PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750806}

Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem

Muhteşem Yüzyıl Kösem
2015 - 2017
7,3 3,0 tys. ocen
7,3 10 1 3046
Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem

Ciekawi mnie kilka kwestii. Jak sądzicie?(dotyczy tylko serialu)

- Co by stało się z Hurrem, gdyby Mustafa zasiadł na tronie?
- Jak by zareagowała Handan, gdyby dożyła momentu, w którym Safiye wyszłaby z Wieży Leandra?
- Czy Valide Sultan(konkretnie Safiye)... czy sułtan Ahmed mógłby ją zabić po ataku na pałac Topkapi(Safiye była przecież sułtanką Valide)?
- Czy Mehmed III(syn Murada III i Safiye) zabił w końcu w serialu i rzeczywistości 19, czy 18 braci(chodzi o ocalałego Iskendera-Yahyę)?
- Czy w rzeczywistości Safiye umarła za panowania Mustafy I Szalonego, czy Osmana II(niektóre źródła mówią, że zmarła w 1618, inne 1619)?
- dlaczego w lochach czasami sułtankom zabierają biżuterię, a czasem nie?
- Po ataku Safiye na Topkapi Bulbul nie został stracony, bo uratował Kosem. Safiye jednak nie wiedziała, że to on ją uratował. To Zośka nie zastanawiała się, dlaczego wszyscy zostali straceni, a on nie?
- Jak w rzeczywistości umarły Hurrem i Turhan Hatice?

anonim300

1 W najlepszym dla siebie razie pewnie podzieliłaby by los Mahidevran czyli żyła w biedzie w najgorszym... czapa
2 Sułtan był władcą absolutnym więc mógł zrobić wszystko.
8 Ja czytałem że Roksolana zmarła na przeziębienie ewentualnie grypę

ocenił(a) serial na 9
marekwyszosiat

no nie wiem czy sułtan wszystko
- na przykład nie mógł zabić księcia bez fatwy(chyba od szejk-ul islam)
- jego władzę ograniczało również prawo szariatu(to było jedyne ograniczenie władzy sułtana).

No dobrze, Hurrem na raka umarła, a Turhan? I Safiye za czasów Mustafy czy Osmana?

ocenił(a) serial na 9
marekwyszosiat

Hurrem miała mnóstwo grzechów w stosunku do Mustafy(sprawa Efsun, później próbowała go zabić w Manisie przez Gulisar, fałszywy list do szaha Tahmaspa i inne pułapki).
Sądzę, że gdyby Mustafa zasiadł na tronie nie zabiłby swoich braci. Zapierał się, że tego nie zrobi nawet gdy był już bardzo blisko tronu(gdy sułtan miał podagrę na kilka odcinków przed śmiercią Mustafy). Skoro nie zabiłby swoich braci, to na pewno nie zabiłby też Hurrem. Sam może chętnie by się jej pozbył, ale nie zrobiłby tego braciom i siostrze Mihrimah. Nie odebrał by im matki, jeszcze tuż po stracie ojca, a szczególnie nie zrobiłby tego Cihangirowi. To byłoby jedyne, co trzymałoby Hurrem przy życiu. Ale władzy... Roksolana na pewno by ją straciła i zostałaby odesłana do jakieś odległej prowicji(może Amasyi bo była daleko od Stambułu, któryś z synów Hurrem by tam trafił, na pewno nie Manisy, bo była blisko od stolicy). Praktycznie Hurrem nie byłaby sułtanką(teoretycznie tak, bo matka księcia zawsze jest sułtanką). Roksolana nie mogłaby niczego już zrobić.

ocenił(a) serial na 8
anonim300

Wiesz, ale zawsze nigdy nic nie wiadomo. Kiedy by się mocno z którymś bratem pokłócił mógłby go zabić.

anonim300

P.S choć teraz znalazłem wersję jako Hurrem miała umrzeć na raka tzw czerniaka... co w gruncie rzeczy odpowiadałoby tej serialowej przyczynie śmierci bo tam też Hurrem dostała czegoś na skórze