W sezonie 6 było coś takiego, ktoś pamięta dlaczego?
Palacz złożył synowi propozycje współpracy, którą ten odrzucił. Mało tego, zaczął drążyć w tym samym kierunku co Mulder. Placz nie tego się spodziewał i był rozczarowany synem, co do którego miał nadzieję że pójdzie w jego ślady.
Wow, nie liczyłam na tak szybką odpowiedź! Dzięki!
Domyślam się, że jesteś znawcą. Mogę zadać jeszcze kilka pytań?
Jestem ekspertem, proszę zadawać pytania :) Żartuję. Ale jestem fanem xf i coś niecoś wiem, tak więc postaram się odpowiedzieć.
Zacnie :D w takim razie, co stało się z Maritą Covarrubias? Z tego co pamiętam miała romans z Krycekiem, ale czy to miało w ogóle jakieś znaczenie? Była ostatnim już informatorem Muldera?
Nie do końca też chyba rozumiem, co stało się z Samantą. Wiem, jak umarła, ale naprawdę czy porwali ją kosmici, czy to rząd przeprowadzał na niej eksperymenty?
Jaka była rola pojawienia się byłej żony Muldera, jakie miała intencje i dlaczego ją zabito?
Covarrubias nie miała zbytniego znaczenia dla historii. Tak, była kochanką Kryceka, później dała kilka tipów Mulderowi. W odwecie przeprowadzono na niej eksperymenty ze szczepionką. Szczepionka podziałała i w końcu dali jej spokój. Pojawiła się jako świadek na procesie Muldera w ostatnim odcinku.
Kosmici ściśle współpracowali z Syndykatem, więc można powiedzieć, że Obcy Samantę porwali a eksperymenty przeprowadzano na niej wspólnie. Miały one na celu stworzenie rasy człowieka-niewolnika, który miałby się ostać na Ziemi po inwazji.
Diana Fowley to była dziewczyna Muldera, a nie jego żona. Pojawiła się zapewne jako urozmaicenie w serialu, jako "konkurentka" Scully do serca Muldera. Jej intencje były raczej czyste. Po prostu w pewnym momencie spostrzegła, że w tej całej histotii to Palacz może mieć rację i jakiś sensowny plan ocalenia Ziemi. Z drugiej strony cały czas starała się pomóc Mulderowi i Scully. Przez to granie na dwa fronty została zlikwidowana.
No dobrze, jeszcze tylko jedno :D Przez całe ostatnie dwa odcinki 8 sezonu, Billy Miles ścigał Scully, żeby nie dopuścić do jej porodu. Potem ta policjantka, która pomagała jej i Reyes, powiedziała coś w stylu "To dziecko musi się urodzić", po czym zjawiła grupka ludzi, z Billym na czele, którzy przyglądali się porodowi. Totalnie tego nie rozumiem, kto to był i czemu w końcu zostawili Wiliama?
Zarówno Billy Miles jak i grupka ludzi nie byli już ludźmi tylko obcymi-superżołnierzami. Ani oni ani nikt inny nie wiedzieli kim/czym tak naprawdę jest dziecko Scully. Jedni mieli nadzieję, że William poprowadzi kiedyś inwazję obcych, inni bali się go i jego mocy, tego że może próbować tej inwazji zapobiec. W zależności od poglądów - jedni obcy (Miles) próbowali go zabić, inni (ludzie obecni przy jego narodzinach) - ochronić. Ostatecznie Spender podał dziecku zastrzyk, który miał je uczynić "zwykłym" w związku z czym zaraz po porodzie obcy stwierdzili, że William ich już nie interesuje i sobie poszli.
Hej! :) W końcu skończyłam oglądać wszystkie sezony oraz oba filmy pełnometrażowe, ale zanim przejdę do nowych serii, chciałabym zapytać o coś dla mnie istotnego - koniec 9-tego sezonu, John i Monica pomagają głównej parce uciec, po czym cisza. Nie ma o nich ani słowa. Czy oni już się nie pojawią w nowych sezonach? (Raczej nie, widząc obsadę) Zabito ich? Uciekli? Będę wdzięczna za odpowiedź, bardzo polubiłam te postacie i myśl o ich całkowitym braku w nowych sezonach napawa mnie smutkiem :(
Hej. Pomiędzy sezonem 9 a 10 jest jeszcze film kinowy. Co prawda nie ma w nim Moniki ani Johna ale pokazuje on zmianę stosunku FBI do głównych bohaterów.
W 10 sezonie jest Monika ale przechodzi dosyć zaskakującą zmianę. Johna nie ma. Znika i nikt o nim nie wspomina. Być może Robert Patrick nie zgodził się wystąpić a może ...był zbyt drogi :)
Oglądałam ten film :)
Kupiłam komiks "Z Archiwum X - Wyznawcy", który określany jest jako oficjalna kontynuacja sezonu 9tego. Monica i John pojawiają się tam, ale znikają w dziwnych okolicznościach. Wiem, że jest druga część tego komiksu, zakupię, przeczytam, dam znać :) a tym czasem lecę oglądać sezon 10!