Witam.
"Millennium" skończone już dawno a "Z Archiwum X" zbliża się ku smutnemu końcowi (7 sezon oglądam), wiec w trosce o swoje przyszłe wieczory szukam sobie jakiegoś podobnego serialu.
Coby łatwiej było coś polecić może napiszę czego z grubsza oczekuję: chodzi mi o serial mroczny (nie wymagam czegoś z poziomu pierwszej serii "Millennium", ale mrok jest fajny), o podobnej konstrukcji co oba wymienione (epizodyczne zdarzenia a w tle jakaś większa całość), mogą być kosmici, psychopaci (na tych mi najbardziej zależy, ale ufoki też są OK) czy inne zdarzenia paranormalne, najlepiej jakby historia nie kręciła się koło inwazji obcych na Ziemię (a takie najczęściej padają w propozycjach około archiwumowe). Najlepiej jakby było wszystko na raz, ale jak będzie któryś z tych elementów to też będzie miło.
Co znam? Oglądałem już: Millennium, Z archiwum X, Czynik PSI z tych takich najbardziej podobnych. Znam jeszcze Inwazję, Supernatural i Fringe (te dwa ostatnie tak średnio mi pasują.
Mam nadzieję, że coś sensownego uda się wam wygrzebać.
Przypomniały mi się jeszcze "Czy boisz się ciemności?" i "Gęsia skórka" ale to pewnie każdy zna :).
No wiadomo. W sumie niby takie popularne kiedyś a tak czy siak są problemy z dostępnością.
"Fringe" sobie zobacz ...jest super ,jak Archiwum X tylko że zamiast Ufoków to są równoległe światy
W ostateczności, jak nie zdobędę nic ciekawszego. Bardziej mnie jednak takie klimaty rodem z "Millennium" interesują, ale tu widzę chyba posucha po całości.
Dla mnie najważniejszy w Archiwum X jest wątek kolonizacji. Jeżeli szukasz czegoś o konspiracji to jest świetny serial The Event, ale uwaga - zawieszona produkcja po pierwszym sezonie, więc na własną odpowiedzialność. 2 serial to Carnivale.
THE OUTER OF LIMITS wcześniejsze sezony. w Polsce wyświetlany jako PO TAMTEJ STRONIE
"Taken" nie jest zły, nawet miło się ogląda: http://www.filmweb.pl/serial/Wybra%C5%84cy+obcych-2002-37512 choć akurat np. w "The X-Files" wolałam inne tematy niż UFO, ale jakoś nawet przyjemnie mi się obejrzało "Taken", choć do "Millennium" mu daleko. Z takich bardziej magicznych jest też fajny serial "Witchblade" http://www.filmweb.pl/serial/Witchblade-2001-125060 Naprawdę fajny klimat.
''Ptak'' Alfreda Hitchcocka.
A jeśli lubisz takie paranormale to polecam grę Alan Wake