Zakładam temat na wszelkie dyskusje o serialu, gdzie będą jawne spoilery. Można pytać, dyskutować, co tam chcecie ;)
Jestem właśnie po obejrzeniu 66 odcinkawg licznika tureckiego.W haremie pojawiła się tajemnicza Firuze.Ciekami mnie ta postać. Podejrzewam,że jest spokrewniona z Aybige i pochodzi z Krymu.Posiada taki sam tatuaż jak ta pierwsza. Jest również odważna, przedsiębiorcza ,rezolutna i samodzielna Czesze się także podobnie na sposób "krymski", zna język perski.Tajemniczy węzełek z kosztownościami wskazuje na wcześniejszą zamożność tej dziewczyny. Powiedzcie coś na jej temat.
Dlaczego tak ciężko jest wszystkim przeczytać starsze posty???
Ten temat już był, ale łatwiej zadać pytanie ponownie niż przeczytać całość???
Firuze tak tajemniczo jak się pojawiła w haremie tak tajemniczo zniknie!!!! Hurrem o to zadba... ot cała historia Firuze!
Znalazłam na którejś stronie wpis Orchidei o FIRUZE:
"
Orchidea__00
w odpowiedzi na post: izunia86i | 12 lut 11:19
ocenił(a) ten serial na: 10
Putasz o Firuze? Kochankę Sulejmana? Pojawia się znikąd i tak samo znika...
Pierw pokazują jakiś statek i piratów i dziewczyny trafiają do niewoli. Pożniej trafiają na targ niewolników, i tak jak by zupełnie przypadkiem trafiają do Haremu. Kiedy to kupiec znęca się nad kobietami na skraju drogi a akurat przejeżdżała tamtędy Hurrem. Firuze uczy się grać na Harfie i tym urzeknie Sułtana. Dość długo utrzyma się w pałacu jako Służąca Mihrimah. Hurrem długo i wielokrotnie będzie próbowała się jej pozbyć... Nie udaje jej się to do czasu aż zaplanują upadek z konia... A Rustom pasza zamiast skręcić jej kark Znajduje na jej karku jakiś tatuaż... Wtedy Firuze trafia do lichu a po jakimś czasie zostaje odesłana z pałacu... Na karoce napadają jacyś ludzie... Ale zamiast ograbić czy zabić wychodzi z powozu Firuze jako jakaś ważna postać... i tyle o niej..."
Dzisiejszy odcinek był taki sobie. Żałuję że Aybige powtrzymała Hurrem przed zabiciem Fatmy. Fatma i Fidam zostały same bo niewolnice nie chcą z nimi współpracować. Ciekawi mnie co te dwie wymyślą
Ja też żałuję. Ta Fatma jest taka... dziwna. Nie lubię jej. I w ogóle to jest poraniony pomysł żeby wydać Aybige za Mustafe... Mahidevran i Valide chyba piorun popieścił...
tak jak powiedziala valide, ze slub tych dwojga to swietny "dil" z pobudek dynastycznych
To bardzo dobre posunięcie. Żona szlacheckiego pochodzenia dla pretendenta do tronu stawia go wyżej w hierarchii dynastycznej. Dodatkowo jest gwarantem poparcia Chana Krymskiego, w tym wypadku, w walce o tron. A także swoistym kontraktem wzajemnej pomocy podczas walk o wpływy i terytorium na przyszłość.
Gdyby pierwsza sułtanką Mustafy została nałożnica, wtedy maleją jego szanse na ożenek z panną wyższego urodzenia.
Hurrem pokonała Mahidevran ilościa , a nie jakością książąt.
Mahidevran nie mogła pokonać Hurem w żaden sposób, bo zbytnio zawierzyla sultance matce, ze ta jej pomoże
Sama była zbyt pokorna i uległa i to ja zgubilo. Validem nie miala wplywu na sultana i jego decyzje, a jej intrygi nic nie daly.... I tak Mahidevran przegrała te wojnę.
No no ... Kogo moje oczy widzą... filmona81... a już myślałam, że nas opuściłaś...
No, ale jak zwykle... wyskakujesz z kontrowersyjną wypowiedzią... Piszesz: "Hurrem pokonała Mahidevran ilościa , a nie jakością książąt." w związku z tym chciałabym uzyskać od Ciebie informację na jakiej podstawie twierdzisz iż dzieci Hurrem były "gorszej jakości"???
PS. Pisałaś o historycznej Hurrem o jakies zdradzie itp. itd. pytałam o źródła Twoich informacji... możesz potwierdzić te info jakimiś tytułami?
Takie było prawo zachowania krwi arystokratycznej. Cesarstwo Osmańskie był spuścizną po Cesarstwie Bizantyjskim. Wiele instytucji takich jak Haremy, prawa sukcesyjne, hierarchia krwi szlacheckiej itp. itd. przejęto po Bizancjum. Pisząc :
Hurrem pokonała Mahidevran ilościa , a nie jakością książąt.
Mam na myśli niepisany ale poważany przez wieki przymus zachowania krwi arystokratycznej w ciągu następstwa sukcesyjnego.
Nie wiem, czy któraś z Was dziewczyny czytała, ale pierwszą żoną księcia winna być księżniczka lub szlachcianka aby mogło dojść do kontraktu pomiędzy państwami potencjalnych małżonków, to co piszę powyżej.
Sulejman był synem Selima Groźnego i Aiszy Hafsy, od strony ojca wiadomo dynastia ossmańska, od matki krymska a więc pełnokrwisty arystokrata.
Mustafa syn Sulejmana i Mahidevran szlachcianki z Albanii nie wiem jak jest w serialu lub siostrzenica Hafsy ( jakkolwiek nie ulega wątpliwości, że była arystokratką )
Natomiast książęta spłodzone z Hurrem były półkrwi, mieli tylko w połowie arystokratyczne pochodzenie. Dlatego sułtanowie przeważnie odprawiali na dalekie prowincje konkubiny niskiego urodzenia z którymi przydarzyło im się dziecko. a Selim ponoć nawet zabijał. aby zmniejszyć ich szanse. Sulejman Hurrem nie odprawił i spłodził kolejne dzieci.
Tacy książęta dostawali mniej ofert zaślubin z arystokratkami, bo poniekąd mieli mniej arystokratycznego pochodzenia w sobie, co według pustej arystokracji rzucało cień na dalsze pokolenia i podważało umiejętności rządzenia Państwem.
W Europie dzieci takie nazywano trędowatymi.
Sulejman, Valide, Mahidevran wiedzieli, że Mustafa jako sułtan miałby więcej sprzymierzeńców wśród królów i innych władców właśnie z tego względu.
To co wyżej opisałam funkcjonuje do dziś, jak wielkie to miało znaczenie potwierdza fakt, że w Europie dopiero książę Wiliam związał się z dziewczyna z ludu.
Niemniej jednak nie znaczy to, ze i ja uważam,ze dzieci Hurrem były gorszej jakości. Pisałam w skrócie, ze względu na czas Myślała, że odczytacie to w inny sposób.Także uważam taki pogląd za niesprawiedliwy. ale zawsze byli równi i równiejsi, tym bardziej w świecie walki o tron.
Jak zwykle paplanina bez jakichkolwiek faktów...
Żadnej swojej wypowiedzi nie jesteś w stanie poprzeć tytułem...
To co opisujesz miało miejsce, ale w Europie i tyczyło się dzieci nieślubnych...
W Islamie jest inaczej... 4 żony i X nałożnic... A dzieci z nałożnicy były dziećmi Ojca... Taka sytuacja nawet jest przedstawiona w filmie... Kiedy to Hurrem chce odejść a Sulejman mówi jej, że może zabrać ze sobą jedynie córkę, a jego synowie zostaną przy nim... Kiedy to Hurrem jest odesłana do innego pałacu tylko z córką, a syn zostaje w pałacu ojca... Kiedy to Valide mowi do Hurrem, że nie jest godna by zajmować się synem Sułtana...
Dzieci Hurrem a dokładniej synowie Hurrem byli tak samo ważni jak syn Mahidevran - dowód? Np. gdy Mahidevran przygotowuje się do przejęcia tronu przez Mustafę w momencie, gdy Sulejman nie domaga - sama Valide chcąc chronić synów Sulejmana odsyła ich wraz z Hurrem do pałacu Hatice...
Gdyby serio było jak piszesz, Sulejman już dawno odesłał by Hurrrem z dziećmi, gdzie pieprz rośnie a on trzymał synów najbliżej siebie jak to tylko było możliwe...
PS.
Nie ma 100% dowodu, że Mahidevran miała pochodzenia arystokratyczne... Zatem jej dzieci też były gorszej jakości???
"KTO PYTA NIE BŁĄDZI,
KTO CIEKAW, TEN ZNAJDUJE,
KTO NIEŚWIADOM TEN OBRAŻA..."
Tak mówił mój kochany profesor. I jak zwykle miał rację, w tym przypadku też niestety...
" Gdyby serio było jak piszesz, Sulejman już dawno odesłał by Hurrrem z dziećmi, gdzie pieprz rośnie a on trzymał synów najbliżej siebie jak to tylko było możliwe..."
W tym rzecz, że to było dziwne, bo jego ojciec ponoć zabijał takie dzieci.
"Urodziła Sulejmanowi syna Mehmeda (1521), córkę Mihrimah (1522), Abdullaha (1523; zmarł, mając 3 lata), Selima (1524), Bajezida (1526) i Dżihangira (1530). „Wcześniej gdy niewolnica zachodziła w ciążę i rodziła syna, to nie wracała już do łoża sułtana, tylko była wysyłana wraz z dzieckiem do jednej z osmańskich prowincji. Sulejman jednak nie odesłał Roksolany po narodzinach pierwszego syna. Urodziła mu kolejne dzieci i została w Stambule na zawsze. Sulejman pewnie korzystał z innych kobiet w haremie, ale ona nie dała się już usunąć z uprzywilejowanej pozycji” "Królowie, książęta, dynastie "Dariusz Kołodziejczyk"
"Było to dużym ewenementem, wszak pierwszeństwo do tronu miały dzieci z ożenku dynastycznego." Zaproszenie do osmanistyki "
Dariusz Kołodziejczyk
Sa dwa xródła pochodzenia Mahidevran
pierwsze jej ojcem był bogaty muzyk pochodziła z Albanii ( w albanii wykształcenie muzyczne w tamtych czasach otrzymywały wyłącznie potomkowie arystokratycznych rodzin)
drugie że pochodzila z książęcej rodziny tatarów krymskich córką . Mengli I Gireja ( muszę sprawdzic dokładnie )W każdym razie była spokrewniona z Valide i Hatice.
Filmona ma rację. Tez czytałam, że niewolnica jak zaszła w ciaze z sultanem była odsylana bądź zabijana. Roksolana była pierwsza niewolnica, która urodziła dziecko w pałacu a w dodatku dalej w nim mieszkała, była zapraszana do alkowy i rodziła kolejne dzieci.
nie wiem czy slub mustafy z aybige liczylby sie na salonach.przeciez gdyby mustafa zostal potem sultanem, to zona oddana jemu gdy byl jeszcze ksieciem, to taka zona nie zona.oni sie oficjalnie nie zenili od 200lat, a jak chcieli, to laske ktora urodzila im dziecko raz nazywali zona, za chwile konkubina, albo niewolnicą.
a o haremach raz pisza, ze spadek po biznacjium.ale tez spadek po zydach, bo ta religia rodzila sie obok chrzescijanstwa zydowskiego i dzisiejszego katolickiego.ponoc salomon mial 300zon.a mahomet bodajze po wojnie w 625r.nakazal sie zenic swoim wyznawcom z wdowami po zabitych, mimo, ze zony juz posiadali.
a tak z innej beczki....nie oglądam serialu do przodu, ale chciałabym wiedzieć, czy jest w serialu mowa o tym, że ta dziołcha Mihrimah stawia sama sobie meczet?
I czy Hatice po egzekucji traci pałac, bo ten przechodzi na skarb Cesarstwa?
Chyba nie sądzisz że odpowiem Ci na to pytanie gdy Ty nie umiesz odpowiedzieć na moje pytania...
Słaby ten Twój profesorek jak nie wymagał potwierdzenia wypowiedzi tytułami...
przecież masz tytuły. Powtarzam:
" Zaproszenie do osmanistyki "
"Królowie, książęta, dynastie "
Obie Dariusza Kołodziejczyka.
Nie, no filmona81, bez przesady!
Jak możesz oceniać "jakość" (!) dzieci przez pryzmat postępowania matki, a przez jej pozycję społeczną to już w ogóle? Żadne dziecko nie odpowiada za czyny swoich rodziców!
Nawiasem mówiąc, to wyczytałam w necie, że Mustafa wcale nie był najlepszym kandydatem na następcę Sulejmana, bo był raptusem, wolał wojaczkę niż rządzenie i był kochliwy (cokolwiek to w jego sytuacji nie znaczy). Jest to z resztą zasygnalizowane w serialu.
Najlepsze predyspozycje miał ponoć Mehmed, ale niestety zmarł przedwcześnie. Później Bayazyd, no ale wiadomo jak skończył.
A tak w ogóle, to pisałyście, że wg ówczesnego prawa każdy, powtarzam - każdy, syn sułtana miał takie samo (znowu podkreślam- takie samo) prawo do objęcia tronu po ojcu.
Dlaczego więc Mustafa od początku jest wyraźnie faworyzowany głownie przez Ibrahima, również przez Valide, Mahidevran- matka, oczywiste- tu się nie czepiam.Pytam się, jakim prawem?
Automatycznie jest uważany za następcę. On i tak ma przewagę ze względu na to, że jest najstarszy, dzięki czemu ma, nazwijmy to, dłuższy staż przy Sulejmanie, większe doświadczenie życiowe itp.
To duża niesprawiedliwość wobec niewinnych dzieci.
Ja, nie jestem niesprawiedliwa, tylko Ci co chcą od wieków dzierżyć tron, rozmawiam z Tobą już ciut dłużej. Piszę, co wiem. Zdając sobie sprawę, że moja wiedza to kropla w morzu, ale jak wiadomo kropla drąży skałę :) Mam nadzieję, że powoli uda się nauce odkryć więcej faktów i czasy Cesarstwa będą mniej tajemnicze...
Wracając do tronu, zawsze nie ważne na jakiej długości geograficznej pierwszeństwo do tronu miał potomek krwi arystokratycznej, zawsze będzie uważany za lepszego króla, cesarza, księcia. A to ze rzekomo, każdy syn jest tak samo ważny w walce o tron to już bajka dla poddanych. Tak było, jest i będzie...niestety.
Resztę wyjaśniłam powyżej.
pozdrawiam :)
W mojej wypowiedzi chodziło mi bardziej o sprawy osobiste Mustafy i Aybige, nie o państwowe. Ale dla Turcji i Krymu to na pewno dobre posunięcie. :)
Proszę, podpowiedzcie, ile lat ma aktualnie Mustafa w odcinkach emitowanych w polskiej tv, bo już się pogubiłam.
Trochę zbyt stary ten aktor i to mnie myli.
A tak z innej beczki, jak wchodzicie na najnowsze posty w poszczególnych wątkach, bo mnie już oczy bolą od przewijania stron i szukania. Jak mniemam, jest na to jakiś prosty sposób, ale ja, jeszcze go nie odkryłam.
PS nciskanie na np. "fanka2772 minutę temu" pod wątkiem tytułowym nic nie daje, otwiera pierwszą stronę i pół biedy, kiedy jest tych stron mało, ale przy 16 to już problem.
Rozumiem co masz na myśli... ale mam przerobione wszystkie watki na filmweb odnośnie tego serialu i szczerze nasz watek jest najciekawszy i serio warto przeczytać wszystkie 16 stron....
czytam, czytam w miarę na bierząco i tyle, na ile czas pozwoli...
bardziej chodzi mi o to, że nie potrafię szybko znaleźć "dopisków" pod wcześniejszymi postami, a oczy już nie te, oj nie te...
Na górze strony przy temacie "o serialu różne wątki i postacie sezon 1-4 jest taki mały znaczek okularki (obserwuję), kliknij na ten znaczek i ustaw.Będą przychodziły maile o wszystkich wpisach.
Jak otworzysz mail i kliknieszna napis "zobacz komentarze" otworzy się strona gdzie został dodany wpis. U mnie to działa.
Teraz tez na ikonce powiadomien powinna pojawiac się cyferka z iloscia wszystkich nowych wpisow.Możesz tez pojedynczo wchodzic w te wpisy i tez otworzy się strona gdzie on zostal umieszczony
Trochę ten aktor poważnie wyglada, ale w emitowanych odcinkach w TVP ma 17 lat, o tym tez było pisane we wcześniejszych postach.
Znalazłam na jakiejś stronie na fb streszczenie kolejnych odcinków, z pewnością jest to tłumaczenie z jakiegoś języka na zasadzie "kali jeść, kali pić". Zaciekawił mnie jeden fragment:
"Tymczasem Hurrem podróżuje do Manisa i na jej drodze czuje się chora, a okazuje się, że ma chorobę, która nie ma lekarstwa i że jej śmierć jest blisko.Beyazid i Selim deklarują otwartą wojnę przeciwko siebie. Bayezid z wieloma janczarów żołnierzy wyrusza do Manisa.Hurrem mówi, że wolałaby Beyazid być następnym sułtanem. Hurrem odwiedzia Mahidevran w Bursie. Wybaczają sobie. Wtedy z pomocą Sumbul znalazła grób Ibrahim. Podziękowała mu za wszystko. Hurrem umiera w ramionach ukochanego męża. "
Czy rzeczywiście Hurrem z Mahidevran pogodzą się? A co z tym odwiedzeniem grobu Ibrahima? Jakoś trudno mi w to uwierzyć..
Fakt... filmie Hurrem będzie chorowała przez kilka odcinków zanim dowie się o tym Sulejman... Później poszukiwanie lekarstwa i śmierć Hurrem po jednej z rodzinnych wieczerzy...
Przed śmiercią Hurrem faktycznie odwiedza Mahidevran, i grób Ibrahima...
Chyba chciała uspokoić sumienie przed śmiercią...
Hm, a co na to Mahidevran, wybacza jej? I czy Hurrem coś mówi przy grobie Ibrahima?
Zastanawia mnie jedno - czy sułtanka matka nie znajdzie sobie pretekstu, żeby po wymordowaniu Fatmy i Fidan "zaczaić się" na Hurrem? Tak w ogóle, zauważyłam jeden błąd - Ibrahim mówi, że będzie sławiony na siedmiu kontynentach, a przecież wtedy nie znano Australii i Antarktydy ;P. To drobne i tak.
Na siedmiu wzgórzach i trzech kontynentach chyba tak mówił,ale może to ja złe słyszałam.
dobrze słyszałaś ;)
Fatma i Fidan nie zostaną zamordowane, Hurrem kazała im tylko uszkodzić buźki
Sułtanka matka to tak przepuści? Przecież może to uznać za akt nieposłuszeństwa wobec niej, bo Hurrem kazała się zemścić na służkach, które "należały" do niej.
Służące będą utrzymywały, że to co się im stało było nieszczęśliwym wypadkiem. Jednak chyba (ale nie jestem pewna) Valide i Mahi podejrzewały Hurrem, jednak nie mogły nic udowodnić skoro niewolnice jej nie oskarżały i, tak, Valide to "przepuści" ;)
W dzisiejszym odcinku właśnie przypalono buzke Fatmie i Fidam ale chyba oparzenie bylo lekkie, bo w poprzednich postach czytałam,ze Fatma będzie z Mustafa a przecież tak oszpeconej nie bralby do alkowy.
Tam mają cudowne leki na oparzenia... (szkoda, że do dzisiejszych czasów te receptury nie przetrwały wielu oparzonym osobom mogło by to polepszyć stan zdrowia!!!) ... Pierw Gulnihal, potem Hurrem, a i Fatmie też się buzia zagoi... Jeszcze sporo czasu upłynie zanim to Fatma trafi do alkowy Mustafy... Puki co jeszcze żyje Nora...
Szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem poziomu medycyny, jaki został pokazany w serialu. Od zdiagnozowania ciąży, poprzez leki na oparzenia, mikstury oraz kurację najmłodszego syna Hurrem. Ciekawe czy takie metody rzeczywiście istniały w tamtych czasach.
Nic nie przebije ziemi z wyspy Lesbos, która uratowała Ibrahima Paszę od skutków notesowego otrucia;)
Czy Nigar mogła odmówić Ibrahimowi, zakładając, że nie była w nim zakochana a on nabrał na nią chętkę i wszystko ukartował?
Mogła... Tylko, która zakochana kobieta by tak postąpiła?
Ibrahim dla Nigar to zakazany owoc... jak już nadarzyła się okazja jak mogła ją odpuścić??
Mogłaby.... ale myśle ze gdyby odmówiła Ibrahim zniszczylby ja jakim swoim bezwzględnym sposobem.
Nie rozumiem dlaczego miałaby odmawiać...... Kochała go na zabój. A jeśli chodzi o niszczenie ludzi, to Hurrem nie ma sobie równych.