Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 181 tys. ocen
8,4 10 1 180674
6,9 17 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Wiem, że to ma być serial a la historyczny i ma odwzorowywać rzeczywistość, ale zeby ani jednej pozytywnej, prawej i honorowej postaci nie było? Wkoło same mordy, zdrady, a fabuła momentami jest bez ładu i składu. s03e06 to jakas żenada i przestaje to oglądać. Szkoda, bo serial miał potencjał, sezon 1 był naprawdę spoko.

ocenił(a) serial na 7
McCarlise

jakby była prawa i honorowa postać bez zmazy i skazy, to byłoby nienaturalnie
A poza tym nie sądzisz, że Aethewulf to szlachetny rycerz? Słucha suwerena, jest religijny, karze niewierną żonę. Wzór cnót.

ocenił(a) serial na 7
McCarlise

Jakby była postać bez zmazy i skazy, byłoby nudno i nienaturalnie.
A poza tym nie sądzisz, że Aethewulf jest uosobieniem szlachetnego rycerza? Wykonuje rozkazy suwerena, jest religijny, karze niewierną żonę. Wzór cnót po prostu.

ocenił(a) serial na 6
McCarlise

To nie jest serial historyczny. Bardziej to jest fantasy. I właśnie dlatego, że to nie jest serial historyczny, jakoś mi się już nie chce podchodzić do sezonu trzeciego. Tutaj nie tylko fabuła jest bez ładu i składu, ale i owa "historyczność". Wszystko ze sobą chaotycznie wymieszane - postacie historyczne i wydarzenia historyczne - w związku z tym "historycznie" nie ma się już o co zaczepić. Jeśli twórcy wprowadzą tu "historyczne" smoki, elfy i słowiańskie wąpierze, to będzie to miało bardziej spójny wymiar i będzie pasowało do przyjętej konwencji.
Mnie już ten serial niewiele ma do zaoferowania. A ponadto już jakoś nie wciąga dramaturgicznie i narracyjnie. Znudził mnie.