PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102204
8,2 22 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Jakie są wasze ulubione odcinki?Moje top 5 to 1.Drive.2.Christmas Carol.3.Eve.4.How The ghosts stole christmas.5.Fire

karpiok23

czy mógłbyś/ moglibyście polecić mi jakiś odcinek, w którym nie wszystko jest do końca powiedziane i po obejrzeniu którego zostaje jakaś furtka na własną interpretację? bo wróciłem jakiś czas temu do tego serialu i razi mnie to, że wszystko jest wyłożone jak krowie na rowie tzn. sprawca jest dokładnie widzom znany i cały odcinek opiera się tylko na tym, kiedy Mulder i Scully wpadną na jego trop i go złapią (bądź nie). Z góry dzięki za odpowiedź, choć wiem, że chyba trudno będzie wam mi wskazać taki odcinek, bo każdy chyba był robiony na jedno kopyto, żeby nawet najmniej wymagający widzowie wszystko zrozumieli ;]

pablo_Wro

Myślę, że nie znajdziesz. Ale to kwestia konstrukcji serialu, a nie "wyłożenia jak krowie na rowie" - to nie jest serial kryminalny, gdzie szukasz sprawcy razem z policją tylko serial sci-fi, gdzie większa część 'zabawy' polega zobaczeniu na czym polega dziwactwo danego sprawcy czy zjawiska. Więc automatycznie fabuła skupia się na nim. Potem dochodzi kwestia czy i jak go złapią i czy i jak będą w stanie wyjaśnić na czym polegała jego 'dziwność' (zwykle wersje wydarzeń są dwie, to chyba oczywiste dlaczego).

Po prostu szukasz innego typu serialu wg mnie.

latelamb

ale kojarzę np. taki odcinek Quagmire, w którym agenci przyjeżdżają zbadać sprawę zjedzonego przez "coś" naukowca, miejscowa społeczność jest pewna, że to sprawka potwora z bagna (kuzyna potwora z Loch Ness).

SPOILER!!!!!!!

W trakcie odcinka Mulder i Scully starają się rozwikłać zagadkę, jednak jedyny "potwór" jakiego udaje im się znaleźć okazuje się krokodylem . Śledztwo zostaje zakończone, chociaż pozostaje wątpliwość czy, aby na pewno to był TEN potwór, którego szukali. W odcinku nie jest pokazane co zjadło naukowca, jedyne co jest pokazane widzowi to zdjęcie zrobione przez naukowca tuż przed śmiercią, na którym widać zęby "potwora". Właśnie o taki odcinek mi chodzi, może jednak znalazłby się jeszcze jakiś podobny do tego?

pablo_Wro

Jak coś mi przyjdzie do głowy, będę o Tobie pamiętam i dam Ci znać :)

latelamb

fakt :)

karpiok23

mi najbardziej podobaly sie dwa odcinki zwiazane z diablem 2/14 "Die Hand die verletzt" oraz 2/21"The Căluşari". Poziom trzymaly zazwyczaj odcinki otwierajace/konczace sezony. Nastepnie 1/02 "Squeeze" oraz 1/20 o Ugenie Toomsie ze wzgledu na swietna gre Douga Hutchisona ( kogos innego w filmie zabily ruchome schody? :P ). 1/19 "Darkness Falls" kazdy pamieta motyw z robaczkami. Bardzo klimatycznym i refleksyjnym odcinkiem byl dla mnie 4/05 "The Field Where I Died"

Purespirit

za pozno na edycje ale przypomnial mi sie jeszcze jeden fajny odcinek tylko nie chce mi sie juz grzebac w poszukiwaniu serii i tytulu. Mysle tu o epizodzie w ktorym Mulder spotykal sie z wampirzyca. Szczegolnie scena przy goleniu zapadla mi w pamiec