Ragnar sie zaszczepił przeciwko zabójczym jadem węży po zakończeniu całego cyrku uciekł z dołku możliwe że z pomocą króla który go adorował
W wikingach też są okruchy fantasy. Ale w historii opisanej w powieści George R.R.Martina "Pieśń lodu i ognia"
na której bazuje serial "Gra o tron" uproszczony w stosunku do materiału literackiego jest
sporo z historii średniowiecznej Anglii np: wojna dwóch róż.
W serialu bazują na postaciach, które były od początku. Reszta dla dedeków jest zbędna.
Przez cztery pierwsze sezony GOT było dobrze ekranizowane i było super.
Ale Uczta dla wron/Taniec ze smokami źle zekranizowali w 5 sezonie.
Żeby dobrze było to zrobione powinni poświęcić na ten materiał książkowy cały 5 i 6 sezon.
Serial od 5 sezonu mało jest zgodny z powieścią.
Mnóstwo wyciętej treści lub zmienionej. Wycięte wątki i postacie. A rola nowych postaci umniejszona.
Brak polityki, sojuszy, intryg. Do tego niektóre stare postacie mają zmienioną rolę kosztem logiki postępowania.
Najbardziej ucierpiał wątek Dorne i Doran Martell oraz Stannis. Porównać wystarczy plany Dorana czy
kompanie wojskową Stannisa na północy z sagi, a ich fatalne odpowiedniki w serialu.
Cały wątek Dorne wyszedł jak parodia.
W pewnym sensie rolę Arianne z sagi przejęła w serialu Elaria Sand. Z tą różnicą, że w sadze plany Arianne pokrzyżował Doran, bo ją przejrzał, że chce porwać Myrcelle.
Dopiero później wtajemnicza Doran swą córkę w swoje plany. Zleca misje córkom bękarcim Oberyna,
a później też córce Arianne.
W serialu Elaria dokonuje zamach stanu, ale zostaje przerwany, ale później i tak im się udaje ta sztuka - martwa Myrcella, Trystian, Doran.
W sadze Elaria jest rozsądną kobietą i jest oburzona zachowaniem bękarcic oraz Arianne.
Zwyczajnie po raz kolejny dedeki postanowiły opierać się na Elarii, bo widzowie ją znali z 4 sezonu niż wprowadzać nowe postacie Arianne czy też Quentynn.
Skoro zrezygnowali z Aegona to Arianne nie była potrzebna.
Tym bardziej jej brat Quentyn, bo jeszcze bardziej by skomplikował sytuację w Meereen.
W sadze z tego co pamiętam to Obara została wysłana wraz z gwardzistą B.Swannem na misję zabicia tego rycerza co odciął ucho Myrcelli. Tyene ma wstąpić do Wiary i być w stolicy. Natomiast Nymeria wraz z Myrcellą udaje się do Cersei i ma wstąpić do rady w miejsce Oberyna.
Trystian został w Dorne, bo przejrzeli plan Cersei, że miała być zasadzka na niego.
Córka Dorana czyli Arianne wysłana została do Aegona, który szturmuje twierdzę Koniec Burzy i
ma się przekonać czy jest tym za kogo się podaje. Jeśli tak to Dorne poprze Aegona i jego złotą kompanię.
Co do Stannisa w sadze:
W sadze przyłączają się do niego Karstarkowie, połowa Umberów (Wronojad), górskie klany.
Przybywa do Deepwood Motte i odbija twierdzę Gloverów przed żelaznymi i
bierze do niewoli Ashę Greyjoy (Yara)
Popierają go też Mormontowie.Wysyła Davosa do Białego Portu, by prosić o pomoc Wymana Manderlego.
Ten ma u siebie gości Freyów, ale ukrywa przed nimi złość za krwawe gody.
Manderly udaje przed nimi, że ścina Davosa,(w rzeczywistości kogoś innego) , by z Królewskiej przystani uwolnili jego syna. Robi pasztety z Freyów. A Davosa potajemnie wysyła na wyspę Skagos, gdzie jest Rickon.
Wszyscy lordowie północy są wezwani na ślub Ramsaya Snowa z fałszywą Aryą Stark (Jeyne Poole).
Manderly udaje się tam, ale ma zamiar zdradzić podczas bitwy Boltonów.
Na ślubie Boltonowie za sojuszników mają Freyów, połowę Umberów (Ku..wistrach), Manderlych,
którym nie ufa Roose Bolton oraz 5 mniejszych rodów (Dustinów, Cerwynów itd)
Armia pod Boltonami ma ok 6-7 tysięcy i wiele konnicy.
Stannis w drodze na Winterfell w śnieżycach traci wiele koni. Jego siły liczą ok 5 tysięcy i głownie piechota.
Tymczasem w Czarnym zamku pojawia się Alys Stark, która wyjawia Jonowi, że Karstarkowie próbowali ją
zmusić do ślubu, a jej stryj Arnolf chce przejąć władzę nad Karholdem siedzibą Karstarków i zdradzić Stannisa,
bo dogadał się z Boltonami. U Jona pojawia się też przedstawiciel żelaznego banku, który szuka Stannisa,
bo korona nie chce płacić długów i chcą postawić na innego króla,
ale Jon dogaduje się z nimi i bierze pożyczkę dla Nocnej straży, by wyżywić Nocną straż i dzikich,
których przepuścił za mur i ma zamiar poobsadzać w większości zamków wokół muru.
Jon daje list bankierowi w którym opisuje co dowiedział się od Alys na temat zdrady Karstarków.
Melisandre rzuca urok i wszyscy myślą, że pali Mance Rydera, a pali Lorda Kości.
Mance wysyła z 6 włóczniczkami do Winterfell, by udawali barda i praczki i pomogli uciec Aryi,
którą prócz Boltonów i Theona wszyscy uważają za prawdziwą. Theon i fałszywa Arya uciekają.
Pod murami pomaga im Mors Umber oraz bankier. Trafiają do obozu Stannisa.
Pod koniec Tańca ze smokami Jon dostaje różowy list.
"Twój fałszywy król nie żyje, bękarcie. Rozbito go w siedmiodniowej bitwie razem z całym zastępem.
Mam jego magiczny miecz. Powiedz jego czerwonej ku.wie.
Przyjaciele twojego fałszywego króla nie żyją. Ich głowy zatknięto na murach Winterfell.
Przybądź je zobaczyć, bękarcie. Twój fałszywy król kłamał i ty także.
Powiedziałeś światu, że spaliłeś króla za murem, ale wysłałeś go o Winterfell, by ukradł mi żonę.
Chcę ją odzyskać. Jeśli pragniesz dostać Mance'a Raydera, przybądź po niego.
Zawiesiłem go w klatce, by cała północ mogła ujrzeć dowód twoich kłamstw.
W klatce jest zimno, ale zrobiłem mu płaszcz ze skór sześciu ku..ew, które przybyły z nim do Winterfell.
Chcę dostać moją żonę. Chcę dostać królową fałszywego króla.
Jego córkę i jego czerwoną wiedźmę. Chcę dostać jego dziką księżniczkę.
Chcę dostać jego małego księcia., dziecko dzikiego.
Chcę też mojego Fetora. Przyślij mi ich bękarcie, a nie będę więcej niepokoił ciebie ani
twoich czarnych wron. Jeśli ich zatrzymasz, wytnę twoje bękarcie serce i zjem je.
Ramsay Bolton
Prawowity lord Winterfell"
Po tym liście Jon mówi, że nie jedzie na pomoc do Hardhome tylko na południe i
kto chce może ruszyć z nimi. Dzicy wiwatują, ale Nocna straż jest niepocieszona.
Po wyjściu na dziedziniec sztyletują Jona.
Ten list świadczy niby, że Ramsay wygrał, a jego ojciec R.Bolton też nie żyje.
Mance i jego włóczniczki odkrył, ale jeśli wygrał to gdzie podział się Theon.
Z pierwszego Pova Theona z Wichrów zimy wynika, że Stannis dostał list od Jona na temat zdrady Karstarków.
Wykrywa ją w porę i więzi Karstarków, ale prawdopodobnie większość wojska nie wiedziało o zdradzie i
będzie mogło pomóc w walce, a dowódcy będą więźniami. Stannis dogadał się z bankierem i
wysłał człowieka swojego po pożyczkę i żeby wykupił 20 tysięcy wojska.
Theon nie mówi Stannisowi nic, że Bran i Rickon zyją, a zabił synów młynarza oraz o tym,
że Arya której pomógł uciec z Winterfell nie jest prawdziwą Stark.
Zatem Stannis wie, że jego wrogowie znają jego pozycję na mapie i rozmieszczenie sił.
Wie też, że już zmierzają w kierunku, gdzie się znajduje w trzech kolumnach.
Nie wiedzą też, że zdrada Karstarków została wykryta.
Do pierwszej bitwy dojdzie prawdopodobnie na zamarzniętym jeziorze, gdzie jest dużo przerębli.
To może być dodatkowy atut Stannisa. Pytanie czy Manderly podczas bitwy zdradzi Boltonów/Freyów i
czy zdąży się wytłumaczyć, że nie ściął Davosa. Zanosi się, że pierwszą bitwę wygrać może Stannis,
a drugą pod Winterfell Boltonowie. To byłoby jednak zbyt szokujące, gdyby Stannis całkowicie rozbił Boltonów.
Z fantasy z tego co znam polecam to:
Książki - Władca pierścieni, Pieśń lodu i ognia (Gra o tron Starcie królów, Nawałnica mieczy,
Uczta dla wron, taniec ze smokami, Wichry zimy)
Seriale - Robin of Sherwood 1984-1986, Gra o tron 2011-2018
Filmy- Władca pierścieni. Ewentualnie jeszcze Hobbity.
Gry- Gothic 1,2, Wiedźmin 1,2,3, Baldur's gate 1,2, Neverwinter night 2, Dragon age 1.
Ewentualnie jeszcze Morrowind, Oblivion, Skyrim, Risen 1.
Niestety dzięki ruskim nastąpił wyciek epizodów 4x19 i 4x20 Wikingów
SPOILER
1) Obrona Kattegat
https://www.youtube.com/watch?v=2hiDqbD2Meg
2) Zasadzka wikingów na wojska Wessex/Mercji (Fatalna strategia)
https://www.youtube.com/watch?v=U3v7GfH_L8g
3) Bitwa między Aethelwulf vs Björn
https://www.youtube.com/watch?v=CH16Ac_EoHQ
4) Helga zabita przez Tanaruz ( Floki miał pewne przeczucia w 4x18)
https://www.youtube.com/watch?v=C9Ymo5vKO3U
5) Ucieczka Judyty z Alfredem
https://www.youtube.com/watch?v=1YhVCxXDB5w
6) Pojmanie Eckberta
https://www.youtube.com/watch?v=_uIv7uRYDgc
7) Samobójstwo Eckberta
https://www.youtube.com/watch?v=940y5VtpNFI
8) Ivar zabija Sigurda
https://www.youtube.com/watch?v=V9QFI0EuH0A
9) Pojawienie się nowej gwiazdy (Jonathan Rhys) głównego aktora poprzedniego serialu Hirsta "Tudors"
https://www.youtube.com/watch?v=b8vIaxNIxi8
a pamiętasz odcinek 1 sezonu 1?
w serialu bóg Odyn zabierał CIAŁA i dusze zabitych wojowników do Valhalli...
Ragnar wraz z ciałem fizycznym został przeniesiony do Valhalli...
tam zobaczył, że tam jest Athelstan i Aslaug - więc Ragnar zaproponował im trójkącik - a oni się zgodzili...
byli też Thornstein, Leif, Arne i inni "koledzy z piaskownicy"...
była też Helga - bez Flokiego
więc koledzy uprawiali z nią seks stając się "szwagrami"....
;-)))