PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10038717}
6,0 25 tys. ocen
6,0 10 1 24544
5,4 19 krytyków
Wzgórze psów
powrót do forum serialu Wzgórze psów

Genialna książka- była najlepszą jaką czytałam w zeszłym roku. Czekałam na ten serial. z obawą bo Mateusz K. Nie bardzo mi tu pasował.I jednak miałam rację.

Wszystko tu jest nie tak. Kompletnie brak klimatu lat 90 tych, dusznego brzydkiego miasteczka, transformacji. Przemieszana fabuła, dodane niepotrzebnie wątki, inne ważne wycięte, zmienione postacie.
Chaos, dziwne ujęcia i plany. Reżyser Jacek B. zapomniał że to co sprawdza się w ambitnym kinie niekoniecznie wyjdzie w serialu.

Jak ktoś nie czytał książki może mieć problem z odnalezieniem się w fabule.
Jestem na drugim odcinku i moja rada. Przeczytacie książkę a potem dopiero oglądajcie serial. W odwrotną stronę możecie nie chcieć po nią sięgnąć. A szkoda bo to najlepsza książka Żulczyka

ocenił(a) serial na 5
alinee_filmweb

Dobrze, że przeczytałam komentarz. Nie czytałam książki. Nie wpadłabym poprzez oglądanie serialu, że mail oddać lata 90..

wrzosowisko_filmweb

A niby w którym momencie serialu macie lata 90-te? Jaka k... transformacja? Akcja w serialu (powtarzam: w serialu, bo nie wiem jak było w książce) rozgrywa się mniej więcej współcześnie, natomiast młodość Mikołaja i morderstwo dziewczyny to początek dwutysięcznych, ewentualnie BARDZO późne 90-te. W uj daleko od transformacji ustrojowej. Więc w który momencie chcieliście mieć jakiś klimat lat 90-tych?

ocenił(a) serial na 8
alinee_filmweb

A ja właśnie po serialu, który skończyłam dziś w nocy, jeszcze w nocy kupiłam sobie książkę. W ten sposób, zdaje się, uniknę rozczarowania.

ocenił(a) serial na 8
alinee_filmweb

Może przez mgłę pamiętam książkę ale po obejrzeniu serialu dokładnie tak bym ją odtworzył. Klimatem dokładnie tak odczuwałem książkowy Zybork.

ocenił(a) serial na 5
alinee_filmweb

Te postaci pozornie te same zostały spłycone, ich relacje tak samo. Okropne. Wiadomo że zawsze będzie różnica między narracją w powieści, a w serialu ale nie wierzę że nie dałoby się pokazać wspomnień Mikołaja związanych z Darią (tej nocy przecież złamała mu serce przez co czytając miałam obawy, że może to on ją zabił... tutaj jest w sumie niewiele jej bliższy niż koledzy), wspomnień Justyny (bo tak to wydaje się, że małżeństwo było wspaniałe a sam Blady delikatnie używał). Można tak wymieniać dalej. Porażka.

alinee_filmweb

To polecam czytać naprawdę dobrą, wielką literaturę.

michal83123

Chyba się nie da. Bo widziałem nastolatkę jak szła chodnikiem od empiku z 3 książkami Żulczyka pod pachą . Reklama rządzi......