PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750806}

Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem

Muhteşem Yüzyıl Kösem
2015 - 2017
7,3 3,0 tys. ocen
7,3 10 1 3046
Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem

fajtłapa większa niż Selim sułtanem, śmiechu wartę.

ocenił(a) serial na 8
adaamos10

Aha, czyli powinni powinni byli olać historię i dać turbokozaka pokroju Sulejmana żeby Ci się lepiej oglądało :D Akcja serialu dzieje się w czasach upadku Imperium, rządziły wtedy kobiety a mężczyźni byli pozbawieni jaj, więc to do Osmanów możesz mieć ewentualne pretensje, nie do twórców.

rose47919

Niby tak, z tym że Ahmed podobno próbował przywrócić dawny ład. Walczył m.in. z europeizacją dworu, ale serial nie ukazuje jego tradycjonalizmu. Tutaj twórcy przesadzili.

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

A o tym to nie wiedziałam. Wychodzi na to że celowo jeszcze bardziej rozmywają jego postać żeby wypchnąć Kösem na pierwszy plan. Niefajnie :/ cóż, taki był pomysł na całą tą serię, Sulejman też nieraz był ukazywany jako pantoflarz którym rządzi kobieta. Selim to już w ogóle.

rose47919

No tak, można odnieść takie wrażenie.
Z tego co wyczytałem w Internecie (aczkolwiek wiem, ze takie źródła bywają zawodne) to najbardziej haremowym był Murad III. Uczynił matkę regentem, pozwolił jej wprowadzić wenecką modę i wystrój wnętrz. Sposób, w jaki zorganizował jej pogrzeb też wzbudził oburzenie współczesnych. Wbrew obyczajom kazał pochować ją w jednym grobie z Selimem (nawet Hurrem leży na terenie kompleksu Sulejmana, ale nie razem z nim), przewodził też osobiście konduktowi pogrzebowemu Nurbanu. Ponadto, za jego panowania harem uczestniczył w polityce zagranicznej, którą prowadzili Nurbanu i Gazanfer a potem i Safiye.
Mehmed też był pod dużym wpływem matki, ale z kolei nie podniósł żadnej naloznicy do tytułu haseki. W serialu też jest o tym mowa, Safiye dokucza Handan z tego powodu.