PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102204
8,2 22 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

wiecie moze dlaczego David zaprzestał gry w serialu?

Ivaa

nie zaprzestał. serial zakończono na 9 sezonie wg. planu. I nie planowano 10 sezonu.

Redgard

wiem,ze jest 9 sezonów,chodz widziałam tylko 7,gdzieś wyczytałam,ze David grał tylko epizody w dwóch ostatnich sezonach i dlatego wprowadzili nowych agentów.
tak to interpretuje,ale co ja tam wiem...wiekszosc z was zna odcinki na pamiec i wie o tych aktorach wiecej.
ps: dzieki za odp.

Ivaa

Ja czytałam, że po 7 sezonie zrezygnował i pojawiał się sporadycznie żeby skupić się na grze w filmach pełnometrażowych i ogólnie karierze poza tym serialem.

187

w sumie coś tam było takiego, ale nie wiem z jakiego powodu czy fabularnie czy prywatne decyzje. Na początku sezonu 8 do x-files dołącza Doggett i nie ma Muldera. Dopiero pojawia się w którymś odcinku i potem już zostaje do samego końca 9 sezonu, ale już do X-Files jako agent chyba nie wraca już nigdy. Odświeżam sobie właśnie ten serialik, bo dawno go nie widziałem i jestem dopiero przy 6 sezonie :)

Redgard

ja też właśnie odświeżam.Niezle mnie wciągneło,oglądam te najfajniejsze odcinki sugerując się opiniami z forum.Niestety coś nie moge sie przekonac do ostatnich 2 sezonów(nowi aktorzy,czesty brak Davida)to już chyba nie to samo.Widziałam 2 ostarnie odcinki 9 serii,ciekawiło mnie jak to wszystko sie zakończy...-wiele wyjaśniają,ale ogólnie troszeczkę się zawiodłam.
ps: dzięki za odp.

187

"187"
dzięki za odpowiedz.
.................................

Ivaa

Ogólnie cała ta sprawa z odejściem Davida zaczęła się już w trakcie 5-ego sezonu. Jak wiadomo, w tamtym czasie Archiwum było kręcone całościowo w Kanadzie, a rodzina Davida mieszkała w USA, a skoro 3/4 roku spędzał na planie serialu, nie miał czasu dla rodziny /podobny powód miał Richard Dean Anderson gdy odchodził ze Stargate/. W desperacji, by nie stracić głównego aktora, przeniesiono całą produkcję od 6-go sezonu do USA, co o ile dobrze pamiętam wiązało się z jakimiś demonstracjami w Kanadzie /mnóstwo miejscowych straciło pracę przy tworzeniu serialu/. Nawet to nie było jednak w stanie do końca zadowolić Davida, ponieważ starał się również kontynuować swoją karierę poza serialem, i po bardzo długich negocjacjach podpisał kontrakt na 7-my sezon, ale ponoć za góry ustalił że to będzie jego ostatni. No i potem się potoczyło. Ze względu na prośby producentów, fanów - zgodził się zagrać w kilku epizodach w 8-mym sezonie, by linia fabularna mogła jakoś się ciągnąć; ale w 9-tym zgodził się zagrać tylko na podsumowanie całego serialu w The Truth. I tyle. Można więc dość łatwo wyciągnąć wnioski, że 6-ty sezon, z zakończeniem wątków całej tej konspiracji w Two Fathers i One Son , mógł być ostatnim /gdyby negocjacje z Davidem zakończyły się niepowodzeniem/... To co tu przytoczyłem pochodzi ze starych wycinków z gazet, a przede wszystkim z własnej pamięci, więc co nieco mogłem pokręcić, bo było to lata temu :)

ste

Był planowany 10 sezon swiadczą o tym słowa Cartera "Series creator Chris Carter believed that the show could continue for another ten years with new leads, and the opening credits were accordingly redesigned again" i mial opowiadac o " Season 10 would follow a storyline where the aliens were not the central focus of the mythology, since many of the writers, most notably Frank Spotnitz felt that the alien-conspiracy storyline had gone on long enough "and played itself out." Season 10 would focus on what happened to Doggett's son, Luke, and the character of Reyes".

Drix

Sezon 9-ty miał swoją premierę krótko po atakach 11 września 2001r. Czytałem na wielu stronach związanych z X-Files, że duży wpływ na ostateczne zakończenie serialu miała właśnie atmosfera panująca wtedy w USA. Ludzie mieli dość słuchania o różnorakich konspiracjach, o wykorzystywaniu obywateli przez rząd USA itd. Być może gdyby historia potoczyła się inaczej, mielibyśmy kolejny 10 sezon X-Files. Trzeba jednak pamiętać, że 8-my sezon miał dość dobrą oglądalność, bo pomimo odejścia Davida w drugiej połowie sezonu występował regularnie, a fabuła była naprawdę niczego sobie. 9-ty sezon jednak miał znacznie gorszą oglądalność, niektóre odcinki były po prostu bardzo słabe i wcale nie było pewne czy dostali by kolejny sezon. Chris mógł chcieć ale to nie do niego należały pewne decyzje... Dobrze się stało że już w połowie 9-ego sezonu ekipa wiedziała że to ostatni sezon, dzięki temu mieli czas by zakończyć serial i wyszło im to naprawdę świetnie... Podobnego szczęścia nie miał niestety drugi projekt Chrisa czyli Millenium /który moim zdaniem jest również świetnym serialem/ - ekipa Millenium mając jeszcze tylko 2 odcinki do zrealizowania dowiedziała się że nie dostaną już więcej sezonów, więc naprędce zrobili zakończenie które wyszło im bardzo średnio, potem dołożyli jeszcze extra odcinek w 7-mym sezonie X-Files by pokazać co się stało z Frankiem i jego córką, a do dziś fani Millenium domagają się filmu Millenium który ostatecznie zakończył by wszystkie serialowe wątki...