Witam was serdecznie. Od jakiegoś czasu męczy mnie X-Files, chciałbym zacząć oglądać ten serial. Nie ukrywam, że jestem fanem Fringe'a a Z archiwum X widziałem tylko kilka odcinków w młodości. Moje pytanie do was brzmi. Czy X-Files posiada jakąś główną ciekawą fabułę, która w raz z kolejnymi sezonami się rozwija tak jak ma to miejsce w Fringe czy może jest to serial typowo odcinkowy tzn jeden odcinek=jedna zagadka i lecimy dalej? Pozdrawiam i czekam na odp.
W największym skrócie: są dwa typy odcinków: tzw. stand alone - dot. pojedynczych spraw rozwiązywanych przez agentów oraz ,,mitologiczne", które traktują o głównych wątkach serialu. Jedne odcinki przeplatają się z drugimi (mitologiczne zwykle są na przełomach sezonów, że się tak wyrażę, czasem tworzą jakby odrębną całość - dwa, trzy odcinki jedne po drugim.
No nic, w takim razie chyba się wezmę i obejrzę kilka odcinków by samemu ocenić jak to wygląda. Liczyłem jednak na to, że w serialu znajdę główną fabułę, która będzie wyeksponowana na pierwszym planie, bo nie jestem zbytnim fanem tzw proceduralów:) No ale zobaczy się. Dzięki za info. Pozdrawiam
No tak właściwie to ta główna fabuła jest wyeksponowana, ciągle gdzieś tam pojawiają się znane wątki. Zacznij oglądać to zobaczysz. Zerknij tez na listę odcinków, te oznaczone cyferkami, np. (1), (2), to te ,,z głównego wątku", ale są tez inne, pojedyncze, więc nie są oznaczone w ten sposób.
Polecam i również pozdrawiam :)
nie rozumiem , według mnie kazdy odcinek jest o czym innym i wcale nie trzeb oglądać ich po kolei
Jest główna fabuła, która dotyczy rządowego spisku odnośnie uprowadzeń przez kosmitów, badań nad super żołnierzami oraz tajnym planom przeciwdziałania planowanej inwazji obcych. To tak w skrócie. Przez cały serial przewija się też historia tajemniczego porwania w dzieciństwie siostry Muldera, który z każdym sezonem odkrywa coraz więcej wskazówek dotyczących tej zagadki i coraz głębiej próbuje dokopywać się prawdy na ten temat. Jednak główny wątek stanowi z początku może z dwa, trzy odcinki na sezon. Później jest tego znacznie więcej. Szczerze mówiąc kusi mnie by obejrzeć sobie jeszcze raz Archiwum, ale właśnie tylko te 'główne' odcinki. Nie mówię, że pozostałe są nieciekawe - wręcz przeciwnie, są rewelacyjne, ale z głównego wątku można by zrobić osobny serial :)