PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102204
8,2 22 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Najlepszy serial SF który stanowi świetną mieszankę wielu różnych gatunków filmowych (sensacja, thriller, horror, political fiction), a także niezwykle udane kreacje gł agentów Muldera, Scully czy tajemniczego palacza. Ja osobiście uwielbiam wątek dotyczący inwazji przez kosmitów (polityczna konspiracja, porwania, siły nadprzyrodzone),a epizody eksperymentalne stanowiące odskocznię od fabuły traktuję drugorzędnie, raczej do mnie nie trafiają. Poza tym brak Muldera (po porwaniu przez obcych/tajny operacje wojskowe)wcale nie umniejsza jego wartości -- daje pewien powiew świeżości i okazję do lepszej prezentacji swoich aktorskich zdolności Gillian Anderson (zresztą nie odkryję Ameryki jeśli powiem, że brak burzliwego romansu Scully z Mulderem bardzo mnie irytował - pod koniec serii nastąpiło jednak między nimi wyraźne ocieplenie- poza kamerą też skoro nagrali na koniec film fabularny: CHCĘ WIERZYĆ, całkiem udany i zamykający złotą klamrą całość wydarzeń z serialu). Dwie nowe postacie w ost. 3 sezonach (
John Doggett i Monica Reyes ) również stanowią silną obsadę tego wspaniałego serialu.
Polecam wszystkim ,którzy jeszcze wierzą, że nie jesteśmy sami we wszechświecie na przekór dominującym poglądom (politycznym, religijnym czy naukowym)w naszym globalnym obdartym z marzeń społeczeństwie...