Witajcie,
Przeglądnąłem kilkanaście stron tematów na forum i nie znalazłem takiego, w którym można by podzielić się swoją oceną poszczególnych sezonów serialu, toteż postanowiłem taki temat utworzyć ;) Jeśli ktoś robił podobną statystykę, to zachęcam do podzielenia się swoją oceną sezonów.
Przeczytawszy opinie różnych osób na forum i rozmawiając ze znajomymi, dowiedziałem się jak różnie ludzie oceniają ten serial, choć wniosek był jeden: sezony 8 i 9 nie są tak atrakcyjne jak wcześniejsze. Niektórzy twierdzą, że od siódmego (a może i nawet szóstego) sezonu zaczyna się dziać z serialem coś dziwnego. Sam miałem obiekcje po piątym sezonie (dodam, że oglądałem film), ale oglądnąwszy wszystkie 9 sezonów mogę popatrzeć na całość z innej perspektywy.
Sprawdzając moje oceny poszczególnych odcinków, ku mojemu zdziwieniu okazało się, że najlepiej oceniłem sezon VIII (ocena 7,62 pkt) - chyba głównie za sprawą Doggeta i Reyes - uważam, że stanowią pozytywne odświeżenie serialu. Na drugim miejscu w moim zestawieniu jest sezon IV (7.58 pkt), a po nim, uwaga.... sezon IX (7,45). Sam się zacząłem zastanawiać skąd taki obrót spraw, tym bardziej, że druga połowa sezonu IX (ale nie cała druga połowa) była dla mnie bardzo nużąca. Mimo wszystko wysoko oceniłem pierwszą część (same ósemki i dziewiątki) i pewnie gdyby nie ta druga połowa, to byłby ten sezon na pierwszym miejscu mojego zestawienia. Nawet sezon VI, który w ostatecznym rozrachunku wspominam całkiem nie źle, oceniłem na 6,91 punktów (druga pozycja od końca w zestawieniu). Poniżej zamieszczam całe zestawienie, począwszy od najwyżej ocenionego przeze mnie sezonu:
miejsce 1. - sezon VIII (7,62 pkt)
miejsce 2. - sezon IV (7,58 pkt)
miejsce 3. - sezon IX (7,45 pkt)
miejsce 4. - sezon VII (7,36 pkt)
miejsce 5. - sezon II (7,28 pkt)
miejsce 6. - sezon I (7,17 pkt)
miejsce 7. - sezon III (7 pkt)
miejsce 8. - sezon VI (6,91 pkt)
miejsce 9. - sezon V (6,20 pkt)
Zapraszam do dzielenia swymi ocenami.