Na moje zapytanie czy i dlaczego TVP przerwała emisję tego serialu dostałem taką odpowiedź:
> Witamy
>
> Uprzejmie informujemy, że w piątek 28.04 zakończyliśmy emisję serialu „Wspaniałe stulecie; Sułtanka Kosem-Murat IV”. Wyemitowaliśmy ostatni posiadany przez nas odcinek. Jeśli zostanie zaplanowana emisja kolejnych odcinków będziemy informować o tym widzów.
>
> Pozdrawiamy
>
> Kontakt z Widzami TVP1
bez komentarza ......
Mam nadzieję, że jesienią będą emitować dalszy ciąg. Już mnie nieźle wkurzyło to, że zlikwidowali ranne powtórki i wcisnęli staroć powtarzany już ileś razy - "Dr Quinn"...- ludzie pracują i nie każdy mógł oglądać o normalnej porze...TVP1 chyba tego nie rozumie, swoim postępowaniem sami sobie psują oglądalność.
Oświadczenie TVP z Facebooka:
"W piątek 28 kwietnia Jedynka zakończyła emisję ostatniej zakupionej przez TVP serii „Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kosem-Murat IV”. Dalszy ciąg serialu jest w trakcie realizacji - według informacji od producenta kolejne odcinki będzie można pozyskać dopiero za kilka miesięcy. TVP wsłuchuje się w głos swoich widzów i dołoży wszelkich starań, by serial powrócił na antenę. Fanów i wielbicieli produkcji o tym fakcie poinformujemy najszybciej, jak to będzie możliwe."