Proponuję pobawić się i poszukać wśród polskich aktorów osób, które mogłyby zagrać w polskiej wersji "Wspaniałego Stulecia".
Ja się skupiam na kwestii czysto wizualnej i na Sulejmana proponuję Wojciecha Mecwaldowskiego. A jakie są Wasze propozycje co do reszty obsady? :)
Cieszyńskiego nieszczególnie postrzegam jako przystojnego, ale zgadzam się, że na Ibrahima pasuje. Jacek Braciak pasowałby mi na Sümbül Ağę :)
No, może być. :) Natomiast myślę, że do roli jednego z tych panów, którzy stoją w drzwiach komnaty sułtana nadawałby się Wesołowski. Jako, że telewizja żyć bez niego nie może, myślę że ta rola odpowiadałaby jego możliwościom.
Cieszyński pasuje na Ibrahima? Przecież on z twarzy wygląda jak ostatnia sierota. Nie jest wystarczająco męski do tej roli.
Mi na Ibrahima (ewentualnie na Sulejmana) pasowałby Tomasz Dedek, hehe :P
Kiedy tak pomyślałam o Cieszyńskim, do głowy przyszła mi tylko jedna postać - Sumbul Aga. Już wyobrażam sobie te jego ruchy i gesty w wykonaniu Rafała :D
Faktycznie Tomasz Dedek ma coś z Ibrahima. Cieszyński podchodzi urodą, ale brakuje mu jego charyzmy. Chociaż faktem jest, że ogólnie trudno wśród tych naszych aktorów doszukać się tureckiej urody ;)
A co powiecie na Michała Żebrowskiego w roli Bali Bey'a? :D
Biorę pod uwagę tylko wygląd...
Marta Żmuda Trzebiatowska - Hürrem
Agata Kulesza lub Grażyna Szapołowska - Sułtanka Matka
Weronika Rosati lub Magdalena Cielecka - Mahidevran
Agnieszka Włodarczyk - Nigar Kalfa
Ewentualnie Iza Miko - Hatice to
Marcin Dorociński - Sułtan Sulejman
Michał Żebrowski -Ibrahim Pasza (on mi tutaj wizualnie za bardzo nie pasuje, ale biorąc pod uwagę to jak wcielił się w postać Falkowicza świetnie by tę rolę zagrał)
Maciej Stuhr - Sümbül Ağa
Piotr Adamczyk - Gül Aga
Anna Dymna - Daye Hatun
Paweł Deląg (tylko jak był trochę młodszy) - Bali Bey
Co o tym sądzicie?
boszze ale usmialam..te Wasze typy są genialne.moje typy
Sulejman- Piotr Fraczewski
matka sulejmanowa- danuta stenka lub Anna Korcz
ibrahim- Adamczyk lub mlody Sztur
bali bey- deląg
sumbul aga-braciak jacek
gul aga- tomasz karolak
hurrem werka ksiązkiewicz lub anna dereszowska
mahidevran anna czartoryska
frączewski moze jest starszy ale wygląda na mniej niz ma.i posiada wrodzona klase.jest dostojny i turban mu pasuje
Fronczewski ma 68 lat, wiec nie wiem o ile młodziej musiałby wyglądać, żeby móc zagrać Sulejmana :) Poza tym wygląda dosyć poważnie a z brodą wyglądałby jak jakiś Jańcio Wodnik a nie sułtan :) Broda postarza.
Dokładnie... Sulejman może mieć tak 40-45 góra, a aż tak młodo Pan Piotr nie wygląda...
nie wiedzialam, ze fronczewski jest az taki stary.Jego mlodsza wersja jest dla mnie typem bezwględnym.przy zmanie proponuje
sulejman arti zmijewski
ibras rafi krolikowski
bali bey andrzej mlynarczyk
malo tureccy, ale przy turbanie na glowie nie bedzie tak mocno widac
Też myślałam o Frączewskim w roli Sulejmana, i tak samo, jak chromczan_fw, o Pawle Delągu w roli Bali Beya ;)
Hurrem - Andżelika Piechowiak, która kojarzy mi się tylko z bezpośrednią Mirką z Emki.
Sułtanka Matka - Ewa Kasprzyk - klas, styl, jakoś mi tak do niej pasuje
Daye Hatun - Katarzyna Łaniewska
Księżniczka Izabela - Anna Matysiak - ze względu na te "oczy"
Nikt więcej na razie nie przychodzi mi do głowy :P
A moje typy to:
Sulejman - Wojciech Mecwaldowski (bardzo duże podobieństwo)
Ibrahim - Marcin Dorociński
Sułtanka Matka - Agata Kulesza
Mahidevran - Magda Cielecka (zgadzam się z Chromczanem, bo bardzo pasuje ;)
Hatice Sultan - Maja Ostaszewska
Bali Bey - Michał Żebrowski
Nigar Kalfa - Anna Grycewicz
Daye Hatun - Anna Dymna
Sumbul Aga - jest tak turecki, że nie jestem w stanie wytypować nikogo podobnego :D
Gul Aga - młodszy Marek Kondrat
Matrakczy - Jacek Braciak
Z Hurrem mam największy problem, bo w żadnej z naszych aktorek nie znajduję wystarczającego podobieństwa. Gdybym miała typować zagraniczną aktorkę to byłaby to Drew Barrymore ;)
Bardzo dobry strzał z Drew Barrymore. Sama uważam te aktorki za trochę podobne do siebie;-)
W sumie Dereszowska na Hurrem nawet pasuje, ale Czartoryska na Mahidevran ma zbyt arystokratyczną urodę. Mahi była Albanką, zatem bliżej jej było do pastwisk niż salonów
Ja bym raczej powiedziała, że Czartoryska ma urodę "za miękką". Okrąglejsza buzia, pełniejsze policzki, naiwność w oczach. Nur jest według mnie najpiękniejszą aktorką w serialu i ma bardzo arystokratyczną urodę - charakter już mniej, Mahidevran mnóstwo przegrała przez bycie nie tak bystrą i po prostu zbyt ludzką na samym początku (na starość bardzo jej rozumu przybyło). Natomiast jej uroda... Uosobienie arystokracji. Wyraziste, dosyć ostre rysy, cudowna symetria, przepiękne oczy, taka doniosłość, klasa. Pani Anna jest śliczna, ale z tych dwóch pań to ona jakoś bardziej pasuje na taką niewinną dziewuszkę z pastwisk (absolutnie nie ma w tym nic złego) :D
Nie wiem, jak wyglądała prawdziwa Mahi, ale ta serialowa akurat ma arystokratyczną urodę i to nawet bardziej niż Czartoryska, co zresztą zauważyła koleżanka w komentarzu poniżej.
podoba mi się taka obsada podoba ,jednak u mnie Baliabey-to obowiązkowo P,Deląg,a Hurrem-D.Widawska...
Wojciech Mecwaldowski - Sulejman
Kaja Paschalska - Hurrem
Beata Tyszkiewicz - Valide
Michał Żebrowski - Ibrahim
Anna Czartoryska - Mahidevran
Anna Dymna - Daye
Katarzyna Andukowicz - Hatice
Tomasz Karolak - Seker Aga (kucharz)
Jacek Braciak - Gul Aga
Marek Kondrat - Sumbul Aga
Maciej Zakościelny - Mustafa
Agnieszka Więdłocha - Nigar
Andrzej Młynarczyk - Bali Bey
widzialam przedwczoraj fim z mecwaldowskim.sorry ale on sie nie nadaje.jest chudy i wytrzeszczony.swietny aktor, ale wizualnie nie to.taka chudzinka w roli imperatora mi nie pasuje.musi byc tembr glosu, postawa no i twarz.wiec to wszystko ma
michal zebrowski
Paschalska pasuje wyglądem. Wolałabym młodą aktorkę, do postarzenia później :) Może też być Iga Kreft, też podobna a bardziej "z pazurem". To kto na sułtana?
Sulejman - Marcin Dorociński lub Krzysztof Zawadzki
Ibrahim - Lesław Żurek
Sumbul - Konrad Imela
Gul Aga - Maciej Stuhr
Hurrem - Ada Fijał lub Marta Żmuda Trzebiatowska
Mahidevran - Katarzyna Maciąg
Hatice - Agnieska Grochowska
Nigar - Laura Samojłowicz
Valide - Danuta Stenka
Mihrimah - Anna Rybicka
Mustafa - Mikołaj Roznerski
Selim - Artur Pontek lub Sebastian Cybulski
Bajazyd - Tomasz Schuchardt
Daye - Anna Dymna
Zastanawiam się nad Mehmedem :)
Świetna zabawa :)
A może tak:
Sulejman - Dorociński
Hurrem - Liszowska
Valide - Wolszczak
Hatice - Więdłocha/ Kumorek
Mahi - Czartoryska
Sumbul Aga - Cieszyński
Gul Aga - Zamachowski
Seker Aga - Piela
Daye - Dymna
Afife - Celińska
Ibrahim - Dziurman
Nigar Kalfa - Koroniewska/ Dereszowska
Gulfem- Ilgner
Aybige - Jabłczyńska
Bali Bey - Deląg ( młody)
Mihrimah - Rosati
Gulsah - Bohosiewicz
Poza tym rzuciłaś mnie na kolana wiedzą na temat Imperium
Liszowska na Hurrem świetny wybór. Czemu ja na to nie wpadłam ;)
pst. nie lubię Czartoryskiej ;)
Jak to mówią, cudze chwalicie a swego nie znacie :) tak sobie pomyślałam, że fajny byłby serial polski w podobnym charakterze za Jagiellonów. Tam tez działo się...oj działo :)
Dzięki i pozdrawiam :)
Świetny serial no i nieodżałowana Aleksandra Śląska ;)
Ja natomiast zawsze zastanawiałem się, że nigdy nie zrobiono serialu o okresie stanisławowskim. Ja wiem, że to czasy dla Polski smutne, bo rozbiory, ale okres taki ciekawy no i tylu barwnych bohaterów.
Nie tylko ich, bo król Staś w ogóle bujne życie prowadził. Z Kasią natomiast romansowal ładnych parę lat przed tym, jak zostal królem, więc można ten wątek pominąć.
Zresztą, sceny miłosne można tak zrealizowac jak np. w WS czy Bonie tak by zająć wczesniejszy czas antenowy ;P
Jednak stawiam na młodość :)
Izabella - Filigranowa Kasia Glinka albo ( ktoś już pisał ) Anna Matysiak
Bali Bay - Mikołaj Krawczyk, jakoś mi pasuje choć nie przepadam za tym aktorem.
z kolei Mihrimah to nawet jest trochę podobna aktorka do tej tureckiej choć trochę ładniejsza :) Karolina Szymańska.
Aybige - Olga Jankowska
Kasia Smutniak na Mahidevran po prostu marzenie dosłownie " zawsze piękna " ale Katarzyna Maciąg też jest cudna. Albo Weronika Książkiewicz tylko w wersji brąz. Mahi powinna zagrać piękna dziewczyna :)
Ja też nie trawię Mikołaja Krawczyka. Faktycznie podobieństwo jest, ale chyba nie dałabym rady go oglądać w roli Bali Bey'a, bo ta postać jakoś tak pozytywnie mi się kojarzy ;)
Mnie Maciąg średnio się podoba. Bardziej pasuje na Gulfem, moim zdaniem podobna jest nawet.
Na Mahidevran raczej Czartoryska.
Co do Hurrem pomysłu nie mam. Paschalska mogłaby być z wyglądu, ale talentu jej brak.
Valide w wykonaniu Pieczyńskiej - jestem za ;)
moje propozycje polskiej obsady:
Suleyman- Wojciech Mecwaldowski
Sułtanka Matka-Małgorzata Pieczyńska
Hurrem-Magdalena Walach
Hatice-Maja Ostaszewska
Ibrahim Pasza-Hubert Jarczak
Bali Bey-Antoni Pawlicki
Mahidevran-Weronika Rossati
Nigar Kalfa-Katarzyna Glinka
Daye Hatun-Anna Dymna
Gul Aga-Piotr Pręgowski
Sumbul Aga-Rafał Cieszyński
Faktycznie Małgorzata Pieczyńska na Sułtankę Matkę baardzo pasuje :)
Magda Walach może nie jest wizualnie bardzo podobna, ale jest świetną aktorką więc myślę, że sprawdziłaby się w roli Hurrem doskonale!
Magdalena Walach w roli Hurrem? Nie, nie, nie i jeszcze raz nie :D Według mnie ona w ogóle nie potrafi grać... albo inaczej - we wszystkich filmach gra tak samo. Ja na nią patrzę za każdym razem wygląda na jakąś taką wystraszoną, zdezorientowaną (?) W ogóle mi do Hurrem nie pasuje, ale to tylko moje skromne zdanie :)
Za to Pieczyńską w roli Valide potrafię sobie wyobrazić ;)