chodzi o oto że w polskiej telewizji to raczej się nie doczekamy tego 9 sezonu jeżeli ktoś ma AXN to być może obejrzy ostatni sezon
Niedawno słyszałem, że TVP2 ponoć nie planuje zakupu 9 sezonu i jego emisji do końca roku 2007 (!!!). Osobiscie należałoby to uznać za porażkę, biorąc pod uwagę fakt, iż jego emisja w USA miała miejsca 4 lata temu.
PS. Podobna sutuacja ma miejsca z wydaniem serialu na DVD w Polsce. Ludzie czekają na to dobry kawał czasu i nic nie wskazuje, by się wreszcie doczekali...
Jestem szcześliwą posiadaczką 9 sezonu :), a na naszą telewizję to nie ma co liczyć.
To chore!!! Skoro TVP kiedyś tam zaczęła emitować ''Z Archiwum X'', to powinna zakupić cały serial do końca i wyemitować!!! Może z ''Lost'' też tak bez sensu zrobią, że reszty sezonów nie puszczą?!?! :/
Kiedy TVP "kiedyś tam" zaczęła emitować X-Files FOX był w trakcie emisji 3 seszonu (+/-), wiec jak nasza TV mogłą zakupić coś co jeszcze nie istniało? Wtedy mówiono o max 5 sezonów, jak sie później okazało serial dobił do 9. To, że TVP2 olała fanów tego serialu i nie wyemitowała ostatniego sezonu to już inna sprawa.
Co do "Lost" to wstrzymaj się, trudno mówić o "reszcie sezonów", gdy póki co premierę miały 2 oraz 6 odcinków trzeciego. TVP wyemituje te odcinki najwcześniej jesienią 2007, bo takie są reguły- Amerykanie za pieniądze płacone przez taką TVP (która jest ogólnodostępnym !! kanałem), nie zgodzi się na dostarczenie nowych odcinków przed końcem emisji w Stanach. Tyle w tym temacie.
PS. Fani X-Files i tak już dawno zaopatrzyli się we wszystkie sezony. Żal tylko, że nadal nie możemy się doczekać edycji DVD w polskiej wersji...
Serwis stopklatka poświęcony TXF zmieścił nie tak dawno taką wiadomość:
"Dwa miesiące temu pisałem o tym, iż wytwórnia Fox nie była zainteresowana wypuszczeniem w Polsce serialu "The X-Files" na DVD. Po mailu, który otrzymałem od Pana Darka Janeczka z Działu Marketingu IEHV firmy Imperial, można wnioskować, że jednak mogą być szanse na polskie wydanie DVD sezonów "The X-Files". W owym mailu czytamy: "Jedyną informacją, jaką posiadamy na dzień dzisiejszy ze Studia FOX jest, iż wytwórnia zaplanowała wydanie X-Files również na Polski rynek. Nie mamy żadnych dodatkowych informacji typu kiedy, jak, kofiguracje etc. etc. Proszę zatem cierpliwie czekać, a we właściwym momencie napewno natknie się Pan [przyp. własny: list był kierowany do mnie] w mediach na bardziej szczegółowe informacje w tym zakresie."
Może jednak się doczekamy.
Czytałem, czytałem, niestety o Imperialu mam fatalną opinię. Bardzo możliwe jest iż ta firma znowu pójdzie na łatwiznę i nie postara się o należyte wydanie z odpowiednimi dodatkami, a raczej całkowicie z nich zrezygnuje, tak jak to choćby to miało miejsce z Lostem. Dla nich niestety, jak to oświadczali jesteśmy coś w stylu "Europejski region B" i nie opłaca im się starać. Część potencjalnych nabywców narzeka (i słusznie), część ma to gdzieś (cholerni ignoranci), a część i tak powie, że ich nie stać (wydadzą na jakieś badziewia) i zadowolą się piratami. Niektórzy skorzystali z Alllegro czy E-Bay i dawno mają piękne pudełko z wszystkimi sezonami na półce.
Pytanie co zrobi Imperial? Oby mój scenariusz się nie sprawdził...
Miejmy nadzieję, że jednak Twój scenariusz sie nie sprawdzi. Ale faktem jest, że ostatnie polskie wydania takich seriali jak wspomniany przez Ciebie "Lost", czy "Gotowe na wszystko" nie zachwycają. Tym bardziej jest to zastanawiające, że są to seriale, które cieszą się aktualnie ogromną popularnością. Więc w przypadku TXF sukcesem będzie chyba samo jego wydanie na dvd.
O tym "regionie B" też gdzieś czytałem. Dla mnie to bez sensu. Polska z pewnością do bogatych państw nie należy, ale moim zdaniem jeśli kogoś nie stać na zakup filmów czy seriali na dvd, to wydanie z lub bez dodatków i tak go nie zainteresuje i skorzysta z pirackich wersji. Cierpią oczywiście potencjalni nabywcy, którym różnica w cenie pomiędzy zwykłym a bardzo dobrym wydaniem, nie sprawia chyba znacznej różnicy. A dodać trzeba, że zwykłe wydania dvd też nie należą do zbyt tanich (przynajmniej w okresie premiery).
Napiszę jeszcze tylko, że dla mnie dvd to, oprócz znakomitego filmu, również cała masa różnej maści dodatków, które pozwalaja odkryć film na nowo, być może zaskoczyć innym punktem widzenia danego tematu i oczywiście przybliżającym kulisy realizacji. Czekając na premierę danego filmu na dvd, mam nadzieję zobaczyć to wszystko co wcześniej opisałem. Tym bardziej się rozczarowuję, gdy dostaję towar klasy "B" tylko dlatego, że mieszkam w kraju, w jakim mieszkam.
Pozdrawiam.
Słuszne uwagi. Swego czasu czytałem o wynikach badań mówiących, że przynajmniej połowa osób, wypożyczająca DVD ma w głębokim poważaniu wszelkie dodatki, uważając je za zbędne. Otóż wychodzi na to, że przeciętny pan X wydaje od niechcenia 6-8 zł., po to, by obejrzeć film i tylko film, a sukcesem dla niego jest, że nie zasnął przed napisami końcowymi, gdyż miał ciężki dzień w robocie. Tyle tylko, że jest także inna grupa- ludzie którzy wydają grube pieniądze na wydania DVD swoich ulubionych filmów/seriali, którzy liczą na to, że za 10-15 krotność kwoty którą, by płacili w wypożyczalni, należy im się jakiś dodatek, coś co będzie pewnego rodzaju wyróżnieniem, co by kumpel nie powiedział ?Aleś durny frajer i buc, ja to wczoraj za darmo z neta ściągnąłem?.
Do upartego z kolei będę twierdził, że takie ?gołe? wydania to efekt fatalnej polityki Imperialu, który olewa widzów jak chce i kiedy chce. Taki Warner np. z powodzeniem rzuca na rynek ?Władca Pierścieni: Powrót Króla 4DVD? (z tego co pamiętam), za sporo pieniądze co prawda, ale z masą dodatków, solidnie komponującymi się w całość. Wniosek z tego taki, że chyba musi się opłacać i przynosić firmie jakiś zysk. Imperial po prostu idzie po najmniejszej linii oporu, mając swoich konsumentów w poważaniu, tłumacząc się (zupełnie bezpodstawnie), że takie wydania w naszym kraju nie są opłacalne.
Może jednak pewnego pięknego dnia ujrzymy na półkach X-Files pięknie opakowane z masami dodatków i przystępną ceną, z plakatem ?I want to believe? na całą ścianę, z symbolicznym gadżetem a?la legitka FBI Foxa. No co poważyć nie można?
Pozdrawiam
Piękne marzenia i może coraz bardziej realne do spełnienia (chociaż może nie w tak cudownej formie, w jakiej je opisałeś ;)).
Dziś trafiłem na ciekawą informację w sieci,którą poniżej cytuję:
"Na oceandvd doszla usluga importu plyt DVD z Anglii i USA, wiec postanowilem
sobie zamowic X Files Complete Collection.
Zacytuje odpowiedz jaka dostalem: Po ten serial zapraszamy od kwietnia w
polskiej wersji. Imperial go wreszcie wyda.".
Nie uwierze dopoki nie zobacze, zwlaszcza ze na stronie imperialu nic na ten
temat nie pisze. Nawet jesli wyda, to jakos trudno mi uwierzyc, aby wydali
wszystkie serie od razu. Poczekamy, zobaczymy."
Faktycznie na stronie imperiala nic nie napisano na ten temat. Ale coś musi być na rzeczy. Może w tym roku zastaniemy bardzo pozytywnie zaskoczeni.
Pozdrawiam.
Cóż mogę powiedzieć, ostatnio informacja jakoby Imperial miał wydać serial na DVD już w kwietniu została zdementowana, nawet AlienArt pisał o tym tutaj...
http://www.xfiles.stopklatka.pl/multimedia.php#545
Mam jednak nadzieję, że w tym roku to jednak nastąpi. Ja wiem, że cierpliwość uczy pokory, ale do jasnej cholery, ile można?!!
Masz rację Grifter - ile można?!! Jednak ten rok, jak żaden inny, daje nam przynajmniej nadzieję na urzeczywistnienie marzenia o Archiwum na dvd. Oby tylko ta nadzieja nie przeciągła się na kolejne lata, bo co za dużo to niezdrowo ;)
Percy Wetmore- Ja też mam wszystkie sezony, ale co oryginalne płyty plus dodatki to zawsze coś innego (o ile Imperial się postara). Jako, ze nigdy nie chciało mi się takowego zestawu ściągać z zagranicy grzecznie czekam...
Motorcycle Boy ? Duchovny pojawia się tylko w ostatnim odcinku 9 sezonu ?The Truth? (9x19/20).
LUDZIE ! Sciągnijcie sobie sezon 9ty przez Emule i nie pieprzcie głupot... oglądać TXF w telewizji to profanacja, z durnym lektorem i może jeszcze przerywany reklamami??? wręcz obrazoburstwo ! a w sieci mamy wszystko w porządeczku, każdy odcinek zajmuje 350 MB i jest w dobrej jakości i w ORYGINALE ! nie rozumiem z czego robicie takie halo....
No i doczekalismy sie polskiego wydania 'X-files' na dvd... w kioskach :) jest juz pierwszy numer kolekcji 'Z archiwum X' - plyta dvd z pierwszymi 4 odcinkami (dzwiek angielski i lektor) i ksiazka dotyczaca serialu i ufo wszystko za 9,99. niestety nastepne numery beda po ~25 zl. najwazniejsze ze nasz serial jest juz u nas na dvd i bedzie przynajmniej 5 sezonow (30 numerow kolekcji)! na plycie jest nadruk z logiem Imperial'u :) do kiosków marsz!!
może i bym się pokusił, głównie żeby miećto w jakości jeszcze lepszej niż 350 MB /odcinek z emula, ale drobny szkopuł jak LEKTOR sprawia, że mam taką okazję gdzieś... powtórzę po raz kolejny, że oglądanie czegokolwiek z lektorem to profanacja. jestem purystą w tej kwestii i już. Uważam, że jakikolwiek lektor czy też tłumaczenie zabija oryginalny klimat i przeinacza znaczenie treści. chyba trudno z tym wogóle dyskutować... ale spotkałem już kilku "fanów kina" rozmiłowanych w lektorach heh .. wychowanych pewnie na panującej nam TVP :D eh, żeby było tak jak w np. telewizjach skandynawskich - wszystko w oryginale, po Ang, no i ewentualnie napisy w ich ojczystym języku - dla mnie jedyna możliwa do przyjęcia sytuacja. lektor precz!
Czytanie ze zrozumieniem. Temat faktycznie o 9 sezonie na AXN, ale dalsze komentarze dotyczą wydania TXF na dvd w Polsce. Wystarczyło je przeczytać i zrozumiałe, że taki komentarz jest zbędny.