PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102372
8,2 23 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Witam! Właśnie zaczęłam 8 sezon i z przykrością odkryłam, że motyw porwania Muldera na
początku to nie tylko część fabuły, ale sposób na odsunięcie aktora z serialu. Poczytałam i
ponoć w 8 jeszcze wraca. W których odcinkach występuje i czy gra tam postać pierwszo-,
drugo- czy trzecioplanową? Przyznam szczerze, że nie chce mi się oglądać epizodów bez
niego, więc będę wdzięczna za odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie, bo nie widziałam informacji na ten temat. Czy ktoś może wie skąd
zmiana w obsadzie? Duchovny dostał atrakcyjniejszą rolę, jakieś konflikty na planie się
pojawiły?

ocenił(a) serial na 10
Morgana_filmweb

Pierwszy odcinek w ktorym Mulder sie pojawia jest The Gift z tym ze sa to sceny retrospekcyjne i nie ma ich za wiele, podebnie rzecz sie ma z odcinkiem Per Manum ale warto je obejrzec, szczegolnie ten drugi, iz sa one naprawde niezle jak na sezon 8;p W odcinku This is not happening Mulder prawie w ogole sie nie pojawia ale jest on dosc wazny dla calego watku tego porwania wiec polecam obejrzec, nie mowiac juz o tym ze jest to chyba najlepszy odcinek z calego tego sezonu. A w odcinkach Deadalive, Three words, Empedocles, Vienen, Alone, Essence i Existence Mulder wraca juz na dobre i w zasadzie jest postacia pierwszoplanowa, na rowni ze Scully i Doggettem.

A co do Twojego drugiego pytania to jesli dobrze pamietam Duchovny odszedl bo chcial wiecej grac w filmach kinowych a takze skupic sie na rezyserowaniu i pisaniu scenariuszy.

moviegirl84

Bardzo dziękuję za rzetelną i szybką odpowiedź, jestem naprawdę ogromnie wdzięczna za przydatne informacje + zaspokojenie ciekawości. :)

moviegirl84

Również bardzo dzięki za przydatną odpowiedź - dokładnie o takiej marzyłem. Dobra robota. Za młodu nie oglądałem >6 serii dlatego teraz robiąc maraton przy 8 mina mi zrzedła. Na szczęście ... będzie dobrze :) Pozdrawiam.

rorian

A mam jeszcze pytanie, może nie do końca związane z tematem. Ale w 9 sezonie również tak rzadko się pojawia?

KomputeromaniaK

Niestety, jak już to sekundowe wejścia. http://www.angelfire.com/space/xphilescaper_1/mulderseasonnine.html O ile słyszałem, pojawia się w 20 odcinku The Truth (cz 2) ... ale tego sezonu właśnie z tego powodu - już nie oglądałem.

rorian

Zobaczymy, jestem dopiero przy 15 odcinku 4 sezonu i już się martwię, że się wciągnąłem i nie oglądam tak nachalnie ;p

ocenił(a) serial na 10
KomputeromaniaK

w ostatnim odcinku jest on jedną z głównych postaci, właściwie to wokół niego kręci się cała fabuła

ocenił(a) serial na 10
rorian

Czy tylko ja odczułem gorycz związku z brakiem Muldera prze dużą częśc 8 sezonu? :( Nie chcę byc wścibski bo nie lubie opowiadania filmów, ale musze wiedzieć. Jak to wyglada w sezonach 9-10? Bo Wiem, że w 11, który aktualnie jest emitowany w tv na tvn7 wystepuje regularnie

ocenił(a) serial na 9
j_cichy

Na TVN7 ostatnio leciał sezon 10. i podobnie jak w 11. Mulder jest na stałe, za to całkowicie zmarginalizowano rolę agentki Reyes, a o Doggecie nikt się nawet nie zająknął.

W sezonie 9. Mulder pojawił się chyba tylko w finale.

ocenił(a) serial na 10
Khaosth

NIe ogarniam tej polityki Cartera. Czyli jutro w odcinki chyba 19 "Alone" sezonu 8 Muldera nie spotkam ani przez reszte sezonu?

ocenił(a) serial na 10
moviegirl84

dzięki za info, robię sobie maraton "Z archiwum x", mój ulubiony serial z dzieciństwa który nie pamiętam dlaczego ale przerwałam przed 6 sezonem (pewnie dlatego że dawniej śledzenie seriali nie było takie proste, teraz dzięki internetowi można wszystko naprawić), ale nie mogę przebrnąć przez 8 i 9, to już nie to samo bez Muldera, obejrzę tylko kluczowe odcinki tych sezonów żeby przebrnąć do drugiego filmu i 10 serii, a ten temat jest w tym pomocny. Szkoda tylko że twórcy nie zamknęli serialu z Duchovnym tylko na silę naciągali żeby pewnie zarobić jak najwięcej, przez takie zakończenie serial dużo stracił. Podstawą Z archiwum X to " nawiedzony" agent Fox Mulder i "sceptyczna" Scully u jego boku, to była siła napędowa to oni tworzyli klimat.

Angel_35

no ale Doggett aka Terminator też jest dobry !! Taki powiew świeżości :) Rolę "uduchowionej" pełni teraz Scully ...

moviegirl84

a skąd do cholery wziął się w odcinku 13 sezonu 8 "Per manum"... winda się otwiera i mamy Mulder'a !!?? :)

ocenił(a) serial na 10
alekzzisrec

W tym odcinku każda scena z Mulderem jest retrospekcją. Scully przypomina sobie tę rozmowę w windzie, która miała miejsce w przeszłości, zanim Mulder został porwany.

moviegirl84

no tak :) właśnie wyjeli go z trumny ... jestem na bierząco - dzięki !!

ocenił(a) serial na 10
Morgana_filmweb

tragedia ta 8. seria, bez Muldera, z dzieciństwa nie pamiętam odcinków, musiałam ich nie oglądać ze względu na jego brak... teraz oglądam od początku i szczerze z archiwum x to Mulder, bez niego to marny kryminalny serial

ocenił(a) serial na 9
Caroline_0

Jeżeli oglądałaś serial w telewizji, to nie pamiętasz ich dlatego, że długo zwlekano z ich emisją. O ile pierwszych siedem sezonów TVP wyemitowało z marszu, a potem Polsat i inne kanały, o tyle ósmy sezon TVP wyemitowała po kilkuletniej przerwie (i chyba przy gorszej porze emisji - pamiętam że czatowałem na odcinki jakoś do pierwszej). Z dziewiątym sezonem zwlekali tak długo, że wygasły im prawa do jego emisji. Premiera dziewiątego sezonu u nas to rok 2013 (czyli bagatela 11 lat po zakończeniu serialu) na antenie TELE5.

Ja ósmy sezon lubię, podobnie jak samego Johna Doggetta, ale już sezon dziewiąty rzadko miewał przebłyski. W ósmym odsunięcie Muldera wypadło naturalnie, ale w dziewiątym to już poszli po kosztach i tylko w dialogach opisywali jego działania (poza równie budżetowym finałowym epizodem, przy którym większość kasy wydali chyba na angaż Duchovnego).

ocenił(a) serial na 10
Khaosth

Dzięki za odpowiedź być może stąd moja kiepska pamięć do dwóch ostatnich serii, ale teraz obejrzałam wszystkie. Mam nadzieję, że będę mogła śledzić dalsze losy Muldera i Scully na ekranie.

ocenił(a) serial na 10
Caroline_0

Aż tak surowo bym do tego nie podchodził :P
Ja zacząłem oglądać Z Archiwum X jakoś na początku roku. Kurde wciągnałem sie tak ze kazde po południe po pracy czasowo było zjadane przez ten serial :D jak zobaczyłem, że Muldera nie ma to coś we mnie pękło, jednak uwielbienie w bardzo krókim czasie serialu z mojego dzieciństwa spowodowało, że nie umiem przestać ogladać bedac, na którymś już odcinku 8 sezonu. Pozdrawiam.Ps Nie musze chyba dodać, że Duchovny mi sie tylko z Archiwum kojarzy :D przeciez to sie od niego zaczeło tak naprawde :D