Czy Mahidevran również jest niewolnicą? Hurrem po uwolnieniu jej przez sułtana powiedziała Mahidevran,że nie są sobie od teraz równe.Ale jeśli Mahidevran jest niewolnicą,to jakim cudem może uprawiać dobroczynność?
Ale nie w MEKCE. Konstantynopol to nie Mekka, Mekka to święte miasto. Jakby Hurrem chciała zbudować coś w Konstantynopolu to by jej też pozwolili.
M. nie jest żoną sułtana ale nie jest również niewolnicą, poza tym problemem nie była chęć działania w dobroczynności tylko fakt, że H. chciała się zająć dobroczynnością na świętych ziemiach a M. robiła to np. właśnie w Konstantynopolu, poza świętymi miejscami. :)
Dodam tylko, że (zawsze) mówię o serialu a nie o faktycznej historii bo wydaje mi się, że filmy/seriale itp. to jednak tylko dzieło inspirowane prawdziwymi wydarzeniami, taka trochę wariacja na temat :P
M. jest żoną sułtana( według wikipedii :p). Ślub nie jest pokazany w serialu, niemniej jednak wiele razy jest wspominane że Mahidevran jest prawowitą żoną sułtana. Z tego powodu M strasznie się wywyższa. Za ''obrażenie" i ''przeciwstawienie się'' Mahidevran ,Hurrem na rozkaz matki trafiła do lochu. Hurrem chciała się zająć dobroczynnością na świętych ziemiach ale jak się okazało nie mogła.
Mahidevran nigdy nie chciała się zajmować dobroczynnością w tamtych miejscach.
Mahidevran nie jest niewolnicą ( w znaczeniu w jakim byla Hurrem ) Ona prawdopodobnie była albo córką bardzo bogatego albańskiego muzyka lub pochodziła z krymskiej arystokracji
Mnie się wydaję, że nie chodziło o typowe niewolnictwo... Mahidevran jako żona sułtana należała do niego... Można dojść do tego wniosku przysłuchując się rozmowie Hatice z Gulfem Hatun... Hatice coś tam znów jęczy, że się cieszy ale i smuci zarazem, i żeby Gulfem przeniosła się z Hatice do jej nowego pałacu. Wtedy Gulfem mówi coś o przynależności do Sułtana i przynależności do tego pałacu... więc jeśli takie zasady obowiązują kobietę odtrącona przez sułtana tym bardziej będzie to też obowiązywało Mahidevran. Tym samym Hurrem i Mahidevran nie były już równe Jedna była wolną osobą druga nadal należała do Sułtana...
Właśnie domyślałam się,że pewnie o coś takiego chodziło,ale nie byłam do końca pewna,zwłaszcza,że o samej Mahidevran niewiele wiadomo.Dziękuję Orchidea za wyjaśnienie. :)
w ostatnich dwoch odcinkach pojawil sie watek ozenku sultana..krolowa matka powiedziala, ze nie moze dojsc do zlamania ponad stuletniej tradycji..czy ktos wie konkretnie o jaką tradycje chodzi? bo z tego co zrozumialam, to tradycja dotyczy ozenku sultana..skoro sultan nie moze sie ozenic z Hurrem, to czy na pewno ozenil sie z mahidevran?do tej pory myslalam, ze mahidevran jest zona. to w koncu jest czy nie? skoro od ponad stu lat zaden sultan sie nie zenil..i czy ta tradycja na pewno tego dotyczyla..
Wydaje i się że tu bardziej chodzi o to że Hurrem była niewolnicą i konkubiną, a Mahidevran chyba od razu zostala żoną (ktoś pisał że w wieku 12 lat). No i Mahidevran pochodziła z lepszych sfer z tego co czytałam tutaj na forum a nie jak Hurrem.
Żonami Sulejmana w serialu jest Gulfem Hatun i Mahidevran no a potem Hurrem. Ktos jeszcze pisał ze przed Gulfem była jeszcze żona ale nie uwzględniono jej w serialu.
To dlaczego Mahidevran w późniejszych odcinkach prosi sułtana aby ją uwolnił tak jak Hurrem? Jak sułtanka matka mówiła o tej stuletniej tradycji to wydaje mi się, że wspomniała iż sułtan nie może się ożenić, nie może przynależeć do jednej kobiety.
Kurcze ktoś o tym pisał chyba w tym temacie "różne wątki". Nie wiem etraz dokladnie jak to było z tą przynależnością i uwalnianiem.
No ale przecież Valide mówi sama o niej gdzies tam chyba :prawowita żona) chociażby przy tej sytuacji z dobroczynnością mówi tak do niej sam Sujeman.
Nie chce pokręcić z tym uwalnianiem itp więc może ktos dokaldniej opisze co się zna jak to było :)
Każda kobieta, która urodzi sułtanowi dziecko 'należy do niego' tak samo jak to dziecko. Dzieci Gulfem umarły z jakiś tam powodów ale ona nadal była matką księcia czy kogoś tam i dlatego wciąż należała do Sułtana.
Ewitaa odpowiedz na to pytanie jest kilka postów wyżej... Muzułmanin może mieć 4 prawne żony, więc w przypadku muzułmanina nie ma mowy o przynależeniu do jednej kobiety... Problem polegał na tym, że Hurrem na ten czas była już wolną kobietą i w statusie Haremu zbyt wiele by zyskała. Przy powitaniach czy pożegnaniach zawsze była ustawiona na końcu kolejki. Po ślubie przeskoczyła by ponad Gulfem Hatun , a nawet i ponad Mahidevran.... To ustawienie hierarchi po ślubie widać kilkakrotnie kiedy to przychodzi Hurrem i wciska się pomiędzy Valide + Hatice a resztę żon...
Ok, rozumiem. Ale dlaczego w takim razie Mahidevran prosiła sułatana o uwolnienie skoro była jego prawowitą żoną a nie żadną niewolnicą. W dodatku na początku była taka sytuacja, że sułtanka matka naciskała na Sulejmana żeby czwartki spędzał z rodziną i zaprosił Mahidevran do alkowy. Skoro Gulfem także była jego żoną to dlaczego nigdy jej nie zaprosił w te "rodzinne czwartki" do siebie? Czy to dlatego, że z nią nie miał żadnego dziecka, była jedynie żoną sułtana a nie - jak Mahidevran - matką księcia?
Trochę to nielogicznie przedstawione w serialu, że prawowita żona chciała uwolnienia od sułtana. Chyba sama Mahidevran musiała widzieć różnicę między sobą a Hurrem. Była żoną sułtana a Hurrem od początku była jedynie niewolnicą i matką dzieci sułtana. Nic dziwnego, że Ruda chciała uwolnienia ale jak żona sułtana może się od niego uwolnić?
Przez rozwód? Chociaż faktycznie trochę trudno połapać się w tym jak to jest. Gdzieś w necie czytałam, że ślub Sulejmana z Hurrem był jedynym oficjalnym ślubem w dynastii Osmańskiej, więc z tego by wynikało, że Mahidevran jednak nie jest prawną żoną. Z drugiej strony był z nią zanim został sułtanem i tutaj nasuwa się pytanie czy nie wziął "normalnego ślubu" jeszcze jako książę? Ale w takim razie trudno byłoby mówić, że małżeństwo Sulejmana i Hurrem było jednym prawowitym.
Niestety nie umiem tego wyjaśnić. Jedynie mogę Wam przytoczyć co wyczytałam z różnych źródeł. Otóż np. nawet na Wikipedii po angielsku o Sulejmanie pisze, że miał 3 żony w tym Hurrem jest wypisana jako legalna żona. Może chodzi o to, że inne kobiety zostały pożenione z Sulejmanem, bo tak trzeba, bo to dobra partia, bo to dobry ruch polityczny - mam tutaj na myśli taki ożenek jak Aybige Hatun i Sehzade Mustafe. Wg historii Mahidevran miała 12 lat. tak? czyli i tak miała ogromne szczęście, że została poślubiona Sulejmanowi, a nie jakiemuś 70 letniemu dziadowi... No bo niby jak dziewczynka 12 letnie mogła sobie wybrać męża??? Natomiast z Hurrem było inaczej... Ona jako wolna kobieta wybrała Sulejmana, a Sulejman wybrał ją... Tutaj nie było mowy o ożenku z przyczyn majątkowych czy politycznych... Być może z tego względu była wyżej w hierarchi Haremowej...
PS.
Zastanawiam się jeszcze nad czymś... Czy aby nie było tak, że co świeższa żona to stała bliżej Valide? I to właśnie dlatego Hurrem stała pomiędzy Valide i Mahidevran nie jak wcześniej zasilała końce sznurka?
A według mnie jest tak, że każda która jest sułtanką jest w ich mniemaniu też żoną sułtana ( jego kobietą, sułtanką ). Machidevran mówiła, że jest tylko niewolnicą dopóki Fiurem nie została sułtanką. Sułtan nie brał ślubu z Machidevran ani z żadną inną kobietą. oficjalny ślub wziął tylko z Fiurem.U nich tak jest , że skoro kobieta dała mu syna staje sie jego sułtanką i nieoficjalna żoną...
Cześć. Znalazłam coś takiego tyle, że po angielsku:
In Ottoman Empire, the Sultans were marrying at the beginning. Sultan Osman I, Sultan Orhan, Sultan Murad I, and Sultan Bayezid I all married. However, in 1402, Ottoman Empire lost a battle against Amir Timur, the leader of Timurids. Then, Sultan Bayezid I was captured, and his wife, too. It is said that Timur used Sultan Bayezid's wife as a servant. Thus, this was a big shame. To prevent such a thing from occurring again, Ottoman Sultans did not marry after that. They only had concubines. This was the case until Sultan Suleiman married Hurrem Sultana. That's why many historians think that Sultan Suleiman loved her a lot such that he broke the tradition for her.
Wychodzi z tego,że w roku 1402 po przegranej bitwie sułtan Bayezid i jego żona zostali porwani. Jego żona z sułtanki stała się niewolnicą dla ludzi, którzy ją porwali i od tego czasu sułtanie z obawy przed podobnymi incydentami unikali ślubów. Dopiero Sułtan Suleiman złamał tą zasadę i postanowił poślubić Hurrem. Wcześniej mieli tylko konkubiny.
Ale w takim razie co z tytułem "Haseki"?
Tytuł ten należał się się żonie sułtana a z tego co pamiętam w początkowych odcinkach Mahidevran była nazywana Haseki Sultana...
Tytuł ten należał się konkubinie, która urodziła sułtanowi syna, przyszłego władcę. Nie musiała być ona żoną :)
Zgadzam się, ja dotarłam do takiej samej informacji;-)"Haseki" miało oznaczać dosłownie matkeksięcia czy tez kobiete, która urodziła księcia i był podobno użyty po raz pierwszy własnie w odniesieniu do Hurrem;-)
Wytłumaczyłas to bardzo jasno. Osmanowie nie żenili sie oficjalnie; korzystali z konkubin ;ta , która urodziła syna stawała sie matką potencjalnego następcy tronu,a więc awansowała w hierarchii. Wysoka wyjściowa pozycja Mahidevran bierze sie z tego, że w momencie rozpoczęcia serialu była matką jedynego żyjącego następcy tronu (dwaj starsi synowie Sulejmana, w tym synek Gulfem zmarli). A co do jej zarozumialstwa w stosunku do pozostałych kobiet w haremie , to po mojemu fakt, że została oddana przez własnych rodziców księciu ,czy tez kupiona za kilkanaście kóz,albo jakiś przywilej, nie dawał jej prawa,żeby tak się wywyższać
Tak patrząc na serial to Hurrem, Mahidevran i Gulfem były raczej pierwszymi konkubinami i niewolnicami niż żonami. Większość źródeł podaje, że jedynie Hurrem została prawną żoną zatem zanim nią została musiała być żoną w ujęciu obyczajów panujących w haremie niż jakąkolwiek inną. Ponadto wszystkie trzy były matkami dzieci sułtana i wg ehehe Wikipedii nie miał on żadnych innych 'legalnych' dzieci.
ponoc kobieta ktora urodzila sultanowi dziecko stawala sie wolna, ale po jego smierci..czytalam, ze nie ma praktycznie info na temat zycia haremu, wiec filmowcy je wymyslili..
sa szczatkowe zapisy na temat mordobicia mahidevran i slubu huurem z sultanem..ponoc pierwsza "zona" sultana byla czarnoskora, a jedno dziecko hurrem garbate, ale to filmowcy pomineli, pewnie malo atrakcyjny watek
Roksolana-czyli-od-niewolnicy-do-zony-sultana..
polecam te audycje prof kolodziejczyka
Garbate dziecko bedzie, to czwarty syn ( o ile dobrze liczę) Chanzadir czy jakos tam się pisze nie wiem. bedzie scena jak go "leczą" jako ż emam małe dziecko miałam ciarki an całym ciele i łzy w oczach.
.myslalam, ze juz sie wszystko urodzilo co sie mialo urodzic..tyle tych dzieci, ze sie trudno polapac
Była też cena,w której Hatice mówi,że Hurrem i Mahidevran są tylko niewolnicami,matkami książąt,to by znaczyło,że Mahidevran wcale nie miała ślubu z sułtanem...
Dzisiaj Hurrem powiedziała do Mahidevran żeby uważała do kogo mowi, że jest prawowita zona sułtana a ona jedynie niewolnica wiec w serialu Mahidevran była jedynie konkubina, matka księcia.
w tych slowach pewnie jest duzo fikcji filmowej..przeciez nikt nie wie jak one sobie prywatnie rozmawialy..ale pewnie duza roznica jest w dziewczynie kupionej na targu, jak hurrem, czy zaslubionej w wieku 12 lat, jak mahidevran
Dlatego napisałam, że w serialu Mahidevran przedstawiona jest jako konkubina, co wcale nie oznacza ze tak samo było w rzeczywistości.
Oni tu często zdanie zmieniają;) W odcinku bodajże 53, kiedy Sulejman daje Mahidevran środki na dobroczynność mówi: "Masz to zrobić, a końcu jesteś moją prawowitą żoną"
Poza tym do Gulfem zwracają się Hatun, a do do Mahidevran i Hurrem - Sultan. Nie wiem w takim razie dlaczego? :)
Gulfem została przez sułtana odsunięta kiedy jej syn zmarł (chyba na ospę) i nie mogla mieć więcej dzieci (stad też nie była zapraszana na czwartkowe noce). Ona oraz Mahidevran były żonami sułtana, ale nie w sensie prawnym a religijnym. Jedyną prawną żoną Sulejmana była Hurrem.
Pewnie dlatego Sułtan poślubił prawnie Hurrem,żeby wszyscy się od niej odczepili,zwłaszcza,że była niewolnicą wziętą z targu,faworytą,to nieco co innego niż w przypadku Mahidevran.
Sądzę, że raczej dlatego, że naprawdę ją kochał. No i przeraziło go to, że odsuwając ją od siebie może ją bezpowrotnie stracić.
Swoją drogą, ciekawe czy Valide zdaje sobie sprawę z tego, że gdyby nie zaplanowała zamachu na Hurrem do ślubu nigdy by nie doszło...
Bo Hurrem była kobietą z krwi i kości,a nie jak Mahidevran,która na każdym kroku przepraszała,że żyje,tylko kiwała głową potulnie,uśmiechała się.Hurrem miała to iskrę,przynajmniej w serialu.Mahidevran spodobała mi się,kiedy nie wytrzymała i w końcu wygarnęła sułtanowi,jeszcze prosząc o uwolnienie.I moment powrotu do pałacu z dorosłym Mustafą również bardzo mi się podobał.
Mahidevran nie nazwałabym potulną. Raczej płaczliwą. Cokolwiek by się nie stało, jakkolwiek by jej Hurrem nie odpysknęła to od razu leciała na skargę do Valide. No, pomijając oczywiście te dwa razy, gdy pobiła Hurrem i kazała ją otruć.
w tamtym czasie sultan rządzil polowa swiata.mysle, ze srednio go zajmowaly knowania palacowe. obstawiam, ze to musial byc powazny związek, skoro sie ozenil..mogl miec kazdą kobiete..one sie zabijaly zeby byc jego konkubiną..o byciu zona to pewnei nawet nie myslaly
Gdzieś tam czytałam, że przeciętny harem liczył ok 300 niewolnic a któryś tam sułtan miał ich nawet 1200 więc niechby Sulejman miał "chociaż" te 300 to i tak wielką sztuką było się wybić ponad nie i w końcu zostać jego żoną.
Hm, to teraz te "czwartkowe noce", które sułtan miał spędzać z rodziną to z kim by spędzał? Z Hurrem pewnie?
Z Hurrem Sulejman miał sześcioro dzieci. Mehmed - syn [tu są trzy wersje śmierci: 1) ospa, 2) śmierć naturalna, 3) został zamordowany]. Mihrimah Sultan - córka. Sehzade Abdullah - syn (zmarł wkrótce po urodzeniu). Sułtan Selim II Pijak - syn. Sehzade Bayezid - syn (zabity przez swojego brata Selim przy wsparciu ojca wraz z 4 synami). Sehzade Cihangir - syn (zmarł z żalu po śmierci Mustafy).
Sehzade Cihangir to piąty syn i szóste ostatnie dziecko Hurrem i Sulejmana. Mieli jeszcze Sehzade Abdullah, ale on zmarł zaraz po urodzeniu. O nim w ogóle nic nie było w serialu lub coś ominęłam. Po Mihrimah od razu Sellim pojawił się.
Tradycja polegała na tym że sułtan nie mógł hucznie obchodzić zaślubin.Przy ślubie z Hurrem złamał tą tradycję. Rozumiesz.