PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=365307}

Wojna i pokój

War and Peace
2007
7,7 5,0 tys. ocen
7,7 10 1 5021
8,0 3 krytyków
Wojna i pokój
powrót do forum serialu Wojna i pokój

Interesuje mnie coz to za "straszna choroba" ktora ja dopadla? Ktos wie co to niby mialo byc?

hmmm_2

syfilis:-)) zwany takze francuska chorobą :-)

justysia8

prawda choroba ma kilka nazw, dla mnie to po prostu kiła

hmmm_2

Syfilis. Charakterystyczne symptomy to wysypka na skorze, potem dochodzi do degradacji narzadow, rowniez mozgu, slepoty, gluchoty, paralizu i w koncu do smierci.

ocenił(a) serial na 6
diana_sieja

No wlasnie, wysypka. A tu facet mial ciemnie nie wiadomo co pod pacha (dosc dziwne miejsce na kile), a ona cala gromadke prawie czarnych plam na plecach. Czy od tego czasu kila zmienila symptomatyke? Czy po prostu scenarzysta nie dbal o to i kazal mi sie domyslac ze "straszna choroba" to kila? Jak zobaczylam te ciemne plamy pod pacha pomyslalam raczej o dzumie...

hmmm_2

choroba ta miala wiele nazw, w Rosji nazywali ją nawet chorobą polską. Nieleczona prowadzi do uszkodzenia układu nerwowego, utraty wzroku, zaburzeń psychicznych, uszkodzenia układu krążenia, kości, stawów i narządów miąższowych, a także w niektórych przypadkach może być przyczyną śmierci. Dlatego w tamtych czasach byla tak straszna.

milutka789

chyba czarna ospa ale nie jestem pewna w 100%

ocenił(a) serial na 10
aes90

a ja bym jednak tak jak przedmówczyni stawiała na czarną ospę. hmmm...

ocenił(a) serial na 8
Cinnamo

Syfilis, na 100%. Obejrzyjcie sobie "Rozpustnika" z Deppem; bardzo realistycznie pokazany przebieg choroby (sam film też świetny, choć trudny).