O ile sie nie myle ( a tanczyłam w zespole ludowym kilkanaście lat ) to car wraz z zona pierra rozpoczol bal polonezem POLONEZEM naszym narodowym tancem !! co za sprzecznośc a razi tym bardziej ze to car Aleksander I był naszym najwiekszym ciemiązcom ,,, czy ktos mi potrafi to wytlumaczyc ?
Owszem, polonez to polski taniec narodowy. Ale np. w operze Czajkowskiego pt. "Eugeniusz Oniegin" jest polonez, ktory otwiera scene balu. Widocznie w Rosji rowniez tanczono ten taniec.
Tańczono i poloneza, a kiedyś na dworach ruskich książąt czy już carów mówiono po polsku. Nasz język był językiem ich elit, tak jak później w Europie popularny się zrobił francuski.
Kruca fix, ja nie jestem tancerzem zawodowym. Chodzi mi czyje to było. Utwór jest również powtórzony na napisach końcowych każdej części...
mówisz-masz: http://andre82.wrzuta.pl/audio/9pLktpOwvH/aram_chaczaturian_-_walc_z_filmu_maska rada
Utwór nazywa sie "Masquerade Waltz" stworzony przez Aram Khachaturian. Też spodobał mi się ten utwór.
Rozczaruję Cię;) Ale to był walc. Polonez ma zawsze jakiś schematyczny rytm, np. ósemka, dwie szesnastki, cztery ósemki. Wystarczy posłuchać Ogińskiego czy Kilara, żeby dać przykład najsłynniejszych polonezów. A to-to był walc Arama Khachaturiana. Pozdrawiam;))
Ha! Dziękuję!!!!!!
to jest walc! Rzeczonego kompozytora, do sztuki Lermontowa "Maskarada"
Jeszcze raz dziękuję!!!!!
Widzę, że nie tylko ja tego szukałem :) Oto i rzeczony moment filmu: http://pl.youtube.com/watch?v=FvQ8t6DMn9k
Jeszcze raz dziękuję!!!
nie nie nie co do tego ze to był polonez jestem przekonana w 100 % wiem jak sie tanczy walca i wiem rowniez jak sie tanczy poloneza ... :) tanczylam wraz ze swoim zespolem w prawe calej europie i poloneza moge zatanczyc nawet przez sen :) to byl napradwe polonez :)
Zaczynało się od poloneza, lecz chodziło mi o utwór będący później, gdy para "głównych" zakochanych tańczy ze sobą
Aha;) no rzeczywiście, porozprawialiśmy sobie o różnych tańcach;)) Pozdróweczka;)
"Tańczono i poloneza, a kiedyś na dworach ruskich książąt czy już carów mówiono po polsku. Nasz język był językiem ich elit, tak jak później w Europie popularny się zrobił francuski."
Jeszcze przed zaborami polski był nawet jezykiem urzędowym w europie.
A tego że nasz język był az tak bardzo znany to nie wiedziałam myślalam ze w czasach nowożytnych jezykiem elit był francuski w sredniowieczu lacina ale dobra może jak nasze pańswto miło swoja świetnośc ( mowa tu o Rzeczpospolicie Obojga Narodów )język polski był popularny ale myśle ze tak to nie ale dobra sie nie kłoce :) tak na marginesie może tutaj na tym forum sa jacus studenci HISTORI bo mam pytanie na ile tak mniej więcej trzeba napsiac mature żeby sie dostac na studia bo bym chciala studiowac historie ??
Nie wiem, skąd te rozterki poniektórych z polonezem na rosyjskim dworze. Oczywiście, że tańczono i walca ( ze suity "Maskarada" Arama Chaczaturiana ), i poloneza, już w innej scenie filmu. Kto czytał "Wojnę i pokój" wie również, że jednym z ulubionych tańców rosyjskiej szlachty był też polski mazur, tańczony w książce także przez Rostowów.