Odcinek zaczyna się i kończy ujęciem na gwiazdy i jakimś filozoficznym monologiem Muldera. Nie mogę sobie przypomnieć, który to był odcinek. Ktoś pamięta?
Być może myślisz o odcinku Patient X z V sezonu. Na początku tego odcinka mamy ujęcie na gwiazdy i monolog Muldera, w którym porusza tematykę wierzeń religijnych.
Dzięki, chyba o to mi chodziło. Generalnie jeśli znasz jeszcze jakieś tego typu monologi z tego serialu, to poproszę - uwielbiam takie gadki ;) Ja jeszcze pamiętam początek "Field Where I Died", kiedy to Mulder cytuje fragment wiersza. Super scena :)
W takim odsyłam do ostatniego odcinka VI sezonu ''Biogenesis''. Ten odcinek zaczyna się od monologu wygłaszanego przez Scully.
Monologi były jeszcze na pewno w "Colony", The Blessing Way", "Paper Clip". Sporo monologów było w trakcie trwania odcinka "Redux I".
Często monologami rozpoczynały się też inne odcinki związane z mitologią serialu jak np. „Little Green Men”, „Memento Mori”, „Emily”, „One Son”, „Closure”, „Without”, „Essence”, „Trust No 1”.
A, i było jeszcze „All Things” :)
Nie wiem czy takie coś też Cię interesuje.
Pamiętam, że niektóre odcinki kończyły się takimi podsumowującymi monologami, ale tu przychodzi mi na myśl tylko „Irresistible” i „First Person Shooter”.