeby osadzać
serial w realiach historycznych, to mogliby się trochę wysilić.
Pewnie się czepiam, ale obejrzałam pierwszy odcinek i na tingu Haraldson mówi, że będą
płynąć na wschód i używa nazwy Rosja(Russia). Z tego, co wiem, to wtedy Rosji jeszcze nie
było, bo dopiero zawiązywały się początki państwowości na tych terenach - podobnie zresztą
było u nas;)
Czy to jest aż taki problem, żeby zatrudnić konsultanta-historyka, który będzie czuwał nad takimi
"pierdółkami"?
Mam wrażenie, że współczesna tv po prostu nie wierzy w inteligencję swoich odbiorców...
Druga rzecz, która mnie irytuje w produkcjach "historycznych", to że używają trochę za bardzo
współczesnego języka...
To są takie małe rzeczy, ale one właśnie potrafią sprawić, że oglądając serial przenosimy się
w tamten czas i miejsce. Ja w każdym razie tak czuję:>

A co Wy zauważyliście?

ocenił(a) serial na 6
Ysabel_1986

To jest serial dla dzieci i mlodziezy, wiec o realizmie nie ma co marzyc. Realizm historyczny jak w Asterixie albo w komiksach z serii Kajko i Kokosz.

Wezmy na tapete mit o Ragnarok. Po pierwsze mit z okolic X-XI wieku. Po drugie na tresc mitu wplynely opowiesci biblijne dotyczace apokalipsy.

Nie ma ani jednej rzeczy w tym serialu, ktora by sie trzymala kupy.

Oczywiscie nie moze chodzic o Rosje. Mogloby chodzic ewentualnie o Ruś, ale tez co najmniej dwa wieki pozniej.

Konie. Wikingowie nie byli dobrymi jezdzcami. Szczegolnie ci z Norwegii. Podczas podboju Wielkiej Brytanii i Irlandii nie odnotowano istnienia formacji kawaleryjskich. Rowniez na terenach polskich, baltyckich i rusińskich nie toczyli bitew i potyczek z udzialem koni. Na swoje nieduze drakkary zazwyczaj nie ladowali duzych zwierzat. W procesie kolonizacji innych ziem a nastepnie osadnictwa i asymilacji uczyli sie od miejscowych pewnych umiejetnosci i zwyczajow, ale oryginalni Wikingowie ze Skandynawii z jezdziectwa z pewnoscia nie slyneli.

Poplatane epoki historyczne, wydarzenia historyczne, obyczaje, fakty. W tym sensie serial mozna zaliczyc do gatunku fantasy, bo z historia i historografia niewiele ma wspolnego. Trzeba wiec traktowac ten serial jako rzecz czysto rozrywkowa, ktora odwoluje sie do pewnych stereotypow. Dobrze przynajmniej, ze tutaj Wikingowie nie maja na helmach rogow.

ocenił(a) serial na 6
Ysabel_1986

To jest serial dla dzieci i mlodziezy, wiec o realizmie nie ma co marzyc. Realizm historyczny jak w Asterixie albo w komiksach z serii Kajko i Kokosz.
Wezmy na tapete mit o Ragnarok. Po pierwsze mit z okolic X-XI wieku. Po drugie na tresc mitu wplynely opowiesci biblijne dotyczace apokalipsy.
Nie ma ani jednej rzeczy w tym serialu, ktora by sie trzymala kupy.
Oczywiscie nie moze chodzic o Rosje. Mogloby chodzic ewentualnie o Ruś, ale tez co najmniej dwa wieki pozniej.

Konie. Wikingowie nie byli dobrymi jezdzcami. Szczegolnie ci z Norwegii. Podczas podboju Wielkiej Brytanii i Irlandii nie odnotowano istnienia formacji kawaleryjskich. Rowniez na terenach polskich, baltyckich i rusińskich nie toczyli bitew i potyczek z udzialem koni. Na swoje nieduze drakkary zazwyczaj nie ladowali duzych zwierzat. W procesie kolonizacji innych ziem a nastepnie osadnictwa i asymilacji uczyli sie od miejscowych pewnych umiejetnosci i zwyczajow, ale oryginalni Wikingowie ze Skandynawii z jezdziectwa z pewnoscia nie slyneli.

Poplatane epoki historyczne, wydarzenia historyczne, obyczaje, fakty. W tym sensie serial mozna zaliczyc do gatunku fantasy, bo z historia i historografia niewiele ma wspolnego. Trzeba wiec traktowac ten serial jako rzecz czysto rozrywkowa, ktora odwoluje sie do pewnych stereotypow. Dobrze przynajmniej, ze tutaj Wikingowie nie maja na helmach rogow.

ocenił(a) serial na 6
Ysabel_1986

Kolejny debilizm w serialiku. W drugim sezonie probuja wplesc postac Sigurda Wezowe Oko. W Skandynawii chyba leja ze smiechu. Pierwszy sezon to koniec VIII wieku. Drugi sezon to poczatek wieku IX. Tymczasem Sigurd zyl blisko sto lat pozniej. W roku 800 nie bylo na swiecie nawet jego ojca.

ocenił(a) serial na 1
Ysabel_1986

......trochę współczesnego ????? -rozmowy rodem z "mody na sukces". :)