Ilu lat dożył Bjorn? Wiadomo ,że dożył starości jako bogacz ale nigdzie nie mogę znaleźć żeby było napisane ilu lat dożył. Strasznie mnie to ciekawi ponieważ mam nadzieję ,że nie uśmiercą go w serialu i zostanie do końca
To jest postać półlegendarna, coś w rodzaju naszego Piasta Kołodzieja. Uważany jest za założyciela pierwszej dynastii szwedzkiej, więc musi pożyć tyle, aby mieć żonę księżniczkę szwedzką, królestwo i dzieci. :)
Jak zwykle farmazonisz. Zapoznaj się z faktami historycznymi, a nie pisz głupot. Półlegendarny jest Ragnar Kudłate portki, a Bjorn jest postacią historyczną.
Jeżeli oglądałeś ,,Wikingów" , to przypomnij sobie fortel , który zastosował Ragnar by zdobyć Paryż. Tak, ten z wniesieniem jego zwłok do miasta, by mógł być pochowany w katedrze. Ten fortel zastosował Bojrn wraz Hasteinem przy zdobywaniu miasta Luni .
Radzę trochę poczytać.
Popadasz w jakąś manię - Twoim zdaniem wszyscy są ignorantami, a Ty jesteś jedyny mądry :) . Angielska wikipedia też pewnie kłamie Twoim zdaniem pisząc: (...) Björn Ironside (Old Norse: Bjǫrn Járnsíða, Icelandic: Björn Járnsíða, Swedish: Björn Järnsida, Danish: Bjørn Jernside; Medieval Latin: Bier Costae ferreae) was a LEGENDARY king of Sweden".
A tu jeszcze z tejże angielskiej Wiki o zródłach dotyczących Bjorna: "(...) The Hervarar saga tells that Eysteinn Beli was killed by Björn and his brothers as told in Ragnar Lodbrok's saga, and they conquered all of Sweden. When Ragnar died Björn Ironside inherited Sweden. He had two sons, Refil and Erik Björnsson, who became the next king of Sweden. According to the Saga of Erik the Red, Björn had a son named Asleik (Aslak), who was the ancestor of Thorfinn Karlsefni.
The Annales Bertiniani and the Chronicon Fontanellense tell of a Viking leader named "Berno" who pillaged on the Seine in the 850s.
Around 1070, William of Jumièges referred to him as Bier Costae ferreae (Ironside) who was Lotbroci regis filio (son of king Lodbrok).[4]"
Taki sam fortel zastosował też legendarny duński król Frodo przy zdobywaniu Londynu i Połocka, co nie czyni go w żaden sposób postacią historyczną.
Fortel jest opisany w kilku książkach napisanych przez naukowców-historyków. Więc raczej nie jest to bajer.
Internet to nie wszystko szanowni panowie.
Pierwsza książka, która wpada mi do głowy : Furia ludzi Północy. Dzieje świata Wikingów
Philip Parker . Strona , o ile pamiętam 63-65.
Nie jest tak,ze próbuję się wywyższać, czy wymądrzać.
Historię państwa Piastów znamy głownie z Kroniki Galla Anonima, spisanej 100 lat po wydarzeniach opisywanych na kartach. Podpieramy się kronikami spisywanymi przez uczonych księży, to wszystko musi nam wystarczać za pewne informacje.
Powodzenia w grzebaniu w kartach ksiąg.
Wszystko ok ale dalej nie dostałem odpowiedzi na pytanie :) chodzi mi konkretnie ile miał lat jak umarł... wiem ,że potem był bogaty i żył szczęśliwie... ale pytanie ile czasu...
https://www.geni.com/profile/6000000004654517884/events/6000000004654517888
Ale coś ta data mi nie pasuje :) - w myśl tego wychodzi, że miał 82 lata
Totalnie mi nie pasuje, bo ponoć do 877 był na służbie u Karola Łysego (za Saxo Gramatykiem, księga 9)
Na to nie patrz. Serial luźno trzyma się historii. Ragnar, Rollo i Harald żyli w różnych czasach, więc nie próbuj się czegoś doliczyć. Poza tym Ragnar jest pół-legendarny.
do sprawdzenia w książce:
Przemysław Jaworski: "Królewskie rody Szwecji : genealogia : od króla Ringa do Karola XVI Gustawa"
(nie mam jej w domu)
PS.
teraz w TVP1 jest film przygodowy "Długie łodzie Wikingów",
w TVP HISTORIA w nocy niedz/pon 00:35 będzie dokument "W poszukiwaniu Wikingów" odc. 3/3, w poniedziałek o16:15 dokument "Miasto zatopionych bogów" (o grodzie Wolin na wyspie Wolin), w nocy 00:50 dokument "Ostatnia bitwa wikingów"
---------------
30 najnowszych wątków/tematów na forum
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion?plusMinus=false
wątek/temat "LITERATURA"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Literatura,241352 6