Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 103 tys. ocen
7,9 10 1 102861
8,4 20 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Dopiero zacząłem przygodę z tym serialem , zanim to ja wszystko obejrze minie pewnie z 30 lat; D.
Najlepszy odcinek jaki pamiętam to 2 odcinek z 1 sezonu , bardzo wciągający odcinek ,ten dialog rozbraja jak mulder się pyta kelnerki gdzie mógłby spotkać amatorów UFO a Scully "SUCKER" mina muldera bezcenna . Jaki według was jest dobry odcinek?

ocenił(a) serial na 10
Necronomicon

Post modern prometheus,Bad blood,squeeze,tempus fugit,chinga...no dużo tego jest i trudno wybrać

ocenił(a) serial na 9
Necronomicon

A ja jestem obecnie mniej więcej w połowie trzeciego sezonu i muszę powiedzieć, że przez cały czas odcinek Deep Throat (czyli właśnie S01E02) jest także moim ulubionym. Bardzo często do niego wracam, posiada świetną muzykę. W ogóle bardzo lubię te odcinki mitologiczne, dużo bardziej niż śledcze. Ze śledczych największe dotychczasowe wrażenie zrobił na mnie odcinek Ice (S01E07), nawiązujący to The Thing autorstwa Carpentera.

Necronomicon

Hm... Przybij piątkę, bo ja właśnie też zaczynam oglądać od początku (aczkolwiek zdarzyło mi się już w przeszłości ogladać ten znakomity serial) ;)
Pierwsze sezon za mną, więc mogę ci polecić odcinki, które podobały mi się najbardziej <kolejność przypadkowa> :

1. odcinek 8 "ICE" - Odcinek w stylu filmu "Coś", nie wiem czemu wcześniej go omijałem - jeden z lepszych w tym sezonie

2. odcinek 3 "SQUEZEE" i 21 "TOOMS" - Historia elastyczenego mordercy, który zadawalał się ludzkimi wątrobami - jedna z najbardziej przerażających historii pokazanych w serialu. Szkoda, ze nie robi już takiego wrażenia jak kiedyś, ale wciąż ciekawa.

3. odcinek 20 "DARKNESS FALLS" - Baardzo przyjemny w oglądaniu odcinek o i niepewność pod koniec czy agenci przeżyli.

Hmm, to tyle z tych co mi zapadło w pamięć, choć oczywiście nie ujmując pozostałym z tego sezonu Serial był kultowy i będzie kultowy.

Odpowiadając dalej pytałeś o dobry odcinek, choć nie wiem czy pytasz o 1 sezon czy ogólnie.
Miałem ostatnio możliwość oglądania 6 sezonu, więc podam, które tam mi się podobały najbardziej, choć do nich pewnie dotrzesz za kilka miesięcy ;)

1. odcinek 2 "DRIVE" - Uzbrojony mężczyzna, zainfekowany śmiertelnym wirusem więzi Muldera w jego własnym samochodzie, który ma być w ciągłym ruchu. Dlaczego? Zobacz sam.

2. Odcinek 4 i 5 "DREAMLAND" i "DREAMLAND II" - Dziwne zjawisko w niesławnej strefie 51 powoduje, że Mulder zamienia się świadomością z pewnym obcym mężczyzną. Bardzo dobry odcinek z elementami humorystycznymi <czyt. Mulder tańczący przed lustrem>

3. odcinek 6 "HOW THE GHOST STOLE CHRISTMAS" W Wigilie Mulder i Scully trafiają do nawiedzonego przez dwa duchy domu. Zjawy chcą udowodnić, że Święta mogą być bardzo samotne... Nic nie jest tym czym wydawało się być!

4. Odcinek 14 "MONDAY" Za sprawą pewnej kobiety agenci wpadają w pułapkę czasu i kilka razy przeżywają ten sam dzień na nowo.

5. Odcinek 15 "ARCADIA" Jeden z najlepszych. Scully i Mulder pracują pod przykrywką - jako przykładne małżeństwo! Starają się rozwikłać sprawę serii tajemniczych zniknięć par w pewnej zamkniętej społeczności, co utrudnia zmowa milczenia.
I te teksty! Mulder: "Kobieto! Wracaj tu i zrób mi kanapkę!!! Nie dosłyszałaś?!?!" albo "Przyznaj się, podoba ci się zabawa w dom"

6. odcinek 19 "THE UNNATURAL" Odcinek wyreżyserowany przez Duchovnego. Brat Arthura Dalesa przypomina historię genialnego, czarnoskórego gracza w baseball z drużyny w Roswell w latach 40. Agent podejrzewa, że zawodnik mógł być Obcym. Czy się mylił?

To tyle. Zabieram się za oglądanie drugiego sezonu. Jeśli go obejrzę na pewno się udzielę.
Pozdrawiam :)

damian249

Lubisz "Dreamlandy", a nie lubisz "Bad Blood"? Myślałam, że wszyscy lubią "Bad Blood"! ;)

"The Unnatural" jest super. Mam ogromny sentyment do tego odcinka. Cała fabuła jest baśniowa, a jednocześnie wystarczająco "X Files style" ;P

ocenił(a) serial na 10
latelamb

i do tego The Unnatural reżyserował David D :)

Necronomicon

To i ja dodam cos od siebie :P:P
1x01 Pilot
1x02 Deep Throat
1x08 Ice
2x05 Duane Barry
2x06 Ascension
2x11 Exelsis Dei
2x13 Irresistible
2x20 Hambug
3x01 The Blessing Way
3x02 Paper Clip
3x04 Clyde Bruckman's Final Repose
3x06 2Shy
3x20 Jose Chung's "From Outer Space"
3x23 Wetwired
4x02 Home
4x04 Unruhe
4x13 Never AGAIN
4X14 Memento Mori
4x20 Small Potatoes
5x01 Redux
5x02 Redux II
5x05 Post Modern-Prometheus
5x10 Chinga
5x11 Kill Switch
5x12 Bad Blood
6x06 How The Ghost Stole Christmas
6x08 The Rain King
6x10 Tithonus
6x15 Arcadia
6x18 Milagro
6x20 Three of A Kind
6x21 Filed Trip
7x07 Orison
7x10 Sein und Zeit
7x11 Closure
7x12 X-Cops
7x13 First Person Shooter
7x22 Requiem
8x04 Roadrunners
8x10 Badlaa
8x13 Per Manum
8x14 This in not Happening
8x20 Essence
8x21 Existence
9x06 TRust no1
9x16 William
9x19 The Truth

Pozdrawiam :):)

kam001

Hoho, jaka lista! W 90% pokrywa się z moją. Brakuje mi tu: Triangle, Dreamland I/II, Monday, The Unnatural (VI sezon) i All Things (VII).

latelamb

no tak wypadło mi z głowy :):)

kam001

Właśnie uświadomiłam sobie, że ta lista jest wybitnie shipperowska.To by wyjaśniało te zbieżności ;P

latelamb

podoba mi się słowo wybitnie :D hah

kam001

Mnie też. Zwłaszcza dodane do "shipperowska" ;P (Zwłaszcza w kontekście Archiwum.. takie skrzywienie... z dzieciństwa!)

kam001

A, i Detour! :)

latelamb

no pewnie, że jeszcze by się coś znalazło :D

ocenił(a) serial na 10
Necronomicon

Mam 3 ulubione z całego serialu:
S06E02 Drive
S06E14 Monday
S07E21 Je Souhaite

Najgorszy odcinek:
S04E05 The Field Where I Died

Boskigrom

Nareszcie ktoś, dla kogo TFWID jest również najgorszym odcinkiem! :P

tunguskaXF

Mam tak samo.

Necronomicon

Arcadia, Bad Blood to moje dwa naaaaaaaaaaaaaaaaj. Ale każdy odcinek sezonów 1-7 jest rewelacyjny. Niestety mnie 8 i 9 nie są w stanie do siebie przekonać, a oglądam TXF od 11 lat i zazwyczaj kilka razy na rok cały serial (z wyj 8-9). Polecam oglądać po kolei, nie wybierać.

tunguskaXF

Ogólnie sezon 6 jest najlepszy! Za Arcadię, Dreamlandy, Triangle, How the Ghost Stole Christmas, The Rain King, Agua Mala, Tithonus, Milagro, Monday, Biogenesis, Alpha,Beginning, Filed Trip, Two Fathers, One Son ... sezon siódmy za Fight Club, Sixth Extinction i Amor Fati, Goldberg Variation, First Person Shooter, Je Souhaite,Hollywood AD, X-Cops, Orison, All Things, Closure... I trzeci za Syzygy, Wetwired, War of the Coprophages, Quagmire, Blessing Way, Paper Clip, Clyde's Bruckman Final Repose, Pushe, Nisei, 731, Jose Chung's From Outer Space, Piper Maru i Apocrypha, Talitha Cumi... Piąty za Bad Blood, Detour, Reduxy, Post Modern Prometheus, Kill Switch, The End... I tak mogę dalej wymieniać dziesiątkami!

ocenił(a) serial na 7
Necronomicon

Nie podam dokładnego opisu odcinka, bo oglądałam ten serial jako dziecko (12-13lat), ale ..... był to chyba podwójny odcinek, agenci znaleźli się pod ziemią(?), wydawało się, że zginęli, potem cała historii powtarza się drugi raz. Z waszych opisów wynika, że mógł to być odcinek "Monday". Niewiele pamiętam z fabuły, ale zrobił na mnie niezłe wrażenie wtedy.

maupka4321

Field Trip może? To końcówka 6. sezonu, nie pamiętam który dokładnie odcienk. Chyba przedostatni.

maupka4321

Zdecydowanie Filed TRip :D

ocenił(a) serial na 7
kam001

dzięki ludzie:) wczoraj wpisałam w google i jest strona tego odcinka na wikipedii, zobaczyłam 1 skan i już wiedziałam, że to to, ale.... bałam się obejrzeć:DDDD

ocenił(a) serial na 10
maupka4321

odcinek Filed Trip jest jednoodcinkowy ale jak dla mnie jest bardzo rzeczywisty i fajnie nakręcony , a nawet bardzo fajnie :) taka sprawa , która naprawdę mogła mieć miejsce... no i ostatnia scena.... ech... ;-D

ocenił(a) serial na 7
sun_luna

Już obejrzałam, nie taki straszny jak w dzieciństwie:) Faktycznie nie są to dwa odcinki, nie wiem z jakiego powodu mi się tak wydawało, chyba przez to, że bohaterowie dwukrotnie budzą się z halucynacji, ale za pierwszym razem okazuje się, że tylko śnią o tym, że się obudzili. Inna kwestia, która mi się nasunęła po powrocie do tego serialu po kilkunastu latach:
- wydawało mi się, że G. Anderson była bardziej "pulchna", a przecież była szczupłą kobietą
- oboje aktorzy wydają się bardzo młodzi (po trzydziestce), wydawało mi się, że wyglądają poważniej (jednak jako dzieci mamy zupełnie inne postrzeganie wyglądu dorosłych, tzn. dorosły lub stary, bez niuansów typu : 20latek, 30latek itp.)

ocenił(a) serial na 10
maupka4321

hmmm,
G.A była pulchna.. to fakt ale po odcinku jak przetrawiła swoją ciąże to z odcinka na odcinek staje się coraz bardziej sexi :)
konsekwentnie z odcinka na odcinek jest coraz bardziej mega fajna i tego się trzymajmy :)
co do wieku bohaterów no to.....
już koło fortuny a także czasu ma znaczenie więc....
wspominajmy to co było pozytywne
a negatywy odsuwamy na bok :)

sun_luna

Zaryzykowałabym stwierdzenie, że im piękniejsza Gillian, tym gorzej się dzieje z twarzą Davida ;)

użytkownik usunięty
latelamb

hah dokładnie takie samo mam wrażenie xD

ocenił(a) serial na 8
Necronomicon

jak dla mnie Hungry (sezon 7 odcinek 3), te o Toomsie z 1 sezonu, i jeszcze The Host z drugiego sezonu.

ocenił(a) serial na 8
panna_x_filmweb

ogólnie wolałam te mroczne niż komediowe i te z potworami/mutantami niż mitologiczne.