Naprawdę ciekawy dokument, udało mi się na niego trafić w TVP Kultura.
Widziałem i popieram przedmówcę , warto wiedzieć z czystej ciekawości co z czym się łączyło i z jakiego powodu . Przedstawiaja np. jakiś amerykanski zespoilk - kapelkę (nazwy po prostu nie pamiętam ) niby disco , ale jak się przysłuchac słychać silny wpływ Ramones nawet w image owego zespołu nie zabrakło elementów z wygladu Ramones (fryzury). Film ukazuje znamiennie wpływy gatunku czy odmiany punk rocka końca lat 70 - tych na muzykę i twórców początku lat 80- tych , Super sprawa kawał nie znanej historii muzyki.
Dzis właśnie leciał odcinek "Synthiepop und New Romantic" świetna sprawa rozwój muzyki pop i masa zespołów oraz twórców , których znamy czy lubimy czy nie .Świetne transformacje osobowości muzyków i samej muzyki bardzo klarownie opisane w wypowiedziach twórców nurtu . Polecam każdemu kto lubi muzykę nie ważne jaką . Zawsze warto poznać kawałek historii swiata muzyki .
załapałem się dopiero na drugi odcinek serii, ale może jeszcze będą powtarzać. "Synthiepop und New Romantic" bardzo mnie interesował ze względu na zawartość i nie zawiodłem się. sporo było o najważniejszych wg mnie, czyli human league, o.m.d., numan, yazoo, można dodać visage, choć mieli tylko jedna dobra płytę. że całośc firmuja niemcy co ma swoje plusy i minusy, bo myślę, że z dzisiejszego punktu widzenia taki zespół jak propaganda jest mniej istotny, niż taki soft cell, który był ledwie wspomniany. na bazie ewolucji human league>heaven 17 pokazano dokąd mógł zmierzać new romantic, ja osobiście dodałbym jeszcze przykład talk talk, ale to tylko malutki niuans. na pewno z przyjennością zobacze jeszcze odcinek o sztuce videoklipu. większość "noworomantyków" to byli też byli, niedoszli pancy; warto było o tym wspomnieć. patrzcie jak wyraźne kiedyś były nurty/ery w muzyce. dziś juz tak nie ma.
Człowiek poznawał muzykę na kawałkach Duran Duran czy O.M.D. , SPANDAU BALLET itp. przeważnie z listy przebojów 3 radiowej , a film dokument o dziejach i ewolucji muzyki jest po prostu super . Każdy z odcinków tej serii to kawał prawdziwej nieopowiedzianej wcześniej historii ,
Cykl tez mówi jak ważną rolę odgrywał wideoklip emitowany na MTV. Ponadto nurty fajnie przenikały pomiędzy disco, pop, punk, industrial czy rock gotycki.
W bardzo przemyślany sposób przedstawiono najważniejsze nurty muzyczne lat 80tych. Choć zabrakło mi w tym całej sceny thrash i death metal, która się przeciez też tworzyła w latach 80tych
polecam również, dobra rzecz
odcinek o klipach pokazuje tylko jak klipy były ważne dla promocji artystów w tej dekadzie, jakim był narzędziem, jakby samo zło się z nim wiązało. to mały rozdział tego, co mozna powiedziec o klipach. ale podobało się. jedynie za totalny nietakt-potknięcie realizatorów uważam umieszczenie klipu "bad" jacksona w kontekście komentarza, że kręcono klipy 3-minutowe w konwencji reklamy, by przypodobac sie stacjom je puszczającym. ten artysta akurat szedł pod prad tego pomysłu, przygotowywał jak najdłuzsze klipy, ładował w to mnóstwo kasy, a rekord ustanowił kręcąc video do "smooth criminal" do 45 minut.