Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).
Jesteś pewna???
Nie bardzo mam czas przeszukać moja biblioteczkę, ale prorok Mahomet nie był Turkiem...
Prawo pisane przez proroka tyczyła się muzułmanina nie Turka... A Sulejman nie miał prawa zmieniać niczego co pochodziło od Boga poprzez słowa proroka...
Oczywiście, że Mahomet nie był Turkiem. W tamtych czasach nie było Turcji. Za Cesarstwa Osmańskiego też nie było Turcji, dlatego pisze " obywatel turecki " w cudzysłowie. Określenia takiego używa sie w celu przybliżenia czytelnikowi wyobrażenia terytorialnego. Cesarstwo Osmańskie juz przecież nie istnieje. A powstało w wyniku podbicia przez plemię muzułmańskie Osmanów ( Arabowie ) Anatolii.
" Historycy polscy nagminnie stosują zamiennie nazwę Turcja dla Imperium Osmańskiego. Tymczasem zdaniem europejskich osmanistów: „Nie można też stwierdzić bez zastrzeżeń, że terytoria osmańskie stanowiły «Turcję» lub nawet «cesarstwo tureckie» w jakimkolwiek sensie”[27]. Z tym stanowiskiem w pełni zgadza się Jerzy S. Łątka i proponuje nazwę Osmania jako skrót dla Imperium Osmańskiego. Od lat powtarza: „Dawna Osmania i dzisiejsza Turcja to dwa różne cywilizacyjnie światy. Chociażby z powodu, iż kraj o nazwie Turcja zaistniał dopiero w 1923 ".
Mahomet był arabskim prorokiem. Urodził sie w Mekce a zmarł w Medynie. Był wyznawcą islamu, założycielem pierwszej wspólnoty muzułmańskiej, która przeobraziła się w teokratyczne państwo religijne. Mówiąc krótko jako pierwszy stworzył zalążek kolebkę islamu. Mekka i Medyna nazwana został Ziemią Świętą . Nawet my często mówimy, że mekką, źródłem jakiegoś zjawiska społecznego jest jakieś miejsce, "coś miało początek z czegoś". W islamie bogiem jest Allah , Mahomet był uważany za jego wysłannika.
I tak mijały wieki Anatolia razem z Mekką i Medyną stała się najbardziej pożądanym terytorium wśród muzułmanów. Arabowie mimo iz byli wyznawcami jednej wiary tłukli sie miedzy sobą niemiłosiernie, podobnie jak chrześcijanie. Następowało cesarstwo po cesarstwie, aż do czasu podbicia przez Osmana Anatoli ( plemiona tureckie ). To tak bardzo, bardzo w skrócie. I powiedzmy ze mamy państwo Osmańskie. W miarę jak to państwo rośnie w siłę i podbija nowe terytoria rośnie liczba niewolników. Niewolnicy innych wiar, chrześcijanie i judaiści mogą kultywować swoje religie, ale musza płacić podatki i nie maja szans na karierę państwową. Przechodzą więc na islam. Ale są niewolnikami, mogą modlić się do Allaha, służyć sułtanowi, a nawet państwu a po zdobyciu Konstantynopola cesarstwu, ale nie mają praw nazwijmy to obywatelskich, nie mogą nic chcieć i nie mogą mieć własnej woli, ni wyrażać swojego zdania jeśli nikt ich o to nie zapyta. Są własnością sułtana. Zaczynają piastować coraz wyższe stanowiska jest ich coraz więcej. Naprawdę gdyby mogli mieć Haremy byłoby ich bardzo dużo. Tymczasem tylko bardzo bogaci Osmanie ( Turcy ) te Haremy zakładali. Niewolnicy maja tylko po jednej żonie.
Ibrahim wszystko co dostał, dostał od sułtana, ale tak naprawdę nie ma nic, mieszka w pałacu sułtana, dostaje pieniądze od sułtana, stanowisko dostał od sułtana. Jest muzułmaninem, ale fakt ten nie sprawia, ze nie jest niewolnikiem. Jako człowiek nie ma żadnych praw, zawsze będzie Grekiem synem rybaka. Musi przestrzegać Koranu, ale nie wolno mu korzystać z tego co dozwolone, a wielożeństwo jest przyzwoleniem a nie nakazem dla prawowiernych muzułmanów, dla wolnych mężczyzn.
Nawet Hurrem jako niewolnica musiała robić wszystko co kazał jej sułtan, musiała cudzołożyć a była przecież muzułmanką, dopiero kiedy zostaje wyzwolona prawa religijne te dozwolone zaczynają jej dotyczyć. Może odmówić sułtanowi, zgodnie z przyzwoleniem islamu do tego aby uniknąć grzechu. Wcześniej nie mogłaby oprzeć swojego sprzeciwu na religii. Straciłaby zapewne głowę po takiej odmowie.
Turcja dzisiejsza nie jest uznawana za kraj muzułmański, a wielożeństwo jest w Turcji zakazane.
Muzulmanin moze posiadac jedynie do 4 zon, pozostale kobiety ( haram ) to grzech, natomiast herem to byla czesc ( prywatna domu) gdzie przebywaly zony, dzieci, matka siostra itd. Turcy nie sa zadowoleni z tego aspektu serialu, poniewaz cala ta sprawa z konkubinami jest: grzechem. Ale byla to tradycja ottomanska, tylko sultan nie mogl miec zony wiec mial niewolnice, Turcy troche sie wstydza z tej tradycji i przez to serial byl powodem cietych dyskusji w turcji.
musiałam czekać do północy, bo wyczerpałam limit postów!
dzięki za szybką odpowiedź
ad.1- czyli to było prawo ogólne, dotyczące wszystkich sióstr sułtana? To by znaczyło, że miały one najbardziej uprzywilejowaną pozycję w państwie, bo nawet ich matka musiała godzić się na inne kobiety?
Czy nie ma jednak racji Orchidea w poście powyżej?
ad.4- wcześniej napisałaś, że za gwałt na niewolnicy groziła śmierć. Odejdźmy od filmu i załóżmy, że sytuacja taka miała miejsce (już nie wnikając czy to był spisek Validem i czy Hurrem zasłużyła). Mamy "gwałt" (w sensie ataku fizycznego) na prawowitą żonę sułtana - co by groziło za to, tym bardziej, że Hurrem potrafiła wskazać napastniczki, mało tego, miała na to świadków?
Pytam o to tylko dlatego, że dotychczas jest to dla mnie najmniej realny wątek w serialu, przebijający nawet zniknięcie Izabeli.
Tak moim zdaniem najlepiej byłoby być córka sułtana. Z wielu przyczyn. Żyła sobie w dostatku, jej życie raczej nie było zagrożone, jedynie nie zawsze z miłości musiała wyjść za mąż. Ale nie musiała patrzeć na walkę swoich dzieci o tron. Wydanie na świat syna nic nie zmieniało w jej pozycji, jej sytuacja była jasna. I jej mąż nie miał Haremu, powiedzmy, że jej nie zdradzał, przynajmniej oficjalnie.
Matką królewskiej córki była kobieta niewolnica, nie płynęła w niej krew osmańska, dlatego musiała godzić się na Harem. I mogła byc zdradzana w celu rzekomym zapewnienia następcy cesarstwu Jest taki moment w serialu, kiedy Hurrem mówi w obecności Valide, że jest tylko niewolnicą, a Valide tez była niewolnicą, wszystkie żony były niewolnicami. Valide dostała wolność w momencie śmierci Selima.
Odchodząc od serialu ( pomijając udział Valide )najprawdopodobniej po takim buncie, dziewczyny które brały udział w poparzeniu albo jakiejkolwiek krzywdzie żony sułtana dostałyby karę śmierci. Reszta niewolnic, a nawet wszystkie wyrzucone zostałyby z Haremu. Tak jak by stały, bez pieniędzy i strojów.
no nie, znikające posty, co się dzieje?
przed chwilą podziękowałam za odpowiedź i napisałam, że to samo myślę o tych córkach.
no i nie ma tego.
ale w tzw. "międzyczasie" jeszcze coś mi przyszło do głowy, w zwiazku z tym
co groziło takiej córce sułtana za ewentualną zdradę męża? Czy i tutaj miała specjalne przywileje? ( to w nawiązaniu do tego braku miłości w małżeństwie)
nie, no już dwa razy odpowiadałam a nic tu się nie pojawia, mimo, ze na głównej stronie, pod pierwszym postem jest inf. o mojej odpowiedzi sprzed godziny, co jest?
filmona, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Dokładnie to samo myślę o córkach sułtana.
A co by takiej córce groziło, gdyby to ona zdradziła swojego męża? czy i tu miała jakieś inne względy, czy na tym jej "przewaga" sie kończy?
To zależałoby czy królewska córka kochałaby nadal swojego męża. Możliwości są nieograniczone:
-mogłaby nadal być żoną męża, jeśli on by jej wybaczył takie rogi, a kochanek mógłby zniknąć.
-mąż mógłby się nią rozwieść, pewnie tracąc wszelkie stanowisko i fortunę.
-mąż mógłby zniknąć, a ona jako wdowa mogłaby zostać żoną kochanka.
Wydaje mi się ze taka sprawa nigdy nie byłaby rozwiązywana na forum publicznym. Raczej możliwie jak najszybciej byłaby zamieciona pod dywan, a rozwiązanie stałoby po stronie królewskiej córki. Pewnie musiała by przeprosić za swoje postępowanie w modlitwie Allaha. Dostałaby reprymendę od sułtana i matki, ale " wszystko zostałoby w rodzinie ". :)))
dziękuję dobra, cierpliwa kobieto :-)
-jednym słowem żyć, nie umierać
A tak hipotetycznie, bo wiem, że u Osmanów taka sytuacja nie miała miejsca, w razie braku męskiego następcy, mogła liczyć na objęcie tronu, czy było to zdecydowanie wykluczone? Co wtedy - jej syn, jeśli go miała, byłby sułtanem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Twoje pytania są tak niecodzienne, że zawsze służę uprzejmie :)))
Jeśi chodzi o pytanie to wklejam jako odpowiedź swój starszy wpis.
"Chciałabym powiedzieć jeszcze o innej kwestii niedawno poruszonej na forum. Co sie stanie kiedy sułtan nie będzie miał następcy? A więc jeśli wszyscy synowie od żon sułtana zmarli, i nie ma schowanego na prowincji żadnego potomka, o tron mogą ubiegać się krewni nawet dalecy, a także wezyrowie. Sułtanem może zostać każdy w którym płynie krew osmańska i przekona do siebie janczarów i armię. Ibrahim był Grekiem więc nie miał szans na tron. Pod tym względem nie był zagrożeniem dla sułtana".
Pozdrawiam :)
A faktycznie, zapomniałam, że już o tym pisałaś.
Ale uszczegółowię - krewny płci męskiej, tak?
Czy jednak córka też?
Spróbuję poszukać książek, które podałaś, więc może przestanę Cię męczyć :-)
Pytania same przychodzą, w miarę czytania forum i oglądania serialu.
a propos - w nawiązaniu do córki sułtana, co groziło "zwykłej" kobiecie za zdradę męża?
Nie męczysz mnie ani ciut, ciut :)
Krewny tylko płci męskiej.
Zdrada w islamie jest grzechem. Za zdradę groziła w cesarstwie kara, ale to zależało od męża który został zdradzony Mógł to być rozwód jak w przypadku Nigar, ale także chłosta, ukamienowanie. Śmierć po prostu.
fanko2772 wiem, to brzmi strasznie, ale nie można sobie budować poglądu o religii islamu na podstawie takich egzekucji takich żon. To nie tak do końca. Islam jako wiara to temat rzeka wielu ludzi na islamie " zęby zjadło ". Ja nie czuję się na mocy aby pisać o islamie, bo choć czytam dużo książek czasami podróżuję, mam znajomych w Turcji, to zdaje sobie sprawę, e poznałam dopiero wierzchołek góry lodowej. Więc po prostu poczytaj jeśli bardo jesteś ciekawa, to nie jest zła religia, zapewniam.
Nie, nie przeraża mnie to. To znaczy, jako fakt historyczny a nie czyn jako taki.Nie rozpatruję tego pod względem religii.
Dziękuję.
PS- Czyli córki "górą" ;-)
:)
To bardzo dobrze, że tak własnie myślisz, bądź, co bądź, my jesteśmy wychowani w innej kulturze. Chyba nie jesteśmy w stanie zrozumieć tak do końca muzułmańskich zasad.
p.s gdybym miała wybierać, to zdecydowanie wolałabym być córką.Ale tak na serio,to jestem zdania, że w Haremie nie było miejsca na miłość. Dlatego sceptycznie podchodzę do uczucia Hurrem i Sulejmana.
Pozdrawiam :)
Pałac Ibrahima Paszy znajdował się poza kompleksem pałacowy w odległości ok. kilometra od pałacu (obecnie jest to sąsiedztwo Błękitnego Meczetu.
Witam,
Mam pytanie odnośnie dwóch postaci: Malkoçoğlu Bali Bey oraz Aybige Hatun jakie były ich dalsze losy ? oraz drugie pytanie czy znacie jakąś dobra, wiarygodną literature opisującą to co się działo za czasów Sulejmana Wspaniałego, chodzi mi i o czasy samego sułtana jego panowanie itp oraz historie takich postaci jak Ibrahim, Malkocoglu, Aybige ?
Pozdrawiam
Jerzy S. Łątka "Sulejman Wspaniały".
Pod red. M. Kunta i Ch. Woodhead, przekł. W. Weinert "Sulejman Wspaniały i jego czasy' Ossolineum ( bardzo dobra książka, ale trudna do zdobycia żałuje,ze nie mam skanu)
Malkoçoğlu Bali Bey jest postacią realna , ale przesunietą w czasie żył w latach
(1495—1548).
Aybige to raczej postać fikcyjna nigdy sie z nią nie spotkałam.
dziękuje za podpowiedz co do literatury, czyli to co jest przedstawione w serialu iż jakoby po przebaczeniu przez Mustafe zrzekł się swoich funkcji i wrócił w swoje rodzinne strony to też nie jest prawda? wiadomo coś o jego życiu kim dokładnie był i jak umarł ?
W kwestii losów Bali Beya w serialu nie powinnam sie wypowiadać. Nie oglądałam całego serialu, więc nie znam jego losów w dalszych odcinkach.
Są wzmianki jeśli chodzi o postac na angielskiej wikipedii, ale jest tam wyraźnie zaznaczone, że ten artykuł zawiera sformułowania, które promuje temat w sposób subiektywny , bez przekazywania prawdziwych informacji. Więc nie moze to byc źródłem wiedzy na temat tej postaci historycznej Wydaje mi się jednak ze czytałam o dużych zasługach takiego beja w Bitwie pod Mochaczem w 1526 r. ale czy konkretnie chodziło o tego Malkoçoğlu Bali Beya to pewna nie jestem i ręki za prawdziwość moich przypuszczeń, sobie nie odetnę :))
Może ktoś na forum czytał i ma bardziej wiarygodne treści, z chęcią wzbogacę swoja wiedzę.
Mam kilka pytań.
Co stało się z dziećmi Mustafy po jego śmierci,czy je również czekała śmierć,bo widziałam jak po śmierci Mustafy jego żona biegnie za powozem w którym jest jej syn,co to oznaczało?
Co Sumbul niesie w rękach w ostatnim odcinku i dlaczego zamknął harem,czy Selim tak nakazał,bo w sumie on objął władzę.
Czy to prawda,że Hurrem została otruta?
Co mówi Mihrunnisa do Hurrem gdy podcina sobie gardło,czy tak było w rzeczywistości?
Witaj :)
Nie wiem jak w serialu, ale potomstwo zdrajcy było pozbawiane życia jak i ojciec :( Tym bardziej jest to straszne, bo Mustafa jednak był niewinny.
Historycznie Hurrem nigdy nie była otruta ani nie było żadnego buntu w Haremie przeciw sułtance.
Jeśli chodzi o serial jest temat na forum "o serialu różne wątki i postacie..." tam dziewczyny, które znają i oglądały cały serial świetnie udzielają odpowiedzi nawet na bardzo skomplikowane pytania :)
A czy żona Mustafy w rzeczywistości popełniła samobójstwo?
Czy wiesz może co działo się z dziećmi Ibrahima i Hatice?
Żona Mustafy została w Bursie jego matką Mahidevran. Jeśli się nie mylę.
Hatice zmarła dwa lata po Ibrahimie. Ponoć nie pogodziła się z jego śmiercią. Źródła mówią różnie. Jest też mowa o samobójstwie, tak jest w serialu. Dzieci pewnie albo trafiły do Topkapi, albo na prowincję.
Pozdrawiam:)
Czy przyjaźń pomiędzy sułtanem a Ibrahimem była prawdziwa? jaka była prawdziwa przyczyna śmierci Ibrahima bo słyszałem o różnych wersjach czyt to wpływ Hurem czy pycha Ibrahima czy coś innego?
Tak przyjaźń była faktem historycznym i zaczęła się jeszcze w czasach dzieciństwa.
Śmierć Ibrahima jest zagadkowa ponieważ Wielki Wezyr był Grekiem, niewolnikiem, nie był Osmanem, miał drugie stanowisko w Cesarstwie, ale nigdy, nigdy nie mógłby zostać sułtanem. Nie był więc zadnym zagrożeniem dla Sulejmana. powodem wydania wyroku była ponoć pycha Ibrahima i obnoszenie się władzą. Choć dowody w tym względzie nie są powalające. Być może bałwochwalstwo było wystarczające na wydanie wyroku śmierci na Wezyra, ale według historyków na pewno nie tłumaczy zabicia przyjaciela.
Nie jest jasne, czy Hurrem miała już taki duży wpływ na Sulejmana aby powtarzając ploty nakłonić sułtana do takiego wyroku, wzbudzić w nim niechęć do kompana. Pewnym jest jednak, że brała w oczernianiu Wezyra czynny udział. Nie podobało jej się to ze Ibrahim był powiernikiem Sulejmana, ale przede wszystkim fakt że to Ibrahimowi Sulejman powierzył wykształcenie Mustafy na władcę. To była więc wiązanie łańcuchowe. Najpierw Ibrahim później Mustafa.
"Niewykluczone, że Roksolana maczała palce w upadku wielkiego wezyra Ibrahima Paszy, tego samego, który ją wcześniej podarował Sulejmanowi. Ibrahim był bowiem stronnikiem Mustafy, popularnego zwłaszcza w armii. Ale są też historycy, którzy sądzą, że powodem egzekucji wielkiego wezyra w 1536 r. były jego ambicje i nadmierne obnoszenie się z pozycją drugiego człowieka w państwie". Sebastian Duda przy pomocy doktora doktorowi Igora Kraszewskiego z UAM w Poznaniu .
Sułtan bardzo żałował zabicia Ibrahima, jeszcze 20 lat po zdarzeniu pisał wiersze w których wspominał swojego przyjaciela. Zdawał sobie sprawę, że jego decyzja była jednak pochopna.
Czyli można stwierdzić, że Sulejman mimo iż był wielkim sułtanem (uznawany jest chyba za największego i najlepszego?, sam jego przydomek Wspaniały) to nie miał zbyt dobrych jakby to nazwać relacji czy decyzji ze swoimi najbliższymi tzn. skazał Ibrahima, którego uważał za najlepszego przyjaciela a nawet i za brata (jak to jest w serialu ukazane) czy skazanie Mustafy (po śmierci strasznie tego żałował a na pogrzebie prawdopodobnie zrozumiał, widząc tłumy, że stracił nie tylko syna ale i wielkiego wodza. I ta śmierć też jest dla mnie dziwna (choć znając historię to nie może dziwić). Mustafa stracił życie, prawdopodobnie przez to że miał coraz większy wpływ na wojsko i jego szacunek, ale to powinno być na plus dla Sulejmana, ponieważ on miałby być jego następcą a nie wydaje mi się (choć nie znam tej postaci aż tak) że wykorzystałby to aby zdetronizować i zabić swojego ojca, który i tak już miał swoje lata.
Witam :)
Historycy cały czas dociekają, szukają jak to na prawdę mogło wyglądać. To, że sułtan zabił syna na ogół nie dziwiło, takie to były czasy. Walka o tron była najważniejsza. Bardzo dziwi jednak fakt, że zrobił to na podstawie jednego listu!!! Nie znaleziono innych dowodów rzekomej zdrady. Poszukiwacze prawdy domniemają, że rosnący w potęgę Mustafa wprawiał ojca w przerażenie i dumę. Najwidoczniej strach wziął górę. Powiem tak, chyba w rozumowaniu Sulejmana było na rękę pozbyć się księcia, który stawał się jego, nie braci ( zostawił ich daleko w tyle ) konkurencją, ale z pewnością nie było to dobre posuniecie dla Cesarstwa Osmańskiego.
Podczas pogrzebu Mustafy wojsko i janczarzy śpiewali specjalnie dla niego napisane pieśni. Nigdy więcej żaden książę nie miał takiego pożegnania.
Po śmierci Mustafy, żałoba była tak wielka, że omal nie doszło do buntu. Sulejman musiał odwołać Wezyra Rustema w obawie o swoja głowę. Wojsko zresztą słusznie podejrzewało o oszustwo Wezyra, zięcia Sułtanki Hurrem i męża Mihrimah.
wiadomo takie czasy ale wedlug mnie to lepiej było pozbyć się innych synów którzy nie nadawali się do władzy tak jak Selim i właśnie wspierać tego najwłaściwszego aby zostawić państwo w dobrych rękach a nie zostawić na zmarnowanie.
A czy coś wiadomo o charakterze Sulejmana i Mustafy? Tzn. czy Mustafa faktycznie był taki "dobry", ludzie go szanowali, był sprawiedliwy itp. ? A Sulejman? czy był też dobry w sensie sprawiedliwy itp? bo takie mam wrażenie że wpadł w samouwielbienie i uważał się za pana wszystkiego i wszystkich tzn był bo taka była funkcja sułtana ale chodzi mi o to czy to był nadęty bufon który wszystko i wszystkich miał gdzieś byle tylko umacniać swoja pozycje i państwo czy faktycznie był mądrym i sprawiedliwym "mężem stanu"?
Dodam jeszcze, że Hurrem niszcząc Mustafę niestety najprawdopodobniej zabiła własnego syna Dżihangira. Książę miał garba, lub jak twierdza inni rozszczep kręgosłupa, traktowany był przez biologicznych braci jak popychadło, jedynie Mustafa poświęcał mu swoja uwagę, był mu przyjacielem. Po śmierci Mustafy książę ponoć rozpaczał tak bardzo, że umarł z tęsknoty i zmartwienia.
Jasnym było ze gdyby tron objął Mustafa, nigdy nie wydał by rozkazu zabicia Dżihangira. Więc ocalało by dwoje książąt.
Mustafa był bardzo podobny do ojca, ciężko powiedzieć czy byłby lepszym sułtanem, bo nim nie dane mu było zostać. Jednak wydaje mi się, że był tak samo waleczny jak Sulejman, nieustępliwy w sprawach politycznych to jednak był wrażliwszy od ojca. Potrafił szybko ocenić sytuację i przyznać się do błędów. Tego nigdy nie robił Sulejman. Musiał być sprawiedliwy skoro stało za nim całe wojsko.
Mustafa był wychowankiem i przyjacielem Ibrahima. Wezyr przekazał mu olbrzymią wiedzę, wpoił wrażliwość do kultury i sztuki, ale przede wszystkim miłość do matki. Mustafa bronił matki jak lew i choć nie zawsze zgadzał się z jej decyzjami, faktem jest, że nie rozumiał tego że Sulejman tak bardzo wierzył Sułtance Hurrem.
Nie umniejszając Sulejman był wspaniałym władcą. Za jego rządów Cesarstwo Osmańskie powiększyło swoje terytorium królując na 7 wzgórzach i 3 kontynentach. Jednak ten Wielki Władca nie potrafił "posprzątać swojego podwórka ".
a co jeśli chodzi o stosunki z Polską i Polakami za panowania Sulejmana? jedynie wiem to co napisane jest na wikipedii.
Tak mniej historycznie,a bardziej pod kąttem fabuły serialu, w którym Hurrem rzekomo rządzi światem, odpowiem wycinkiem z artykułu ADAMA WĘGŁOWSKIEGO.
"Jakieś 2 lata temu mój przyjaciel Victor Ostapchuk (urodzony w USA Ukrainiec, obecnie profesor historii Imperium Osmańskiego na Uniwersytecie w Toronto) wspomniał mi o publikacji prof. Galiny Jermolenko, w której twierdziła, że to za sprawą Roksolany poseł Rzeczypospolitej Piotr Opaliński otrzymał w 1533 r. w Stambule gwarancje pokoju ze strony Sulejmana. Był to tzw. list przymierny, w którym sułtan zobowiązywał się do końca życia utrzymać pokój z Rzecząpospolitą, o ile król polski też go dotrzyma. Wcześniej takie traktaty zawierano na kilka lat, ale nie dożywotnio, stąd bezprecedensowość” – opisuje prof. Kołodziejczyk okoliczności, w których musiał przeprowadzić własne śledztwo ws. domniemanych zasług Hürrem. Prof. Jermolenko powołała się na książeczkę Mieczysława Opałka pt. „Roksolana” z 1928 r. Polski naukowiec odnalazł ją, a w niej fragment: „Powolny radom i życzeniom umiłowanej małżonki, zachował i potwierdził Soliman przez posła Piotra Opalińskiego przymierze z Polską”. Za to Kołodziejczyk nie znalazł potwierdzenia na takie zakulisowe działania Hürrem w relacji i korespondencji samego Opalińskiego. Czyli prawdopodobnie są one wymysłem XX-wiecznego pisarza, historyka-amatora!
Nie znaczy to, że losy stosunków polsko-tureckich nie były dla Roksolany ważne i jej sympatia ograniczała się tylko do przesyłania kalesonów Zygmuntowi Augustowi. „Mogła odegrać jakąś rolę, np. w złagodzeniu gniewu Sulejmana po kolejnym wypadzie Kozaków, którzy Turkom coś spalili. Wyobrażam sobie, że sułtan już chce wysłać karną ekspedycję, a Roksolana przychodzi i wyprasza zmianę jego decyzji. Prawda jest jednak taka, że Turcy mieli wystarczająco dużo innych powodów, żeby zachowywać dobre stosunki z Rzecząpospolitą. Łączyła ich z Jagiellonami wspólna nieufność wobec Habsburgów. Turcy chcieli ich otoczyć, starali się zatem być w dobrych stosunkach z Francją i Rzecząpospolitą” – wyjaśnia prof. Kołodziejczyk.
Interwencja Hürrem nie była więc potrzebna. Inna sprawa, że nie wiadomo, czy przyniosłaby skutek. Roksolana była wprawdzie faworytką sułtana, matką kilkorga jego dzieci, jednak nie mogła przesadzać w swoich ambicjach. „Sulejman był wielkim sułtanem. Panował 46 lat i jego czasy nazwano złotymi. Zakochał się w Hürrem, nawet bardzo. Ale ona największe wpływy miała w haremie, gdzie mieszkał sułtan z rodziną, i na prywatne życie władcy” – podkreśla Hacer Topaktas.
„Nie należy przesadzać w kwestii jej wpływu na decyzje polityczne. Ona nie mogła decydować o rządzeniu krajem, o wojnach, ustawach etc.” – dodaje turecka historyk.
"Hurrem niszcząc Mustafę niestety najprawdopodobniej zabiła własnego syna Dżihangira. książę ponoć rozpaczał tak bardzo, że umarł z tęsknoty i zmartwienia."
Czy to stwierdzenie nie jest jednak zbyt daleko idącym nadużyciem?
Książę miał zdeformowaną klatkę piersiową, za tym często idą problemy z wydolnością oddechową, niegroźna z pozoru infekcja mogła skończyć się dla niego tragicznie.
...z tęsknoty i zmartwienia to jednak raczej tylko w legendach...
Nie wiem skąd wzięła się informacja na polskiej wikipedii, że Dżihangir zginął na wojnie w Persji, skoro książę na żadną wojnę nie był wysłany, gdyż deformacja ciała była na tyle duża, że nie mógł walczyć. Dżihangir zmarł w Aleppo Sandburg w tym samym roku co Mustafa.
W tureckich opisach nie spotkałam się, że zginął w Persji. Dżihangir był wyśmiewany przez braci z powodu garba. I odsunięty od walki o tron. Najukochańszym bratem dla księcia był Mustafa. Dżihangir zmarł w Aleppo w tym samym roku co uduszony w namiocie ojca Mustafa w 1553 roku, nie mogąc znieść bólu i żalu po jego śmierci."
" Az sayıda sefere katılmıştır. Öz kardeşleri tarafından bile dışlanmıştır. Cihangir'in en çok sevdiği kardeşi hep Şehzade Mustafa olmuştur. Ağabeyinin 1553 tarihinde Nahcivan Seferi sırasında padişahın otağında boğdurulması sebebiyle buna dayanamayan Cihangir aynı sene Halep'te hayatını kaybetmiştir. Babası Kanuni, onun adına Cihangir adlı semt kurdurmuştur".
Tak, to postać fikcyjna. A właściwie przesunięta w czasie.
Izabela I Kastylijska (ur. 22 kwietnia 1451 w Madrigal de las Altas Torres, zm. 26 listopada 1504 w Medina del Campo) – królowa Kastylii i Leónu w latach 1474-1504 i królowa Aragonii w latach 1479-1504 (współrządziła z mężem, Ferdynandem II Aragońskim), pierworodna córka króla Kastylii Jana II Kastylijskiego i Izabeli Aviz, wnuczki króla Portugalii Jana I Wielkiego i Służebnica Boża Kościoła katolickiego. Jej małżeństwo i wspólne rządy z Ferdynandem Katolickim dały początek unii, w której efekcie powstało nowożytne Królestwo Hiszpanii.
Izabella żyła przed objęciem tronu przez Sulejmana w 1520 r.
Choć niektórzy twierdzą, ze postać serialowa jest bardziej "zlepkiem" kilku księżniczek :)
Witajcie.
Czy wiecie coś o serialu,który powstaje "Kösem Sultan",serialu produkowanego na podobę "Wspaniałego Stulecia".Niestety nigdzie nie mogę doczytać więcej szczegółów.
Czy ktoś mógłby przybliżyć postać tej sułtanki,ponieważ na wikipedii jest bardzo mało informacji.
"Historycy uważają, że najbardziej wpływową osobą epoki sułtanatu kobiet była sułtanka Kösem (1584 − 1651), zwana Przewodniczką. Z pochodzenia Greczynka (Anastasia), córka duchownego, została oficjalną kochanką księcia Ahmeda I, kiedy miała 15 lat (Ahmed był w tym samym wieku). W 1603 roku Ahmed został sułtanem, a Kösem jego pierwszą żoną.
Była mądrą i zręczną kobietą, która w świecie mężczyzn potrafiła wywalczyć sobie pozycję regentki. Formalnie rządziła imperium przez 14 lat (1623 – 1632 i 1648 – 1651), najpierw w imieniu synów, późniejszych sułtanów Murada IV Wojownika i Ibrahima I Zwariowanego, następnie wnuka Mehmeda IV. Faktycznie znacznie dłużej".
Mogę się dowiedzieć z jakich źródeł czerpiesz informacje,czy są to Twoje prywatne zbiory?
Twoje odpowiedzi są bardzo interesujące i widać,że posiadasz dużą wiedzę na tematy historyczne.Z chęcią również przeczytałabym te książki.
Witam :)
Mam swoje zbiory, ale też korzystam z biblioteki. O Cesarstwie czytam ok. 5 lat. Książki można naleźć wszędzie, często w antykwariatach. albo na stoiskach ulicznych.
Jerzy S. Łątka " Sulejman Wspaniały ".
Pod red. M. Kunta i Ch. Woodhead, przekł. W. Weinert " Sulejman Wspaniały i jego czasy " Ossolineum ( bardzo dobra książka, ale trudna do zdobycia żałuje,ze nie mam skanu)
Erhan Afyoncu Muhteşem Süleyman
( Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan) jest przekład w języku angielskim.
Dariusz Kołodziejczyk " Zaproszenie do osmanistyki "
Dariusz Kołodziejczyk " Królowie, książęta, dynastie "
" Turcja Od sułtanatu do współczesności "
Erik J. Zurcher
Wydawnictwo: WUJ
Historia Imperium Osmańskiego i Republiki Tureckiej
1808-1975 Tom II
Stanford J. Shaw,Ezel Kural Shaw
Wydawnictwo: Dialog
Szukaj także w internecie. Są bardo ciekawe artykuły o haremach, eunuchach,
Cesarstwie Osmańskim i oczywiście Sulejmanie i Hurrem. Zawsze jednak sprawdzaj autora. Ważne jest aby pisał przy pomocy znawcy lub historyka, lub sam był pasjonatem. takie artykuły są bardziej wartościowe. Cudownie jest znaleźć pracę magisterską, licencjacką pisaną pod opieką doktora lub profesora, to bardo wiarygodne źródło wiedzy.
SUŁTANKA ROKSOLONA : RÓŻA KIPCZAKU
ADAM WĘGŁOWSKI
Miłośnik antyku, dziennikarz, wieloletni redaktor „Metropolu”.
PIĘKNA ROSKOLANA - BÓSTWO Z LECHISTANU
Lech Kańtoch
Eunuchowie i mandaryni Autor: Bogusław Jeznach
Źródło: Nowy Ekran
Raczkiewicz kastraci pdf. ( bardzo dokładna czasami wstrząsająca historia kastratów )
Grzegorz Onichimowski
"Wolnomularstwo jako jeden z czynników przemian
polityczno-społecznych w Imperium Osmańskim
na przełomie XIX i XX wieku"
Praca magisterska napisana
pod kierunkiem Prof. dr hab. Selima Chazbijewicza
POTURCZEŃCY POLSCY. PRZYCZYNEK DO HISTORII
NAWRÓCEŃ NA ISLAM W XVI-XVIII W.
ANDRZEJ DZIUBIŃSKI
(Warszawa)
Miłej lektury :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Historycy uważają, że najbardziej wpływową osobą epoki sułtanatu kobiet była sułtanka Kösem (1584 − 1651), zwana Przewodniczką. Z pochodzenia Greczynka (Anastasia), córka duchownego, została oficjalną kochanką księcia Ahmeda I, kiedy miała 15 lat (Ahmed był w tym samym wieku). W 1603 roku Ahmed został sułtanem, a Kösem jego pierwszą żoną.
Była mądrą i zręczną kobietą, która w świecie mężczyzn potrafiła wywalczyć sobie pozycję regentki. Formalnie rządziła imperium przez 14 lat (1623 – 1632 i 1648 – 1651), najpierw w imieniu synów, późniejszych sułtanów Murada IV Wojownika i Ibrahima I Zwariowanego, następnie wnuka Mehmeda IV. Faktycznie znacznie dłużej.
Ostatnią kobietą regentka została Turhan Hatice. Władzę zdobyła w wyniku brutalnego starcia z teściową sułtanką Kösem. Pochodząca z ziem rosyjskich rudowłosa piękność, mówiąca biegle czterema językami, postanowiła walczyć o władzę. Na jej polecenie grupa eunuchów udusiła Kösem. Nagie i pokrwawione ciało zamordowanej sułtanki rzucono pod nogi idącym jej z pomocą janczarom. Turhan sprawowała rządy w imieniu syna Mehmeda IV Myśliwego do 1658 roku. Tym samym stała się trzecią kobietą w historii imperium osmańskiego, która rządziła nim oficjalnie. Jednak stopniowo traciła wpływy. Zmarła w roku 1683. Potem ster rządów przeszedł na stałe w ręce wielkich wezyrów, a kobiety powróciły do haremu.