wreszcie powrócili - szkoda, że dopiero w ostatnim odcinku serii. Ale jest jeszcze nadzieja, w końcu szósty sezon przed nami, jeśli chcą efektownie zakończyć serial
Również oceniam odcinek pozytywnie. Chociaż sceny walk mogłyby być lepiej zrobione. Pod bramy Kattegat zawitały 3 armie, a przy walkach wyglądało to, jakby przybyło tam 30 gości :D
Oblężenie numer 1 to był dramat. Momentami miałem wrażenie jakby ludzi z Kattegatt było więcej xD Lecenie z 1 tarankiem i kilkoma drabinami a może się uda. Zero jakiegolwiek formowania muru tarcz który by zminimalizował straty. Nie mówiąc już o tym że Kattegatt to nie jest jakaś twierdza tylko baaardzo duże miast otoczone murem. Jego wielkość tylko utrudnia obrone. Te 2 armie mogłyby spokojnie otoczyć i atakować w każdym możliwym miejscu, próbując wdrapywać się na mury, zamiast tego były skumulowane w 2 miejscach i wybijane jak kaczki xD
Już abstrahując że uciekł im kaleka, ja nie wiem co twórcy chcą jeszcze z tą postacią Ivara zrobić ale wiedziałem że mu dupe ocalą. Czekałem tylko aż wyrosną mu skrzydła i wyfrunie z Kattegatt. Rozutmiem że miał jeszcze jakieś inne tylne wyjście, ale zrobić obławe na kaleke to chyba nie jest problem
aaa i zapomniałem dodać, czemu na miłość boską nie zaatakowali też od strony morza? Przecież kattegatt jest miastem portowym, otwartym od morza, a Harald miał statki xd
Wikipedia - Ivar Ragnarsson, znany jako Ivar bez kości (Ivar inn beinlausi) (ur. ok. 794, zm. 872)
możliwe, że tu twórcy serialu chcieli zachować nieco prawdy historycznej :-)
Jeśli w miarę wiarygodne są źródła na temat tegoż Ivara, łatwo policzyć,że zakończył żywot jako sędziwy (na owe czasy) starzec. Więc nie mógł z tej prostej przyczyny zginąć tak młodo w Kattegat
Czyli już jest pozamiatane :) Alfred Wielki rządził od 871 r. Ivar Bez Gnatów zginała około 872-73 r. Tak sobie myślę,ze Hirst nie spodziewał się , ze ,,Wikingowie" odniosą sukces.....793r. pierwsza wyprawa Ragnara , Lagertha była wtedy zdrową , młoda kobietą z dwójką dzieci...mamy (jeżeli trzymać się faktów historycznych) rok 871........mogli to scenarzyści lepiej poukładać.
Serial zawsze miał mały budżet więc nie wymieniam takich rzeczy nawet w minusach.
Dla mnie finał był przewidywalny skoro wiedziałem, że:
-Freydis zdradzi Ivara
-Ivar przegra
-Ivar zabije Freydis
-Ivar ucieknie
Byłem tych rzeczy pewien więc kiepsko u scenarzystów z zaskoczeniem widza.
Liczyłem, że czymś mnie zaskoczą i pomylę się w przewidywaniach.
No a ja kiedyś gdzieś czytałem że mieli mały budżet w pierwszym sezonie, a póżniej było coraz lepiej.Mnie się wydaje że tam decydowali ludzie którzy nawet jakby mieli pieniądze to by nie dali , ewentualnie mieli hajs ale nie wiedzieli jak go mądrze wydać.
Przy 2,3,4 sezonie też mieli malutki budżet porównując na przykład do Rzymu czy Gry o tron.
Każdy sezon Vikings miał mniejszy budżet niż 1 sezon GOT. I przecież to widać.
Przykładowo sama bitwa z epizodu 6x9 "Bitwa bękartów" GOT kosztowała ok 35 mln dol.
A Vikings ma w ogóle 4-5mln dol. na epizod czy mniej ? Bo w pierwszych sezonach było 2-3 mln na epizod.
Dobrze prawisz. Np. na sezon 4B budżet na Wikingów wynosił około 40 mln $ (na cały sezon!!!). Więc nie porównujmy wielkości rozgrywanych bitew czy efektów specjalnych.
Nawet jakby w Koronę Królów zainwestował z 300 mln $ to może coś by z tego było :D
Kto wie czy Władca pierścieni od Amazonu nie dostanie takiego.
Ponoć ma mieć przynajmniej dwa razy większy niż GOT.
6 sezon GOT - 100 mln dol. na 10 epizodów czyli 10 mln na epizod
7 sezon GOT - 95 mln dol. na 7 epizodów - 13,5 mln na epizod
8 sezon GOT nieoficjalnie 90 mln dol. na 6 epizodów więc 15 mln dol. na epizod
Ale kto wie czy finałowy sezon jednak nie dostał większego budżetu, bo ta suma 90 mln padała w 2017 roku i mimo wszystko liczyłem na więcej przy finale. Nawet 150 mln.
Ale może przeliczyłem się.
Słownik języka polskiego PWN
epizod
1. «krótkotrwałe zdarzenie niemające większego znaczenia»
2. «fragment utworu literackiego, sztuki lub filmu luźno związany z główną fabułą»
3. «fragment w utworze muzycznym oparty na własnym materiale tematycznym»
Wiecie że nie zawsze warto bezmyślnie kalkować z angielskiego?
Wiesz, że nawet recenzenci filmowi używają tego słowa ?
I to bardzo często w takim formułowaniu.
Same pieniądze nie robią różnicy, są przecież produkcje na które nie żałowano pieniędzy a szkoda powieki podnosić.
Wszystko zależy jak są przeznaczane. HBO potrafi dobrze je lokować, bo widać u nich piorunujący efekt - kostiumy, scenografia, soundtrack, zdjęcia, efekty itd.
Z kolei w drugą stronę taki Ben hur z 2016 z budżetem 100 mln dol. wygląda bardzo słabo i wersja z 1959 miażdży ją także wizualnie.
Oczywiście wtedy mieli rekordowy budżet w 1959 roku więc, by mieć równie silny efekt wow na 2016 trzeba było wyłożyć ok 350-400 mln dol. i zatrudnić uzdolnionych ludzi. Z drugiej strony nawet za podobne kwoty obecne filmy potrafią też wyglądać sztucznie, bo zbyt wiele filmu tworzy się na kompie.
Wystarczyłoby, żeby Freydis zabiła Ivara. Miała ku temu wiele okazji także w momencie, gdy wróciła do sypialni po otwarciu sekretnego przejścia. Nie byłoby w tym nic dziwnego skoro Ivar zabił jej dziecko. Bjorn został królem, wszyscy wrócili do Kattegat i na tym skończyłby sie serial. Ale Lagherta/ Winnick jako producentka chce zarobić na 6 sezonie ;)
tak czy inaczej, serial kiedyś musi się skończyć. Można to było zrobić wraz ze śmiercią Ragnara. Jednak producenci nie chcieli zarzynać kury, która znosiła wtedy złote jaja :-), więc zdecydowali się na rozbudowanie wątków jego synów. A miał ich - o ile dobrze policzyłem - 5. Żelaznoboki z Laghertą (jego siostra zmarła) a potem 4 z Aslug. Ivar zakatrupił jednego ze swoich braci, więc nadal pozostaje ich 4. Większość z nich - jak podają źródła, odegrało znaczące role w ówczesnych czasach. Byli królami, wodzami, dochowali się kolejnego potomstwa. Historia ludów zwanych wikingami jest bogata, barwna i obfitująca w wiele dramatycznych zdarzeń. Nie da się tego objąć jedną produkcją.