Seria jest genialna, ogląda ię ją naprawdę wspaniale. Jedynym aczkolwiek wielce istotnym błędem jest tu faworyzacja Aliantów jak i masa przekłamań historycznych. Proszę o opinie ludzi znających temat nie tylko z wikipedii....
Serial jest naprawde interesujacy. Oryginalny pomysł i ciekawa konstrukcja sprawiaja, że kończąc 6 odcinek, jest sie zawiedzonym, że nie ma drugiego sezonu.Bardzo dobre spojrzenie na bitwy 2 wojny światowej z punktu widzenia generałów dowodzącymi różnymi stronami konfliktów.Co do przekłamań historycznych. Co masz dokładnie na myśli.Napisałeś tylko swoją ogólną opinie na ten temat, a nie podałeś przykładu konkretnego. Przyznam się, że od czasu w ktorym interesowalem sie mocno 2 wojną minęło dość dużo czasu i bardzo możliwe ze czegoś nie zauważam, więc gdybyś powiedział o co Ci chodzi byłbym wdzięczny.Faworyzacja aliantów? Pod jakim względem? Autorzy filmu świetnie zobrazowali wpływ decyzji Hitlera na przebieg najważniejszych bitew jego armii, a także zwrócili uwagę na inne problemy, ktore miały dość istotne znaczenie. Mianowicie, chodzi mi tutaj o zasoby ludzie i sprzetowe aliantów. O ile Niemcy jako kraj mogły konkurowac osobno z ZSRR czy USA, to w połączeniu tych sił i dodaniu do nich Wielkiej Brytanii, siły III Rzeszy były o wiele mniejsze. Nie mieli oni tak dobrego sojusznika w Europie jakich miała W.B.Rosja miała ogromne zasoby siły ludzkiej jak równiez surowców. W.B korzystała z pomocy USA. III Rzesza nie miała tak mocnych sojusznikow po swojej stronie.
Co do samej III Rzeszy, pomijajac ich wkład w walke z globalnym przeludnieniem, wnieśli oni ogromny wkład w rozwoj technologii wojskowej.Tygrys, Pantera,MG42,STG44,czy inne wynalazki typu Me-262 to zabawki, ktore były naprawde zaawansowanymi konstrukcjami i wyprzedzaly swoja epoke, a przynajmniej gorowały nad sprzetem swoich przeciwników.
Serial oceniam na mocne 8 pkt. filmwebowych. Jedyny poważny minus to brak dalszych sezonów.
W ost odcinku pada stwierdzenie, że Bradley nie lubił Pattona. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się to dość poważnym nadużyciem. Z pewnością miała miejsce rywalizacja i niechęć między Pattonem i Montgomerym, który ogólnie nie był lubiany, ale z tego co wiem, to jeszcze przy operacji Overlord Bradley nalegał, aby inwazją dowodził Patton.