PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=791890}

Wojownik

Warrior
2019 - 2023
7,8 5,6 tys. ocen
7,8 10 1 5558
7,7 3 krytyków
Wojownik
powrót do forum serialu Wojownik

Nad tym zagadnieniem zastanawiałem się, oglądając "Wojownika". Czy Bruce Lee przewraca się w grobie, cierpiąc katusze z powodu niewłaściwej interpretacji jego notatek, czy też uśmiecha się widząc, jak wiernie zostały zobrazowane?
Po pierwszym odcinku mam bardzo mieszane uczucia, z jednej strony scenariusz oparto na zapiskach (prawdziwych? rzekomych?) Bruce'a Lee, a z drugiej strony opowieść zawiewa taką sztampą i chińskimi stereotypami (kung fu, triady, poszukiwanie zaginionej siostry i t.p.), że bez otwarcia okna trudno się nie udusić wdychając miazmaty dziesiątek (co najmniej) wcześniej widzianych opowieści o młodych mistrzach sztuk walki. Oczywiście trudno prognozować, w jakim kierunku i w jaki sposób rozwinie się fabuła, jednak biorąc pod uwagę, że pierwszy odcinek każdego serialu zwykle pokazuje to, co ma najlepsze, trudno oczekiwać po kolejnych, że będą pozytywnie rozumianą erupcją kina - spadkobiercy Bruce'a Lee.
Ma się rozumieć, życzę serialowi jak najlepiej, mimo to czarno to widzę, bo widzę (i nie jest to tautologia) w roli głównej udającego Chińczyka urodzonego w Wielkiej Brytanii syna Japończyka i Angielki. I ten fakt jest dla mnie żenujący!

Julian_Mach

w sumie ... 100% racji.
Ch***jem wieje ....

ocenił(a) serial na 5
tegesno

No, pięknie podsumowałeś! Mam nadzieję, że nic się stanie, jeżeli uzupełnię Twoją wypowiedź - w dodatku niemytym.

Julian_Mach

Nie, nic ....

ocenił(a) serial na 7
Julian_Mach

Jezeli ten serial zostal oparty na notatkach Bruca to moim zdanie fajnie zrobiony. Swoja droga
filmy z Brucem do arcydziel kinematografii jesli chodzi o fabule nie nalezaly :) Dlatego uwazam ze Lee sie jednak w grobie nie przewraca tylko usmiecha :)

ocenił(a) serial na 8
scinacz

Zgadza się. Powiem więcej, dobrze że ten serial powstał teraz, a nie w czasach gdy Bruce Lee jeszcze żył.

ocenił(a) serial na 7
kokonut

I zgadzam sie z toba w 100%

ocenił(a) serial na 8
kokonut

ten serial mial powstac wczesniej jak bruce lee. zył

ocenił(a) serial na 8
Blashix

I właśnie cieszę się, że powstał teraz.

kokonut

W czasach Bruce Lee już powstał jeden serial na jego pomyśle https://www.filmweb.pl/serial/Kung+Fu-1972-130124 Lee miał zagrać nawet w nim główna role ale oczywiście tak się nie stało i zatrudnili Davida Carradina .Przypuszczam ze to są nadal te same zapiski które Lee chciał wykorzystać w tamtym serialu ale nie dostał szansy

ocenił(a) serial na 5
scinacz

Masz rację, filmy z Brucem Lee nie należały do arcydzieł, ale jednak w jakiś mistyczny sposób stworzyły pewien kanon, dzisiaj nieco archaiczny, jednak w tych latach... Do dziś czuję gęsią skórkę, którą miałem oglądając po raz pierwszy "Wejście smoka"!
Wracając do meritum, obawiam się, że jeżeli Bruce Lee uśmiecha się, to z odrobiną zażenowania, bo serial w jawnie bezczelny sposób plagiatuje niektóre kanoniczne sceny z jego filmów. Mimo to nie przesądzam sprawy i jestem gotowy, aby w każdej chwili podnieść swoją ocenę. Zobaczymy.

ocenił(a) serial na 8
Julian_Mach

Ja do dziś lubię obejrzeć Wejście Smoka. Co do kopiowania scen, bo wolę użyć tego słowa, traktuję to jako pewien hołd złożony mistrzowi Lee.

ocenił(a) serial na 5
kokonut

Obyś miał rację, bo po trzech odcinkach... "ciemność widzę, ciemność"!

Julian_Mach

Co do pewnych scen z filmów Brucem Lee to taki był zamiar twórców, jednak też nie tratuje to właśnie jako plagiat a ukłon w stronę aktora i jego dokonań.

Julian_Mach

Stawiam kilogram złota przeciwko siatce ziemniaków, że Bruce Lee leży w bezruchu.

ocenił(a) serial na 5
Beton_z_Szyszkami

Znajomy anatomopatolog powiedział mi, że wygrałeś. Znajome medium cały czas ma wątpliwości.

Julian_Mach

Na wszelki wypadek idę opchnąć nerkę żeby w razie przegranej móc się wywiązać z zakładu.

ocenił(a) serial na 5
Beton_z_Szyszkami

Zara, zara, dawaj tego kilosa złota! Twoją nerkę to se sszamamy na grilu, z cebulką i białym winem.