Dwa sezony Z Archiwum X wydane przez De Agostini już za nami. Przyszedł już chyba czas na pierwsze oceny, spostrzeżenia kupujących(i nie tylko). Proponowana przeze mnie forma oceny wydania, opierałaby się na kilku kategoriach: 1) Plusy , 2) Minusy , 3)Czego brakuje oraz 4) Końcowa ocena w skali od 1 do 10
Plusy:
- Twarda okładka, świetna strona tytułowa( pierwszy sezon Mulder i Scully + małe obrazki scen z wybranych odcinków, na środku mało krzykliwy napis X-Files,czarno-biała kolorystyka. Druga seria, to zmiana pierwszej strony- jedno duże zdjęcie z wybranego odcinka, kolory sepii)
- Wielkość książeczki
- Interesujące rozdziały (zwłaszcza Światy Tajemnicze, w których to zamieszczane są przeróżne tajemnice naszego świata, zresztą podejście do tematu na zadziwiająco wysokim poziomie)
- Opisy odcinków (w tym nierzadko informacje dotyczące ocen, jakie fani "wystawiali" poszczególnym odcinkom)
- Płyta ze zdjęciem
- Fragmenty odcinków z różnymi wersjami językowymi(zwłaszcza japońska jest niezła, heh)
- Wstęp poprzedzający menu(inny, dla każdego sezonu)
- Lektor, do którego mam sentyment(początki emisji w TV)
Minusy:
- Niektóre zdjęcia z książeczki mogłyby być lepszej jakości
- Początkowa informacja po włączeniu płyty dotycząca piractwa(mimo tego, iż można ją przeskoczyć jednym wciśnięciem guzika w pilocie)
- Czasem zdarza się, iż ostatnia strona książeczki odkleja się od reszty kartek i mimo tego, że jest przytwierdzona do tylnej części okładki, to jednak nie wygląda to najlepiej, a za coś człowiek wkońcu płaci
- I chyba największy minus to cena - naprawdę mogłaby być niższa
Czego brak:
- Mogliby dodawać co pewien czas jakieś drobiazgi w stylu plakatu, albo dodatki na każdej płycie takie jak screeny z pracy na planie, krótkie wywiady itp.
Pewne gratisy otrzymują prenumerujący, mi natomiast chodzi o małe dodatki dla każdego kupującego(może nawet zwiększyliby trochę sprzedaż- różnie bywa, niektórzy mogą nie zbierać tychże płyt, ale dla plakaciku nie jeden by się skusił)
Ocena końcowa:
9/10
Ja krótko.
Plusy:
- parametry, jakie każde przyzwoite wydanie filmu posiadać powinno: lektor + polskie napisy, obraz w formacie 16:9 (nie to co zgwałcone wydanie Bonda w Vivie)
- cena - 24,90 za książkę i płytę z 4 odcinkami (co daje zawsze ok. 180 minut oglądania) to moim zdaniem niewiele, zwłaszcza, że wcześniejsze kolekcje DeAgostini były wydane nieco gorzej, a kosztowały tyle samo lub więcej (Eastwood - 30 zł, "Skarby polskiego kina" 24,90)
- Informacja dotycząca piractwa na początku. Może w końcu nasze społeczeństwo przejrzy na oczy, że jest to najzwyklejsza kradzież i trzeba to tępić :).
- Cała zawartość książki
Minusy:
- Tak jak u poprzednika, odklejające się kartki od książki.
- Raz zdarzyły się błędy w numerowaniu odcinków i przy ostatniej płycie sezonu 2 z tyłu nadal było napisane, że czas oglądania to 180 minut, chociaż na płycie znalazł się tylko jeden odcinek.
- Po macoszemu potraktowany trzeci prezent, zamazany markerem napis z tyłu pudełka (ale za to wydawnictwo planuje dać dodatkowo "Pokonać przyszłość", więc chyba zdają sobie sprawę, że dali z tym ciała).
Czego brakuje:
- Mi niczego nie brakuje, nie jestem wymagający :). Poza oczywiście niepopełnianiem tych samych błędów co wcześniej.
Ocena: 8/10
Cóż ... ja stawiam 9/10 bo
a) książeczka przydaje mi sie tylko pierwszego dnia podczas posiedzenia ;)
b) materiały dodatkowe mnie nie interesują
=> spokojnie można by je było wywalić i zejść z ceny
c) film jak film - jest genialny.
Chciałbym tylko zapytać ... od którego sezonu można się spodziewać panoramicznego obrazu? ;)
Pzdr.
Mi brakuje gadżetów, no i cena powinna być 19,99 zł. A tak poza tym rewelacyjne wydanie.
Właściwie zadowolona jestem z całości, mogę się oczywiście wyskarżać jeśli chodzi o cenę, bo wywalać co tydzień 25 zł.. Eh. Przynajmniej mam zabawe latając po całym mieście w poszukiwaniach :)
Przeszkadza mi jednak to, ze od 4 numerów każdy ma w sobie błąd. Ręcznie muszę włączać każdy odcinek, a nie jak to było przy wcześniejszych płytach - włączały się same, poprzez wyświetlenie się menu poszczególnego odcinka.
W jednym wydaniu nie miałam napisów, tylko lektora a ostatnio, w ostatniej płycie sezonu dodatki mam tylko po czesku? I nie moge tego zmienić. Szlag po prostu trafia ;/
Kartki odklejające się od okładki tez się zdarzają....
8-9/10
Mnie sie ogólnie podoba, gdyby, nie pewne minusy:
Czasem pojawiają, się błędy formalne w treści, przeinaczenia.
Plusy:
- Rzeczywiście okładki wyszły na gruby plus, bardzo ładnie wydane, świetnie prezentują się na pułce.
- Opisy odcinków... ale tylko te elementy, gdzie opisuja "obecne" gwiazdy, które miały swoje debiuciki w tym serialu, albo gościnne występy, bardzo ciekawe to i często się moja wiedza xfilsowa wzbogaciła dzieki temu.
- Grzbiety okładek jak już pisałem wyglądaja super na pułce, choć widziałem wydania zagraniczne, gdzie jedna obok drugiejej wyglądaja jak jeden mega obrazek, ale jak na nasze rodzime wydanie i tak dali rady, nie ma co oczekiwać więcej.
- Ogólnie wydanie mozna uznać za udane, same krążki ładne
Minusy:
- Większość artykułów to tak na prawde nic ciekawego,
- Dodatki sa przeważnie mizerne, i na dodatek trzeba czasem całe odcinki oglądać jeszcze raz, albo przewijać, żeby dojść do jednego głupiego dodatku (ten z END GAME na przykład... po co to komu??)
- Cena faktycznie spora (te 5 zika mogli se juz darować)... 100 zika miesięcznie to nie łatwy kąsek... ale całe szczęście do następnego maja będzie po wszystkim ;)
- Po cholere komuś kolejny "odcinek specjalny"?!? Jak narazie materiały dodatkowe szałowe nie były, więc wątpie by tam cos było ciekawego... dlaczego nie dodać "pokonać przeszłość"?!? Tak se musiałem z angli sprowadzić, bo u nas to dostać to to jak polowanie na UFO... chyba że używki z alegro od czasu do czasu...
- Błędy w numeracji na dwóch płytach, brak angielskiej ścieżki na drugiej płycie, odklejające się strony... małe błędy...
Podsumowanie:
- Fizyczne wydanie 7/10
- Zawartość DVD 9/10
- Treść 10/10 (przynajmniej do końca 7 serii, dalej nie widziałem)
Jako, że każemu kolejnemu wtorkowi towarzyszy poczucie "cholera nie moge sie doczekać" i ani Herosi (którzy są mega wypasem), ani Californication (Duchovny znowu w akcji, gorąco polecam), ani 24 (oby 7 seria była znowu na poziomie) czy Battlestar Gallactica (koniec końców po 4 serii :,( ) nie sprawiają, że to uczucie znika :)
Ode mnie subiektywne 9,5/10
Pozdrawiam i zachecam do kupowania :)
Kondorr