... widzę też, że jest dobrze oceniany, ale mimo wszystko pytam dla pewności: czy warto to oglądać
teraz, po tylu latach? Czy ten serial się nie zestarzał za bardzo i czy nie przypomina horrorów klasy C
z ufoludkami z tektury?
Warto, serial ciekawy, trzyma w napięciu. Dla mnie staje się mniej ciekawy (co nie oznacza, że przestaje być taki) dopiero ok. 7 sezonu. Polecam, zacznij oglądać!!! I zdaj relację, czy przypadł Ci do gustu!!! ;-)
Obejrzałem jak dotąd 10 odcinków i całkiem przyjemnie się to ogląda. Historie są ciekawe, chociaż czasem wydaje się, że mogli zrobić przynajmniej co jakiś czas jakąś historię bardziej rozbudowaną i trwającą więcej niż jeden odcinek.
Cierplwości, rozubdowane historie, będzie kilka takkich, ale jak się nie mylę to dopiero pod koniec 3 sezonu
Popieram Mag26 "warto, serial ciekawy, trzyma w napięciu". Najciekawsze jest to, że po serial sięgają kolejne pokolenia, które w czasach świetności serialu nie mogły go oglądać i o dziwo często zarażają się przygodami pary agentów FBI. Świadczy to oczywiście tylko i wyłącznie o jakości niemłodego już przecież serialu. Oczywiście w początkowych sezonach mogą trafić się odcinki, które dziś wywołają raczej uśmiech niż grozę, ale jest to podyktowane raczej rozwojem technologicznym, który od lat 90-tych jest już w zupełnie innym punkcie i np. sztuczna inteligencja pokazana jako czerwona lampka w komputerze, w tamtych czasach mogła budzić grozę, a dziś mamy już inne wyobrażenie na ten temat. Takich odcinków, które nie przetrwały próby czasu jest jednak bardzo mało, a efekty zawsze były mocną stroną tego serialu. Dlatego również polecam zapoznać się z tym klasykiem.
Jeśli lubisz sci-fi to oczywiście. Niema drugiego takiego serialu w tych klimatach z tak dobrze zgraną para jak główni bohaterowie. Jest tez tam głupot w chu.. ale to nic nie ujmuje temu serialowi. Co do efektów specjalnych to są świetne. Niezestarzały się ani trochę to ta sama sprawa co z terminatorem 2 tu i tu efekty na dziś dzień są świetne. Serial jest genialny tak do 6 sezonu. Jeśli ci się nie spodoba to po prostu znaczy że to nie twoje klimaty. Archiwum X nie bez powodu zapracowało sobie na słowo kult bo tak jest w istocie. Niema drugiego takiego klimatu w serialu.
Jak zaczęli go nadawać w tv byłam w podstawówce Zakochałam się od pierwszego odcinka i do pozostaje moim ukochanym serialem Może niektóre historie są na naiwne, ale klimat jest niepowtarzalny Nigdy przedtem, ani potem nie było takiego duetu jak Mulder i Scully Marzy mi się wskrzeszenie serii
Ja muszę jeszcze dodać, że absolutnie polecam ze względu na odcinki z zacięciem humorystycznym, komediowym, które bawią do łez. po latach też, dokładnie tak samo. Taki Bad Blood na przykład - bardzo możliwe, że to najlepszy odcinek archiwowy w ogóle! A jest tego przecież znacznie więcej...
Ja również polecam. Dla mnie najbardziej ujmujące (nie wiem jak inaczej to nazwać) jest to, że jako dziecko bałam się jak diali oglądając X files i teraz też przy niektórych scenach aż ciarki przechodzą. I do tego motyw muzyczny z czołówki skutecznie mrozi krew w żyłach od ponad 20 lat !
uwielbiałam serial jako nastolatka, postanowiłam odświeżyć ( tyle że nie całość bo za dużo, więc powiedzmy ze najlepsze odcinki, te które najbardziej mi się podobałY), no i obejrzałam na razie dwa z tej listy. i rzeczywiście, teraz wydają się bardzo naiwne. te które widziałam dotyczyły akurat Toomsa z 1 sezonu.
spoiler
mnie akurat nie przeszkadzał pomysł na potwora, bo to w końcu sci-fict. wiadomo że tam muszą być fantastyczne postaci. za to zbyt naiwne były inne rzeczy np. mulder który wszedł do pokoju i od razu wpadł na to, że sprawca wszedł przez wentylację, zbyt szybkie ujęcie Toomsa w garażu, niepotrzebny też był dla mnie wątek z tym starym szeryfem i znalezieniem dawnej ofiary- i że szeryf przejechał kawałek na wózku i od razu wiedział gdzie ta dawna ofiara jest pochowana- to mi przeszkadzało, było zbyt naciągane. sam pomysł na potwora był nawet fajny, ale scenariusz ogółem zbyt naciągany. a pamiętam jak kiedyś serial wbijał mnie w fotel i w napięciu oglądałam te historie. żałuję że się tak zestarzałam i z tego wyrosłam najwidoczniej, no sentyment mi został i dlatego daję 8 serialowi. chciałabym móc cieszyć się nim jak kiedys ale to już se ne vrati :(