Obejrzałam już trzy serie i mniej-więcej połowę czwartej i mam wrażenie, że coś mi umknęło, albo nie było do końca wyjaśnione w serialu. Chodzi mi dokładnie o to, dlaczego Mulder (czasem Scully) przyklejają jakąś taśmę na krzyż w oknie Muldera? Pewnie się właśnie skompromitowałam, ale zupełnie nie wiem o co chodzi...
Drugie pytanie dotyczy tego na co chyba każdy fan czeka od początku serialu, czyli, kiedy wreszcie coś bardziej zaiskrzy między Mulderem a Scully, w której serii?
I ostatnie pytanie; doszły mnie słuchy, że Mulder w 8 i 9 serii pojawia się tylko gościnnie, a więc co się z nim stanie?
1) taśma na oknie w kształcie litery X - Mulder kontaktuje się w ten sposób z informatorem.
2) zależy co masz na myśli - więź między nimi ewoluuje z każdym sezonem, co jest widoczne w słowach i gestach, ale jest to dawkowane z odpowiednim umiarem, dopiero w sezonie 8 to niedopowiedzenie między głównymi bohaterami nieco maleje
3) w dużym skrócie, a wielkim spoilerze dla tych co nie widzieli 8 i 9 serii: zostaje porwany przez obcych(w ostatnim odc. 7 sezonu), zainfekowany obcym wirusem, zwrócony przez obcych, pochowany (przez ludzi:), ekshumowany po 3 miesiącach, będący w stanie pół życia-pół śmierci (gotowy by stać się obcym replikantem) i podłączony do aparatury podtrzymującej życie, odłączony od aparatury podtrzymującej życie, wyleczony serią antybiotyków antywirusowych, wyrzucony z FBI, w 9 sezonie cały czas ukrywa się z Gibsonem Praisem na pustyni w Nowym Meksyku (postać wprowadzona w ostatnim odc. 5 serii) i pojawia się dopiero w ostatnim odcinku gdy włamuje się do ośrodka rządowego, zabija tam Super Żołnierza, jest oskarżony o to zabójstwo, następnie trzymany w wojskowym więzieniu aż do końca procesu w tej sprawie, a potem ucieka z więzienia i można powiedzieć, że jest wolny