Wymieniajcie różnice jakie znaleźliście vs książka. Zaszokowany jestem brakiem zmian w imionach postaci tak jak np. w Ślepnąc od świateł (nie wiem po co to było).
Wzgórze psów czytałem jakiś czas temu ale łapałem postaci od razu. Końcówka wiem, że była nieco inna (z Justyną m.in.), nie pamiętam aby ostatnie sek. filmu były z książki ale może nie pamiętam jak się zakończyła historia Mikołaja - wydaje mi się, że nie tak.
Mi co się od razu rzuciło to ksywa "Blady". W książce w ogóle jej nie kojarzę. Dodatkowo na samym początku Mikołaj i Justyna przyjeżdżają do Zyborka żyć, bo w Warszawie im nie idzie. W serialu w pierwszym odcinku już że 3 razy mieli wyjeżdżać.
Jestem świeżo po książce i ksywka "Blady" pojawiała się tam dość często. Największymi różnicami są przede wszystkim właśnie ten punkt wyjścia, gdzie w książce Justyna i Mikołaj byli zmuszeni przeprowadzić się na jakiś czas do Zyborka i spiąć koniec z końcem. W serialu po prostu przyjeżdżają na urodziny. Drugą najważniejszą zmianą jest postać Gizmo - w serialu zrobili z niego brata Darii, w książce nie byli oni w żaden sposób spokrewnieni. Różni się też powód kłótni Darii i Mikołaja na zamku. W serialu Mikołaj współuczestniczył w nafaszerowaniu Gizmo kwasem, w książce przyjaciółka Darii przyłapała go z dziewczyną Jareckiego. Dodatkowo zmienionych jest wiele mniejszych rzeczy, przykładowo w piwnicy przed końcową konfrontacją zgodnie z książką znalazła się Justyna, a przy całej konfrontacji była też Kaśka. Zmieniono również postać Wiedźmina, który w książce był mocno uduchowiony, niepokojący i tajemniczy, to on kazał staremu Bernatowi zjeść ciało syna, nawiązując tym do ofiary biblijnego Abrahama.