PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102195
8,2 22 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

w Finałowym odcinku 6 sezonu oraz w dwóch pierwszych odcinkach 7 sezonu (jakoś tak). były 3 odcinki poświęcone pewnym elementom (częsciom statku) które negatywnie działały na Muldera.. Na pewno kojarzycie te odcinki.. Scully próbowała rozgryźć ich pochodzenie i wyszło na to że to jakieś słowa boskie (tak jakby).

Mulder zaczął sie źle czuć gdy widział ten obrazek a później po prostu zwariował.. wiecej pisać nie będę na pewno kojarzycie. I teraz moje pytanie brzmi czy to zostało wyjaśnione dlaczego tak to na muldera działało że zaczął nawet słyszeć innych myśli? Oglądałem te odcinki i jakoś nie widziałem by to wyjaśniono.

Azazell

MICHAEL KRITSCHGAU: Two years ago your partner was infected with a virus he claimed was alien. A virus reactivated in him by exposure to a source of energy also alien. (ze strony: http://insidethex.co.uk/transcrp/scrp704.htm)

Kiedyś natrafiłam w necie na (zapewne jedną z wielu) próbę ujednolicenia i wyjaśnienia wszystkich wątków mitologicznych. Podano tam, że powodem nowych zdolności Muldera był wirus, z którym zetknął się nad Tunguzką w Rosji. Nie dysponuję już źródłem do tego tekstu, ale udało mi się odkopać moje tłumaczenie, oto fragment:

"Nawet jeśli szczepionka (szczególnie prototyp szczepionki wykorzystanej do uleczenia Muldera nad Tunguzką) jest użyta by wyleczyć organizm z wpływu czarnego oleju, wirus nadal pozostaje w takiej osobie w stanie uśpienia. Gdy Mulder zetknął się z samą jedynie odbitką artefaktu obcych popadł w „szaleństwo”. Wirus reaktywował się w nim dając mu te same zdolności telepatyczne, które ma Gibson. Wirus ten nie wyrządził mu krzywdy (być może ze względu na szczepionkę), ale uaktywnił u Muldera pozostałość genetyczną (The End, The Beginning) – na skutek kontaktu z artefaktem."

"U Scully, która także była przecież zarażona wirusem nie zaobserwowano żadnej reakcji na przedmiot, ponieważ została wyleczona nowszą wersją szczepionki, która prawdopodobnie usunęła w całości małą ilość wirusa, którym zainfekowała ją pszczoła. Ponieważ ciało Muldera nagle nabyło nowe właściwości, do których nie było przystosowane i nie było gotowe na tak drastyczną zmianę, Fox wydawał się umierający i obłąkany. Dotąd nieaktywne obszary mózgu Mullera uaktywniły się, co doprowadziło jego ciało do przeciążeń, z którymi nie umiało sobie poradzić."

Jak mówię, nie jest to moja konkluzja ani mój tekst, a jedynie jego tłumaczenie na PL, ale mnie przekonuje, tym bardziej, że w odcinku padło zdanie przytoczone przez Michaela na początku. Poza tym nie zetknęłam się z lepszym wyjaśnieniem.

sisterspooky

A dzięki bardzo.. też poniekąd brałem pod uwagę zarażenie muldera w Tungusce.. To by w sumie wyjaśniało tak jak zresztą napisałeś :)