Twórcy filmu mieli pewnie jakiś swój zamysł artystyczny, ale to nie moja bajka. Osobiście jestem rozczarowany. Dłużyzna i nuda. Finał mnie rozczarował.
Proszę o support i wyjaśnienie kilku motywów (może przespałem jakieś momenty albo... twórcy poszli na łatwiznę ?!):
1 Dlaczego zginął Marek Bernat ? Dlaczego i przez kogo był torturowany ? Dlaczego został porzucony na środku drogi? Dlaczego w jego żołądku zostały znalezione fragmenty ludzkiego mięsa?
2 Skąd Ksiądz Bernat posiadał tak dokładne informacje o zabójstwie Darii (kto i jak)?
3 Komendant Dobociński niby wiedząc o wszystkim – kto był sprawcą zabójstwa Darii, pozwolił działać Tomaszowi Głowackiemu i jego familii w wymierzeniu sprawiedliwości. W jaki sposób Tomasz Głowacki miał tego dokonać, skoro został wcześniej perfidnie wrobiony i zamknięty w areszcie przez tegoż samego komendanta? Nikt nie był w stanie przewidzieć, że Justyna zadziała bezpośrednio u prokuratura generalnego?!
4 Dlaczego Tomasz Głowacki czuł się zobowiązany wymierzyć sprawiedliwość? Czy to on był odpowiadał za napisy na posesji księdza Bernata?
Czytając forum, znalazłem odpowiedź na pyt 2: "Według książki - młody Bernat . Jego ojciec tuszował sprawę, ale miał nadzieję, że jak wyspowiada się księdzu, to ksiądz coś z tym zrobi, przekaże sprawę odpowiednim organom. Ale stary Bernat wiedział, że syn się wyspowiadał i kazał bratu zatuszować wszystko, w zamian za remont parafii."
3. Chłopie serio nie skumałeś że to tylko wizja idealnej końcówki po zażyciu Heleny xD ? Przecież na końcu siedzi w kiblu zaćpany może juz nawet nieżywy
Według książki było tak, że stary bernat zginął za tuszowanie morderstwa dokonanego przez syna. Torturowany był przez głowackich i wiedźmina, a kawałki mięsa były młodego Bernata, nie pamiętam czemu go puścili.
Co do księdza, to przy spowiedzi poznał szczegóły plus od brata.
Na trzecie nie znam odpowiedzi, w książce ten wątek był inaczej poprowadzony, to Kalt o wszystkim wiedział.
Napisy zrobili ludzie od Kalta czyli Maciuś zapewne z pomagierami (w książce były innej treści). Natomiast w serialu zapewne Tomasz
Dzięki, ma to sens. Widać że twórcy filmu trochę namieszali w porównaniu do książki i nie do końca potrafili wszystko sensownie ogarnąć.
Mnie ciekawi, dlaczego Seba popełnił samobójstwo i skąd znak ilość stron w książce 218 skoro nie był w stanie przeczytać