6,0 26 tys. ocen
6,0 10 1 25913
5,8 17 krytyków
Wzgórze psów
powrót do forum serialu Wzgórze psów

Twórcy filmu mieli pewnie jakiś swój zamysł artystyczny, ale to nie moja bajka. Osobiście jestem rozczarowany. Dłużyzna i nuda. Finał mnie rozczarował.
Proszę o support i wyjaśnienie kilku motywów (może przespałem jakieś momenty albo... twórcy poszli na łatwiznę ?!):
1 Dlaczego zginął Marek Bernat ? Dlaczego i przez kogo był torturowany ? Dlaczego został porzucony na środku drogi? Dlaczego w jego żołądku zostały znalezione fragmenty ludzkiego mięsa?
2 Skąd Ksiądz Bernat posiadał tak dokładne informacje o zabójstwie Darii (kto i jak)?
3 Komendant Dobociński niby wiedząc o wszystkim – kto był sprawcą zabójstwa Darii, pozwolił działać Tomaszowi Głowackiemu i jego familii w wymierzeniu sprawiedliwości. W jaki sposób Tomasz Głowacki miał tego dokonać, skoro został wcześniej perfidnie wrobiony i zamknięty w areszcie przez tegoż samego komendanta? Nikt nie był w stanie przewidzieć, że Justyna zadziała bezpośrednio u prokuratura generalnego?!
4 Dlaczego Tomasz Głowacki czuł się zobowiązany wymierzyć sprawiedliwość? Czy to on był odpowiadał za napisy na posesji księdza Bernata?

qik73

Ciekawe spostrzeżenia chętnie się dowiem tego samego.

qik73

Ciekawe spostrzeżenia chętnie się dowiem tego samego.

pekulski104

3.Mi się wydaje że zamknął go tak dla niepoznaki chwilowej.. i musiał bo cygan tak zeznał...

pekulski104

3.Mi się wydaje że zamknął go tak dla niepoznaki chwilowej

qik73

Czytając forum, znalazłem odpowiedź na pyt 2:  "Według książki - młody Bernat . Jego ojciec tuszował sprawę, ale miał nadzieję, że jak wyspowiada się księdzu, to ksiądz coś z tym zrobi, przekaże sprawę odpowiednim organom. Ale stary Bernat wiedział, że syn się wyspowiadał i kazał bratu zatuszować wszystko, w zamian za remont parafii."

ocenił(a) serial na 4
qik73

3. Chłopie serio nie skumałeś że to tylko wizja idealnej końcówki po zażyciu Heleny xD ? Przecież na końcu siedzi w kiblu zaćpany może juz nawet nieżywy

ocenił(a) serial na 3
qik73

Według książki było tak, że stary bernat zginął za tuszowanie morderstwa dokonanego przez syna. Torturowany był przez głowackich i wiedźmina, a kawałki mięsa były młodego Bernata, nie pamiętam czemu go puścili.

Co do księdza, to przy spowiedzi poznał szczegóły plus od brata.
Na trzecie nie znam odpowiedzi, w książce ten wątek był inaczej poprowadzony, to Kalt o wszystkim wiedział.

Napisy zrobili ludzie od Kalta czyli Maciuś zapewne z pomagierami (w książce były innej treści). Natomiast w serialu zapewne Tomasz

mateuszw98

Dzięki, ma to sens. Widać że twórcy filmu trochę namieszali w porównaniu do książki i nie do końca potrafili wszystko sensownie ogarnąć.

ocenił(a) serial na 9
qik73

Mnie ciekawi, dlaczego Seba popełnił samobójstwo i skąd znak ilość stron w książce 218 skoro nie był w stanie przeczytać

qik73

1. Mylisz postacie - na drodze znaleziony został stary Bernat (ojciec młodego) - zabili go też Głowaccy i ten ich pomocnik bo krył syna za sprawę gwałtu i zabójstwa Darii. A mięso w nim znalezione to tkanka jego syna - obaj byli torturowani i przetrzymywani przez Głowackiego w tej piwnicy domku.